Heinrich Gustav Reichenbach

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heinrich Gustav Reichenbach
Heinrich Gustav Reichenbach
Doğum3 Ocak 1823
Dresden, Saksonya Krallığı, Alman Konfederasyonu
Ölüm6 Mayıs 1889 (66 yaşında)
Hamburg, Alman İmparatorluğu
Meslekbotanist ve ornitolog
EvlilikKathelijne de Bruyn(e)

Heinrich Gustav Reichenbach (3 Ocak 1823, Dresden - 6 Mayıs 1889, Hamburg), Alman botanikçi ve 19. yüzyılın önde gelen orkidologu. Babası Heinrich Gottlieb Ludwig Reichenbach da (Icones Florae Germanicae et Helveticae'nin yazarı) tanınmış bir botanikçiydi. Takson yazarı botanikçiler listesine göre isim kısaltması Rchb.f. şeklindedir.[1] Bu kısaltma, botanikçi bir isimden bahsederken bu kişiyi yazar olarak belirtmek için kullanılır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Henüz 18 yaşında iken orkideler üzerinde çalışmaya başladı ve Icones'in yazılma sürecinde babasına yardım etti. "Orkidelerin Polenleri" üzerine çalışması ile Botanik Doktoru oldu. (bkz. 'Önemli Eserleri')

Mezuniyetinden kısa bir süre sonra, 1855'te Leipzig Üniversitesi'ne botanik profesörü olarak atandı. Daha sonra Hamburg Üniversitesi'nde botanik bahçesinin direktörü oldu. 1863-1889)

Bu zaman diliminde yeni keşfedilen binlerce orkide örneği Avrupa'ya gönderiliyordu. Reichenbach, bu örnekleri teşhis etme, tanımlama ve sınıflandırmadan sorumluydu.

Arkadaşı ve orkidolojinin babası olarak kabul edilen John Lindley'nin 1865'te ölümünden sonra, orkideler konusunda dünyanın önde gelen otoritesi oldu.

Ölümünden sonra çalışmalarına Friedrich Wilhelm Ludwig Kraenzlin (1847-1934) devam etti.

Onuruna adlandırılan taksonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • De pollinis Orchidearum genesi ac structura et de Orchideis in artem ac systema redigendis. Commentatio quam ex auctoritate amplissimi philosophorum ordinis die mensis julii decimo hora decima MDCCCLII illustris ictorum ordinis concessu in auditorio juridico pro venia docendi impetranda publice defendet. (orkide polenlerinin orijini ve yapıları). Leipzig: F. Hofmeister. 1852. 
  • Beiträge zu einer Orchideenkunde Central-Amerika's. Hamburg: T. G. Meissner. 1866. 
  • Xenia Orchidacea. Beiträge zur Kenntniss der Orchideen. Leipzig: F. A. Brockhaus. 1858–1900. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2020. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IPNI". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2020.