Hayvan hakları savunucuları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri, duyarlı bireylerin insan olmayan hayvanların acıdan kaçınma gibi en temel ihtiyaçlarını, yalnızca tür üyeliği temelinde reddetmenin, ırkçılık veya cinsiyetçiliğe benzer bir ayrımcılık biçimi olduğu görüşündedir. Birçok hayvan hakları savunucusu, hayvanların, menfaatleri yasal korumayı hak eden ahlaki topluluğun bireyleri ve üyeleri olarak görülmesi gerektiğini savunmaktadır.[1]

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvan hakları hareketi 19. yüzyılda ortaya çıktı. Büyük ölçüde hayvanların kobay amaçlı kullanılmasına muhalefet üzerine odaklandı. 1960'larda modern hareket İngiltere'de "Hunt Saboteurs Association" çevresinde ortaya çıktı. 1970'lerde Avustralyalı ve Amerikalı filozoflar Peter Singer ve Tom Regan, harekete felsefi temellerini sağlamaya başladı. Singer, ilk olarak 1973'te The New York Review of Books'ta ve daha sonra Animal Liberation'da (1975) hayvan özgürlüğünü yararcılık temelinde savunurken, Regan 1975'ten itibaren çeşitli makalelerinde deontolojik bir hayvan hakları teorisi geliştirdi ve ardından 1983 yılındaki kitabı "The Case for Animal" Rights adlı kitapla görüşlerini yaymaya devam etti.[2]

Hareket içinde, hayvan korumacılığı olarak bilinen kademeli reform arayışında olanlar ile kölelik karşıtı taraftakiler arasında -faydacı / deontolojik ayrıma dayalı- bir ayrım varlığını sürdürüyor ve reformu ortadan kaldırmaktan ziyade düzenlemeyi amaçlayan reformu savunuyorlar. Hayvanların mülkiyet durumu ise ters etki yaratır.[3]

Tarihsel olarak konuşursak, hem Budizm hem de Jainizmin Hindistan'daki ve Asya'daki komşu ülkelerdeki insanlar üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, hayvan hakları hareketinin doğuşunun Hindistan'da olduğu iddia edilebilir. Herhangi bir ülke için nüfus başına en büyük ve en yüksek vejeteryan sayısı Hindistan'dadır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda, akademisyenlerden aktivistlere, hareket içindeki her pozisyondan etkili hayvan hakları savunucularının bir listesi bulunmaktadır.

İsim Doğum tarihi Resim Ülke İş Kaynak
Elisa Aaltola 1976 Elisa Aaltola, 2015.jpg Flag of Finland.svg Finlandiya Filozof, Hayvan Bireyselliği: Kültürel ve Ahlaki Sınıflandırmalar (2006) ve Hayvanların Acı Çekmesi: Felsefe ve Kültür (2012) yazarı [4]
Carol J. Adams 1951 Carol J. Adams with Snowball.jpg Flag of United States.svg ABD Eko-feminist yazar, "Etin Cinsel Politikası" nın yazarı (1990) [5]
Bryan Adams 1959 Bryan Adams Hamburg MG 0631 flickr.jpg Flag of Canada.svg Kanada Müzisyen, People for the Ethical Treatment of Animals Kampanya sahibi
Douglas Adams 1952–2001 Douglas adams portrait cropped.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Yazar, Great Ape Project Kampanya sahibi [6]
Casey Affleck 1975 Casey Affleck at the Manchester by the Sea premiere (30199719155) (cropped).jpg Flag of United States.svg ABD Oyuncu, hayvan hakları aktivisti [7]
Cleveland Amory 1917–1998 Cleveland Amory 1974.JPG Flag of United States.svg ABD Fund for Animals'ın kurucusu, New England Anti-Vivisection Society Başkanı [8]
Pamela Anderson 1967 Pamela Anderson.jpg Flag of Canada.svg Kanada Model, People for the Ethical Treatment of Animals Kampanyası [9]
Claudine André 1946 Claudine André 2012 by Francis Hannaway.jpg Flag of Belgium.svg Belçika Çevreci, bonobo tapınağı Lola ya bonobo kurucusu [10]
James Aspey 1986 Flag of Australia.svg Avustralya Fitness eğitmeni, hayvan hakları öğretim görevlisi [11]
Michael Aufhauser 1952 Flag of Germany.svg Almanya Bir hayvan barınağı olan Gut Aiderbichl'in kurucusu [12]
Greg Avery 1963 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Consort beagles, Hillgrove cats ve SHAC kampanyalarının ortak kurucusu [13]
Alec Baldwin 1958 Alec Baldwin by Gage Skidmore.jpg Flag of United States.svg ABD Aktör, Meet Your Meat anlatıcısı (2002) [14]
Matt Ball 1968 Flag of United States.svg ABD "Hayvanlar için Bir Adım" Kurucu Ortağı ve Başkanı, The Good Food Institute Kıdemli Medya İlişkileri Uzmanı, vegan, The Animal Activist's Handbookun ortak yazarı (2009) [15]
Martin Balluch 1954 Martin Balluch (cropped).jpg Flag of Austria.svg Avusturya Vegane Gesellschaft Österreichin kurucu ortağı, Verein Gegen Tierfabriken başkanı [16]
Neal D. Barnard 1953 Neal D. Barnard (cropped).jpg Flag of United States.svg ABD Physicians Committee for Responsible Medicine Başkanı [17]
Shane ve Sia Barbi 1963 Rescued cat barbi twins.jpg Flag of United States.svg ABD Model [18]
Brigitte Bardot 1934 Brigitte Bardot - 1962.jpg Flag of France.svg Fransa Eski oyuncu, hayvan hakları aktivisti, Brigitte Bardot Vakfı'nın kurucusu [19]
Bob Barker 1923 Bob Barker at WWE crop.jpg Flag of United States.svg ABD The Price Is Right program sunucusu, hayvan hakları aktivisti
Kim Basinger 1953 Kim Basinger (2105860771) crop.JPG Flag of United States.svg ABD Oyuncu, model, hayvan hakları aktivisti [20]
Gene Baur 1962 Gene Baur 1.jpg Flag of United States.svg ABD Farm Sanctuary Kurucusu [21]
Tom Beauchamp Flag of United States.svg ABD Georgetown Üniversitesi'nde Felsefe Profesörü, The Human Use of Animals ortak yazarı (1998) [22]
Marc Bekoff 1945 Marc Bekoff.png Flag of United States.svg ABD Colorado, Boulder Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Emeritus Profesörü, Hayvanların Etik Tedavisi için Etholojist Jane Goodall ile kurucu ortak [23]
Jeremy Bentham 1748–1832 Jeremy Bentham by Henry William Pickersgill detail.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Filozof, "The question is not, Can they reason? nor, Can they talk? but, Can they suffer?" yazarı [24]
Steven Best 1955 SteveBest1.jpg Flag of United States.svg ABD Filozof, eski Animal Liberation Press Office sözcüsü [25]
Michela Vittoria Brambilla 1967 Michela Vittoria Brambilla daticamera 2013.jpg Flag of Italy.svg İtalya Politikacı [26]
Brigid Brophy 1929–1995 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Yazar, The Sunday Times, Londra, 1965 "The Rights of Animals," makalesi yazarı. [27]
Mel Broughton 1960 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık SPEAK campaign kurucusu [28]
Geezer Butler 1949 Geezer.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık 17 yaşından beri vegan, hayvan hakları savunucusu, sadık hayvan sever, basçı ve Black Sabbath rock grubunun kurucu üyesi.
Ned Buyukmihci Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Veteriner Hekimliği, Hayvan Hakları Veterinerler Derneği kurucusu [29]
Lydia Canaan 100px Flag of Lebanon.svg Lübnan Şarkıcı-söz yazarı, Orta Doğu'nun ilk rock yıldızı, Birleşmiş Milletler temsilcisi, hayvan hakları aktivisti, hayvan refahı destekçisi [30][31][32]
Joey Carbstrong 1986 Flag of Australia.svg Avustralya Hayvan hakları aktivisti
Paola Cavalieri 1950 Paola Cavalieri 2 sept 2017.jpg Flag of Italy.svg İtalya Filozof, Great Ape Project kampanyacısı [33]
Margaret Cavendish 1623–1673 Mary Lucas.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Yazar, kobay hayvan karşıtı [34]
Cesar Chavez 1927–1993 Cesar chavez crop2.jpg Flag of United States.svg ABD National Farm Workers Association kurucusu [35]
Alan Clark 1928–1999 Alan Clark appearing on Opinions 21 February 1993.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Parlamenter, tarihçi [36]
Stephen R. L. Clark 1945 StephenRLClark.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Liverpool Üniversitesi'nde felsefe profesörü (1984–2009), The Moral Status of Animals (1977) kitabının yazarı [37]
Jean Clemens 1880–1909 Mark-twains-daughter-jean-clemens-pre1909.jpg Flag of United States.svg ABD Mark Twain kardeşi [38]
Frances Power Cobbe 1822–1904 Portrait of Frances Power Cobbe.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık National Anti-Vivisection Society ve British Union for the Abolition of Vivisection kurucusu [39]
Alasdair Cochrane 1978 Alasdair Cochrane at the University of Manchester.JPG Flag of the United Kingdom.svg Birleşik Krallık Sheffield Üniversitesi nde siyaset kuramcısı; An Introduction to Animals and Political Theory ve Animal Rights without Liberation yazarı. [40]
Sue Coe 1951 Flag of the United Kingdom.svg Birleşik Krallık Sanatçı, illüstratör, Cruel: Bearing Witness to Animal Exploitation (2012) kitabının yazarı [41]
J. M. Coetzee 1940 J.M. Coetzee.JPG Flag of South Africa.svg Güney Afrika Romancı, 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Hayvanların Hayatı (1999) yazarı [42]
Priscilla Cohn 1933–2019 Flag of United States.svg ABD Pennsylvania Eyalet Üniversitesi 'nde Fahri Felsefe Profesörü, Oxford Hayvan Etiği Merkezi direktör yardımcısı [43]
Jake Conroy 1976 Flag of United States.svg ABD "Stop Huntingdon Animal Cruelty" Üyesi, hayvan hakları aktivisti [44]
Rod Coronado 1966 Flag of United States.svg ABD Hayvan hakları aktivisti, Animal Liberation Front, Earth First! ve Earth Liberation Front [45]
Scott Crary 1978 Film director Scott Crary at the 2005 Tribeca Film Festival.jpg Flag of United States.svg ABD Film yönetmeni [46]
James Cromwell 1940 James Cromwell 2010.jpg Flag of United States.svg ABD Aktör, Babe (1995) film oyuncusu [47]
Karen Davis 1944 Karen Davis 20180310-0615.jpg Flag of United States.svg ABD United Poultry Concerns Başkanı, The Holocaust and the Henmaid's Tale (2005) yazarı [48]
David DeGrazia Flag of United States.svg ABD George Washington Üniversitesi 'nde Felsefe Profesörü, "Hayvanları Ciddiye Almak" ın yazarı (1996) [49]
Alain Delon 1935 Delon Le Guépard (cropped).jpg Flag of France.svg Fransa Aktör, iş adamı, hayvan hakları aktivisti [50]
Chris DeRose 1948 Flag of United States.svg ABD Last Chance for Animals kurucusu [51]
Rukmini Devi 1904–1986 Rukmini Devi.jpg Flag of India.svg Hindistan Danscı, Animal Welfare Board of India kurucusu [52]
Nina Douglas-Hamilton, Duchess of Hamilton 1878–1951 Nina Douglas-Hamilton, Speaight, CL 24 No. 617, 1908.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Animal Defence and Anti-Vivisection Society kurucusu [53]
Hugh Dowding, 1. Baron Dowding 1882–1970 Hugh Dowding.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık RAF Fighter Command komutanı, National Anti-Vivisection Society Başkanı [54]
Muriel Dowding, Baroness Dowding 1908–1981 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Beauty Without Cruelty kurucusu [55]
Alice Drakoules 1850–1933 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Humanitarian League ömür boyu destekçisi ve saymanı. [56]
Joan Dunayer Flag of United States.svg ABD Animal Equality (2001) ve Speciesism (2004) yazarı [57]
John Feldmann 1967 John at desk.jpg Flag of United States.svg ABD Müzisyen Behind the Mask belgeseli (2006) [51]
Lawrence Finsen Flag of United States.svg ABD Redlands Üniversitesi 'nde felsefe profesörü, "Amerika'da Hayvan Hakları Hareketi" nin ortak yazarı (1994) [58]
Waka Flocka Flame 1986 Waka Flocka 2016.png Flag of United States.svg ABD Rap müzisyeni
Dian Fossey 1932–1985 - Flag of United States.svg US Primatolog, korumacı, dağ gorillerinin savunucusu [59]
Roger Fouts 1943 Roger S. Fouts (cropped 2).jpg Flag of United States.svg ABD Oxford Hayvan Etiği Merkezi danışmanı, Şempanze Washoe ile yaptığı çalışmalarla tanınan baş araştırmacı [60]
Gary L. Francione 1951 Gary Francione (cropped).jpg Flag of United States.svg ABD Değerli Hukuk Profesörü ve Rutgers School of Law-Newark'da Nicholas deB. Katzenbach Hukuk ve Felsefe Araştırmacısı, önde gelen hayvan hakları ve köleliği karşıtı, "Animals, Property and the Law" (2005) kitabının yazarı [61]
Bruce Friedrich 1969 Bruce Friedrich.jpeg Flag of United States.svg ABD Yönetici müdür, The Good Food Institute [62]
Birutė Galdikas 1946 Dr Birute Galdikas.jpg Flag of Canada.svg Kanada Primatolog, korumacı, orangutan uzmanı [63]
Maneka Gandhi 1956 Maneka-Gandhi.jpg Flag of India.svg Hindistan Politikacı, People for Animals kurucusu [64]
Robert Garner 1960 Robert Garner at the University of Manchester.JPG Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Leicester Üniversitesi 'nde siyaset teorisi profesörü; The Animal Rights Debate: Abolition or Regulation? (2010) ortak yazarı [65]
Juliet Gellatley Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık "Vegetarians' International Voice for Animals" (Viva!) kurucu ve yöneticisi [66]
Tal Gilboa 1978 Tal gilboa 333.jpg Flag of Israel.svg İsrail İsrail Hayvan Kurtuluş Cephesi'nin kurucusu [67]
Antoine Goetschel 1958 Dr. Antoine F. Goetschel (516543022) (cropped).jpg Flag of Switzerland.svg İsviçre Avukat, Zürih kantonu için hayvan savunucusu [68]
Jane Goodall 1934 Jane-goodall.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık "Jane Goodall Institute" kurucusu, Marc Bekoff ile "Ethologists for the Ethical Treatment of Animals" derneği kurucusu [69]
Brigitte Gothière 1973 Brigitte Gothière lors de la manifestation contre la ferme des 1000-vaches à Abbeville, le 18 février 2012 (cropped).jpg Flag of France.svg Fransa Sébastien Arsac ile birlikte kurduğu hayvan hakları grubunun "L214"ün yöneticisi ve sözcüsü [70]
Jordan Halliday 1987 Jordan-Halliday-Cafe.jpg Flag of United States.svg ABD Hayvan Hakları Aktivisti, Büyük Jüri Direnişi ve Which Side Podcast'in eş-sunucusu [71]
Celia Hammond 1941 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Eski model, "Celia Hammond Animal Trust" kurucusu [72]
Stevan Harnad 1945 Harnad-kara1.jpg Flag of Hungary.svg Macaristan Bilişsel Bilimler, Université du Québec à Montreal Kanada Araştırma Kürsüsü [73]
Alex Hershaft 1934 Alex Hershaft.jpg Flag of United States.svg ABD Farm Animal Rights Movement'nin kurucusu ve ABD Hayvan Hakları Ulusal Konferansı Başkanı [74]
Barry Horne 1952–2001 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Hayvan hakları aktivisti, açlık grevcisi [75]
Oscar Horta 1974 Oscar horta.jpg Flag of Spain.svg İspanya Hayvan aktivisti ve University of Santiago de Compostela (USC) profesörü ve Animal Ethics kuruluşunun kurucularından biri olan ahlaki filozof [76]
Wayne Hsiung 1980 Wayne Hsiung 2017.jpg Flag of United States.svg ABD Avukat, açık kurtarma aktivisti, Direct Action Everywhere kurucu ortağı [77]
Chrissie Hynde 1951 Chrissie Hynde 1cropped.jpg Flag of United States.svg ABD Şarkıcı - söz yazarı [78]
Harish Iyer 1979 Harish iyer.jpeg Flag of India.svg Hindistan Hayvan, LGBTIQ ve Çocuk Hakları Aktivisti
V. R. Krishna Iyer 1915 V.R.Krishna Iyer.jpg Flag of India.svg Hindistan Hindistan Yüksek Mahkemesi eski hakimi [79]
Pattrice Jones 1961 Pattrice jones at Intersectional Justice Conference - 2.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar, eğitimci, aktivist, VINE Sanctuary'nin kurucu ortağı [80]
Melanie Joy 1966 Melanie TEDX.jpg Flag of United States.svg ABD Sosyal psikolog ve vegan aktivist, öncelikle karnizm terimini yayınlamasıyla dikkat çekiyor
Roberta Kalechofsky 1931 Dr. Roberta Kalechofsky tabling for Micah Press at the 2013 BVFF in Boston.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar, Animal Acı Çekme ve Holokost: Karşılaştırmalarla İlgili Sorun (2003) yazarı [81]
Shannon Keith Flag of United States.svg ABD Hayvan hakları savunucusu, Belgesel "Behind the Mask" yönetmeni (2006) [82]
Lisa Kemmerer Lisa Kemmerer-2011.jpg Flag of the United States.svg ABD Filozof-aktivist, yazar ve eğitimci [83]
Kesha 1987 Kesha Planes Fire & Rescue premiere July 2014 (cropped).jpg Flag of United States.svg ABD Şarkıcı-söz yazarı ve rapçi [84]
Marti Kheel 1948–2011 Flag of United States.svg ABD Hayvan Hakları için Feministlerin kurucusu eko-feminist yazar [85]
Anna Kingsford 1846–1888 Anna Kingsford 3.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Hekim, kobay karşıtı, "The Perfect Way in Diet" (1881) yazarı [86]
Niko Koffeman 1958 Niko Koffeman (cropped).jpg Flag of the Netherlands.svg Hollanda Senatör, Party for the Animals [87]
Christine Korsgaard 1952 Christine Korsgaard at Amherst College 2.jpg Flag of the United States.svg ABD Arthur Kingsley Porter Harvard Üniversitesi'nde Felsefe Profesörü,' 'Fellow Creatures' '(2018) yazarı [88]
Dennis Kucinich 1946 Denniskucinich1.jpg Flag of the United States.svg ABD ABD Kongre üyesi [89]
Elizabeth Kucinich 1977 Elizabeth Kucinich by Gage Skidmore.jpg Flag of the United Kingdom.svg Birleşik Krallık Sorumlu Tıp Hekimleri Komitesi halkla ilişkiler müdürü [90]
Tiphaine Lagarde 1982 Tiphaine Lagarde - photo.jpg Flag of France.svg Fransa Fransız anti-türcülük derneği "269 Libération animale" nin aktivisti ve kurucu ortağı [91]
Carla Lane 1928 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Televizyon senaristi, Animaline hayvan barınağı işleticisi [92]
k.d. lang 1961 Kdlang22 (cropped1).jpg Flag of Canada.svg Kanada Müzisyen [93]
Gill Langley 1952 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Bilim adamı, araştırmalarda hayvan kullanımına karşı kampanyacı [94]
Charlotte Laws 1960 Charlottelawsredcarpet62010.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar, TV Sunucusu ve Hayvan Hakları Aktivisti [95]
Ronnie Lee 1951 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Animal Liberation Front kurucusu [96]
Lizzy Lind af Hageby 1878–1963 Lizzy Lind af Hageby 1913 (cropped2).jpg Flag of Sweden.svg İsveç Brown Dog olayı ile tanınan Animal Defense and Anti-Vivisection Society 'nin kurucusu [97]
Bob Linden Flag of United States.svg ABD Go Vegan Radio programcısı [98]
Ludvig Lindström 1975 Flag of Sweden.svg İsveç Hayvan hakları aktivisti, Global Happiness Organization'un kurucusu [99]
Andrew Linzey 1951 Reverend-theologian-andrew-linzey.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık İlahiyatçı, Oxford Hayvan Etiği Merkezi'nin kurucusu [100]
Dan Lyons Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık CEO, Centre for Animals and Social Justice [101]
Jo-Anne McArthur 1976 Jo-Anne McArthur, Canadian photojournalist (photo by Lesley Marino).jpg Flag of Canada.svg Kanada Fotoğrafçı, "We Animals" projesinin kurucusu [102]
Linda McCartney 1941–1998 Paul McCartney with Linda McCartney - Wings - 1976.jpg Flag of United States.svg ABD Fotoğrafçı, müzisyen, Linda McCartney Foods kurucusu [103]
Mary McCartney 1969 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Fotoğrafçı, Hayvanlara Etik Muamele Yapan Kişiler için fotoğraflar çekti
Paul McCartney 1942 Paul McCartney black and white 2010.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Müzisyen, Hayvanlara Etik Muamele İçin İnsanlar kampanyası
Stella McCartney 1971 Stella McCartney 2014 (cropped).jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Tasarımcı, Hayvanlara Etik Muamele için İnsanlar kampanyası [103]
Melody MacDonald Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Hayvan hakları aktivisti, "Caught in the Act: The Feldberg Investigation" (1994) kitabının yazarı [104]
Colin McGinn 1950 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Filozof [105]
Charles R. Magel 1920–2014 Flag of United States.svg ABD Moorhead Eyalet Üniversitesi 'nde fahri Felsefe ve Etik Profesörü, hayvan hakları aktivisti ve bibliyograf [106]
Bill Maher 1956 BillMaherSept10.jpg Flag of United States.svg ABD Komedyen, Hayvanlara Etik Muamele için İnsanlar yönetim kurulu başkanı [107]
Keith Mann Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Hayvan hakları aktivisti, From Dusk 'til Dawn: An Insider's View of the Growth of the Animal Liberation Movement' '(2007) kitabının yazarı [108]
Jeffrey Moussaieff Masson 1941 Jeffrey Moussaieff Masson.jpg Flag of United States.svg ABD Eski psikanalist, Filler Ağladığında (1995) yazarı [109]
Dan Mathews 1964 Dan Mathews Shrek Shankbone 2010.jpg Flag of United States.svg ABD Hayvanlara Etik Muameleden Sorumlu İnsanlar Kıdemli Başkan Yardımcısı [110]
Gauri Maulekhi 2017 Gauri Maulekhi - -Nari Shakti Puraskar (cropped).jpg Flag of India.svg Hindistan Hayvan Hakları Aktivisti, Hayvanlar için İnsanlar Vekili, Humane Society International danışmanı, People for Animals India mütevelli [111][112][113][114]
Brian May 1947 Brian May filming for the BBC's 'The One Show'.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Queen müzisyeni / gitaristi ve "Save Me" organizasyonu kurucusu [115]
Lea Michele 1986 Lea Michele by David Shankbone.jpg Flag of United States.svg ABD Oyuncu, Hayvanlara Etik Muamele İçin İnsanlar kampanyası [116]
Mary Midgley 1919 Mary Midgley.JPG Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Newcastle Üniversitesi 'nde Felsefe Kıdemli Öğretim Görevlisi (emekli),' 'Animals And Why They Matter' '(1983) kitabının yazarı [117]
Heather Mills 1968 Heather Mills - Wien 2019 (2).JPG Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık "Vegetarians' International Voice for Animals" (Viva!) kampanyası [118]
Moby 1965 Moby 1.jpg Flag of United States.svg ABD Müzisyen, DJ, Animal Rights albümünü (1996) yayınlandı [119]
Shaun Monson 1958 Flag of United States.svg ABD Earthlings (2005) yönetmeni [120]
J. Howard Moore 1862–1916 Portrait of J. Howard Moore.jpg Flag of United States.svg ABD Zoolog, filozof, eğitimci, sosyalist ve Evrensel Akrabalık (1906) kitabı yazarı [121]
José Ferrater Mora 1912–1991 Mora.jpg Flag of Spain.svg İspanya Filozof, Oxford Hayvan Etiği Merkezi tarafından onurlandırıldı [122]
Morrissey 1959 Morrissey crop tie.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Müzisyen
Jesús Mosterín 1941 Jesús Mosterín (October 2008).jpg Flag of Spain.svg İspanya Barselona Üniversitesi'nde Mantık ve Bilim Felsefesi Profesörü, İspanyol Great Ape Project onursal başkanı [123]
Ingrid Newkirk 1949 Ingrid Newkirk by David Shankbone.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Hayvanlara Etik Muamele için İnsanlar kurucu ortağı ve başkanı [124]
David Nibert 1953 Flag of United States.svg ABD Abolisyonist, Wittenberg Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü [125]
Heather Nicholson 1967 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Consort beagles, Hillgrove cats ve SHAC kampanyalarının ortak kurucusu [126]
Jack Norris 1967 Flag of United States.svg ABD "Vegan Sosyal Yardım"'ın kurucu ortağı ve yönetici müdürü, vegan, "Vitamin B12: Anlıyor musunuz?" Ve "Bitki Bazlı Diyetlerde Sağlıklı Kalmak" kitapları yazarı, "Animal Rights Hall of Fame" üyesi
Martha Nussbaum 1947 Martha Nussbaum wikipedia 10-10.jpg Flag of United States.svg ABD Ernst Freund Seçkin Hizmet Hukuku ve Etik Profesörü, Chicago Üniversitesi [127]
Natasja Oerlemans 1969 Natasja Oerlemans.jpg Flag of the Netherlands.svg Hollanda Politikacı, Party for the Animals [128]
Peggy Oki 1956 Flag of the United States.svg ABD Kaykaycı, hayvan hakları aktivisti, balina avcılığına karşı kampanyacı [129]
David Olivier 1956 David Olivier 2012.jpg Flag of France.svg Fransa zof ve tür karşıtı eylemci, Les Cahiers antispécistes dergisinin kurucusu [130]
Esther Ouwehand 1976 Esther Ouwehand (cropped).jpg Flag of the Netherlands.svg Hollanda Parlemento üyesi, Party for the Animals [131]
Kelly Overton Hike7 18amboysign.jpg Flag of the United States.svg ABD Hayvanları ve Yaşam Alanlarını Koruyan İnsanların İcra Direktörü [132]
Alex Pacheco 1958 Alex Pacheco (PETA) (2).jpg Flag of United States.svg ABD Hayvanlara Etik Muamele İçin İnsanlar kurucu ortağı [133]
Colleen Patrick-Goudreau 1970 Colleen Kissing Linus.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar, Hayvan Avukatı, Podcaster
David Pearce David Pearce (transhumanist), September 2013.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Filozof, vegan ve hayvan aktivisti [134]
Jill Phipps 1964–1995 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Hayvan hakları aktivisti, canlı ihracatı aleyhinde kampanyacı [135]
Joaquin Phoenix 1974 Joaquin Phoenix at the 2018 Berlin Film Festival.jpg Flag of Puerto Rico.svg Porto Riko Oyuncu, hayvan hakları aktivisti, Earthlings (2005) ve Dominion (2018) anlatıcısı [136]
River Phoenix 1970–1993 River Phoenix.png Flag of United States.svg ABD Oyuncu, hayvan hakları aktivisti [137]
Summer Phoenix 1978 Peace-alliance-Rain-Phoenix-Summer-Phoenix-and-Heart-Phoenix-.jpg Flag of United States.svg ABD Oyuncu, hayvan hakları aktivisti [7]
Pink 1979 Pink (singer).jpg Flag of United States.svg ABD Şarkıcı [138]
James Rachels 1941–2003 Flag of United States.svg ABD Filozof [139]
Jacy Reese Anthis 1992 Jacy Reese.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar, etkili fedakarlık savunucusu [140]
Tom Regan 1951 TomRegan2.jpg Flag of United States.svg ABD North Carolina Eyalet Üniversitesi 'nde fahri felsefe profesörü, "Hayvan Hakları Davası" nın yazarı (1983) [141]
Qiu Renzong ca. 1933 Flag of China.svg Çin Biyoetikçi [142]
Bernard Rollin 1943 Flag of United States.svg ABD Colorado Eyalet Üniversitesi 'nde felsefe, hayvan bilimleri ve biyomedikal bilimler profesörü [143]
Craig Rosebraugh 1951 Craig Rosebraugh.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar, çevreci, hayvan hakları aktivisti [144]
Zoe Rosenberg 2002 Zoe Rosenberg(16) - Animal Activist (original).jpg Flag of United States.svg ABD Hayvan Aktivisti ve "Happy Hen Animal Sanctuary"'nin Kurucusu [145]
Mark Rowlands 1962 Mark Rowlands 2012.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Miami Üniversitesi 'nde Felsefe Profesörü, "Filozof ve Kurt" un yazarı (2008) [146]
Nathan Runkle ca. 1984 NathanRunkleHen.jpeg Flag of United States.svg ABD Mercy for Animals kuruluşunun kurucusu ve yönetici müdürü [147]
Regan Russell 1955-2020 Flag of Canada.svg Kanada Uzun süredir hayvan hakları aktivisti Regan Russell, domuz taşıyan bir şoförün çarptığı ikinci Kanadalı idi, maalesef Toronto Pig Save aracılığıyla bir hayvan nöbetine katılırken olay yerinde öldürüldü. [148]
Richard D. Ryder 1940 Richard D Ryder in The Superior Human (2012).jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Psikolog, 1970 yılında "türcülük" terimini icat etti [149]
Henry Stephens Salt 1851–1939 Henry Stephens Salt.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Sivil haklar kampanyacısı, Hayvanlar 'Hakları: Sosyal İlerlemeyle İlişkili Olarak Değerlendirildi' 'kitabının yazarı (1892) [150]
Becky Sanstedt ca. 1960 Flag of United States.svg ABD Hayvan hakları aktivisti, Farm Sanctuary eski araştırmacısı [151]
Steve F. Sapontzis 1945 Flag of United States.svg ABD California Eyalet Üniversitesi, East Bay'da fahri felsefe profesörü, "Ahlak, Akıl ve Hayvanlar" ın yazarı (1987) [152]
Anuradha Sawhney Flag of India.svg Hindistan Hayvanlara Etik Muamele İçin İnsanlar Hindistan operasyonları başkanı [153]
Paul Shapiro 1979 Paul-Shapiro-Chicken.jpg Flag of United States.svg ABD Humane Society of the United States Politikadan Sorumlu Başkan Yardımcısı [154]
Alicia Silverstone 1976 Alicia Silverstone 2019 by Glenn Francis.jpg Flag of United States.svg ABD Hollywood Aktrisi
Isaac Bashevis Singer 1902–1991 Isaac Bashevis Singer (upright).jpg Flag of Poland.svg Polonya 1978 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı [155]
Peter Singer 1946 Peter Singer MIT Veritas.jpg Flag of Australia.svg Avustralya Filozof, "Animal Liberation" yazarı (1975) [156]
Willie Smits 1957 Willie Smits.jpg Flag of the Netherlands.svg Hollanda Koruma uzmanı, Borneo Orangutan Hayatta Kalma Vakfı kurucusu [157]
Amy Soranno 1993/1994 Amy Soranno (square).jpg Flag of Canada.svg Kanada British Columbia'daki hayvan hakları aktivisti [158]
Henry Spira 1927–1998 Flag of United States.svg ABD Hayvan hakları aktivisti, Animal Rights International'ın kurucusu [159]
Gary Steiner Gary Steiner, 2015.jpg Flag of United States.svg ABD John Howard Harris, Bucknell Üniversitesi'nde Felsefe Profesörü [160]
William O. Stephens 1962 Bill507ColorCrop.jpg Flag of United States.svg ABD Creighton Üniversitesi'nde Felsefe ve Klasikler Profesörü [161]
Steve-O 1974 Steve-O by Gage Skidmore.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Dublör sanatçısı, hayvan hakları aktivisti [162]
Pelle Strindlund 1971 Flag of Sweden.svg İsveç Yazar, Kurtarma Servisi'nin kurucu üyesi [163]
Cass Sunstein 1954 Cass Sunstein (2008).jpg Flag of United States.svg ABD Harvard Hukuk Fakültesi'nde Hukuk Profesörü, Beyaz Saray "Office of Information and Regulatory Affairs" Yöneticisi [164]
David Sztybel 1967 Flag of Canada.svg Kanada Filozof, yazar [165]
Peter Tatchell 1952 Peter Tatchell - Red Wall - 8by10 - 2016-10-15.jpg Flag of Australia.svg Avustralya Sivil haklar aktivisti [166]
Angus Taylor Flag of Canada.svg Kanada Filozof [167]
Sunaura Taylor 1982 Flag of United States.svg ABD Artist and writer [168]
Marianne Thieme 1972 Mariannethieme.jpg Flag of the Netherlands.svg Hollanda Parlemento üyesi, Party for the Animals [169]
Lynda Thomas 1981 Lynda Foto Chat -14 Jul 2003- (cropped).jpg Flag of Mexico.svg Meksika Emekli müzisyen / şarkıcı-söz yazarı, anonim aktivist [170]
Darren Thurston ca. 1970 Flag of Canada.svg Kanada Hayvan hakları aktivisti [171]
Bob Torres Flag of United States.svg ABD Yazarlar, hayvan hakları ve vegan aktivistler [172]
Andrew Tyler 1946–2017 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Animal Aid Direktörü [173]
Jane Velez-Mitchell 1955 Jane Velez-Mitchell - Red Porsche - Pride Parade 2010 2.jpg Flag of United States.svg ABD Yayın gazeteci [174]
Jerry Vlasak 1958 Jerry Vlasak.jpg Flag of United States.svg ABD Hekim, eski Animal Liberation Press Office sözcüsü [175]
John Vyvyan 1908–1975 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Yazar, Bilimin Karanlık Yüzü (1971) yazarı [176]
Alice Walker 1944 Alice Walker.jpg Flag of United States.svg ABD Yazar [177]
Donald Watson 1910–2005 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık The Vegan Society kurucusu [178]
Robin Webb 1945 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık İngiliz Animal Liberation Press Office Sözcüsü [179]
Betty White 1922 Betty White 2010.jpg Flag of United States.svg ABD Aktris, hayvan hakları aktivisti
Caroline Earle White 1833–1916 Caroline Earle White (cropped).jpg Flag of the United States.svg ABD Pennsylvania Society for the Prevention of Cruelty to Animals'ın kurucu ortağı, American Anti-Vivisection Society'nin kurucusu [39]
Liz White c. 1950 Liz White - Toronto Centre.jpg Flag of Canada.svg Kanada Animal Alliance Environment Voters Party of Canada Partisi lideri [180]
Steven M. Wise 1952 Flag of United States.svg ABD Hukuk profesörü, "Davayı Sallamak: Hayvanlar için Yasal Haklara Doğru" kitabının yazarı (2000) [181]
Ursula Wolf 1951 Ursula Wolf.jpg Flag of Germany.svg Almanya Filozof, Das Tier in der Moral kitabı yazarı (1990) [182]
Gretchen Wyler 1932–2007 Gretchen Wyler 1977.JPG Flag of United States.svg ABD Aktris, dansçı, hayvan hakları aktivisti ve hayvanlarla ilgili konularda halkın farkındalığını artıran olağanüstü eserler ürettiği için Genesis Awards'ın kurucusu [183]
Jon Wynne-Tyson 1924–2020 Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Centaur Press'in kurucusu, The Extended Circle: A Commonplace Book of Animal Rights (1985) kitabı yazarı [184]
Roger Yates 1957 Roger Yates, June 2009.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Toplumbilimci, Vegan Ireland: The Vegan Society of Ireland'ın kurucu ortağı [185]
Peter Daniel Young Peter Young (cropped).jpg Flag of United States.svg ABD Hayvan hakları aktivisti [186]
Gary Yourofsky 1970 Gary Yourofsky גארי יורופסקי.jpg Flag of United States.svg ABD Hayvan hakları aktivisti [187]
Benjamin Zephaniah 1958 Benjamin Zephaniah University of Hull.jpg Flag of United Kingdom.svg Birleşik Krallık Rastafari şairi, The Vegan Society'nin fahri hamisi [188]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Taylor, Angus. Animals and Ethics: An Overview of the Philosophical Debate. Broadview Press, 2003, syf. 15ff.
  2. ^ Finsen, Susan and Finsen, Lawrence. "Animal rights movement," in Marc Bekoff (ed.). The Encyclopedia of Animal Rights and Animal Welfare. Greenwood, 2009.
    • Fikirlerin tarihi hakkında daha fazla bilgi için bkz. Kean, Hilda. Animal Rights: Political and Social Change in Britain since 1800. Reaktion Books, 1998.
    • Ayrıca bakınız:
    • Singer, Peter. "Animal liberation", The New York Review of Books, Volume 20, Number 5, 5 April 1973. (İngilizce)
    • "Food for Thought", letter from David Rosinger and a reply from Peter Singer, The New York Review of Books, Volume 20, Number 10, 14 Haziran 1973.
    • Singer, Peter. Animal Liberation New York Review/Random House, 1975.
    • Regan, Tom. "The Moral Basis of Vegetarianism", Canadian Journal of Philosophy, Vol. 5, No. 2 (Ekim 1975), syf. 181–214.
    • Regan, Tom. "McCloskey on Why Animals Cannot Have Rights", The Philosophical Quarterly, Vol. 26, No. 104 (Temmuz 1976), syf. 251–257.
    • Regan, Tom. The Case for Animal Rights. University of California Press, 1983.
  3. ^ Francione, Gary L. and Garner, Robert. The Animal Rights Debate: Abolition or Regulation?. Columbia University Press, 2010, syf. 1ff, 103ff.
  4. ^ Cronin, Keri; McArthur, Jo-Anne (December 2015). "Philosophy, Activism, and an 'Attentive Willingness to Reconsider One's Duty Toward Others': Elisa Aaltola's Contributions to Animal Advocacy". Unbound Project. 7 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  5. ^ Adams, Carol J. The Sexual Politics of Meat: A Feminist-Vegetarian Critical Theory. Continuum, 1990.
    • Adams, Carol J. Neither Man nor Beast: Feminism and the Defense of Animals. Continuum, 1994.
  6. ^ Barnett, David. "So long, Douglas Adams, and thanks for all the books", The Guardian, 11 Mayıs 2011.
  7. ^ a b "Casey Affleck, Summer Phoenix Wed", People, 5 Haziran 2006.
  8. ^ Greenwald, Marilyn S. Cleveland Amory: Media Curmudgeon & Animal Rights Crusader. University Press of New England, 2009.
  9. ^ "Anderson saves stray from life on the streets", Toronto Sun, 15 Mayıs 2012.
  10. ^ "The story of Lola ya Bonobo". Lola ya Bonobo. 5 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2011. 
  11. ^ Wilson, Gemma (13 Ocak 2015). "James Aspey speaks for first time after a year of silence". News.com.au ((İngilizce)). News Corp Australia Network. Erişim tarihi: 31 Aralık 2017. 
  12. ^ Aufhauser, Michael. Happy End for Rescued Dogs. teNeues, 2008.
  13. ^ Boggan, Steve. "Money talks", The Guardian, 1 Haziran 2006.
  14. ^ "Alec Baldwin to receive award at PETA gala, USA Today, 22 Ağustps 2005.
  15. ^ Ball, Matt. "Living and working in defense of animals," in Peter Singer (ed). In Defense Of Animals: The Second Wave. Blackwell Publishing Ltd, 2006.
  16. ^ Balluch, Martin. "How Austria Achieved a Historic Breakthrough for Animals," in Peter Singer (ed). In Defense Of Animals: The Second Wave. Blackwell Publishing Ltd, 2006.
  17. ^ Wadman, Meredith. "Profile: Neal Barnard", Nature, 1 Haziran 2006.
  18. ^ "The Barbi Twins Make a Bold Statement for Animal Rights", Extra TV, 9 Mayıs 2010.
  19. ^ Singer, Barnett. Brigitte Bardot: A Biography. McFarland, 2006, syf. 109 ff.
  20. ^ "Basinger is denied beagles", Milwaukee Journal Sentinel, 4 Temmuz 1997.
  21. ^ Jones, Maggie. "The Barnyard Strategist", The New York Times, 24 Ekim 2008, syf. 2/5.
  22. ^ "Tom Beauchamp – "Rights Theory and Animal Rights" 4 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Department of Philosophy, Calgary Üniversitesi, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  23. ^ Callahan, Sharon. "Interview with Marc Bekoff", Anaflora, accessed 1 June 2012.
  24. ^ Sunstein, Cass R. "Introduction: What are Animal Rights?," in Sunstein, Cass R. and Nussbaum, Martha (ed.). Animal rights. Oxford University Press, 2005, syf. 3–4; ayrıca bknz. Francione, Gary. "Animals—Property or Persons", s. 139, dipnot 78.
    • Alıntı için bkz. Tom Regan The Case for Animal Rights. University of California Press, 1983, syf. 95.
  25. ^ Smallwood, Scott. "Britain Bans American Professor Who Speaks on Behalf of Animal Liberation Front", The Chronicle of Higher Education, 29 Ağustos 2005.
  26. ^ (İtalyanca) Brambilla, Michela Vittoria. Google Kitaplar'da Manifesto animalista, s. 0,.
  27. ^ Brophy, Brigid. "The Rights on Animals," in The Sunday Times, 10 Ekim 1965; tekrar basım: Brophy, Brigid. Don't Never Forget. Cape, 1966.
    • Ryder, Richard. Animal Revolution: Changing Attitudes Towards Speciesism. Berg, 2000, syf. 5.
  28. ^ Dear, Paula. "Anatomy of an animal rights protest", BBC News, 5 Ekim 2004.
  29. ^ Guither, Harold D. Animal Rights: History and Scope of a Radical Social Movement. SIU Press, 1998, syf. 128.
  30. ^ "Thank You To Our Dear Supporters", BETA (Beirut for the Ethical Treatment of Animals), The Beta Team Letter, Beyrut, Kasım 2008.
  31. ^ "A Gala Dinner To Defend Animal Welfare Cause", Mondanite, No. 141, Beyrut, Kasım 2008.
  32. ^ "For Man's Best Friend", Femme Magazine, No. 187, Beyrut, Kasım 2008.
  33. ^ Cavalieri, Paola and Singer, Peter (eds). The Great Ape Project: Equality Beyond Humanity. St. Martin's Press, 1994.
  34. ^ Shevelow, Kathryn. For the Love of Animals: The Rise of the Animal Protection Movement. Henry Holt and Company, 2008, syf. 17ff.
  35. ^ Puskar-Pasewicz, Margaret. Cultural Encyclopedia of Vegetarianism. Greenwood, 2010, syf. 254.
  36. ^ Lyall, Sarah. "Alan Clark, a British Scold, Is Dead at 71", The New York Times, 8 Eylül 1999.
  37. ^ Clark, Stephen R.L. The Moral Status of Animals. Oxford University Press, 1977.
    • Clark, Stephen R.L. The Nature of the Beast. Oxford University Press, 1982.
    • Clark, Stephen R.L. Animals and their Moral Standing. Routledge, 1997.
  38. ^ Camfield, Greg. The Oxford Companion to Mark Twain. Oxford University Press, 2003, syf. 99.
  39. ^ a b Buettinger, Craig. "Women and antivivisection in late nineteenth century America", Journal of Social History, Vol. 30, No. 4 (Yaz, 1997), syf. 857–872.
  40. ^ "Alasdair Cochrane". The University of Sheffield. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2012. 
  41. ^ Coe, Sue "Sue Coe Interview" 7 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 3x3 Magazine.
  42. ^ Coetzee, J. M. "Animals can't speak for themselves — it's up to us to do it", The Age, 22 Şubat 2007.
  43. ^ "Associate Director", Oxford Centre for Animal Ethics, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  44. ^ Total Liberation: The Power and Promise of Animal Rights and the Radical Earth Movement, David Naguib Pellow, University of Minnesota Press 2014, 9781452943046
  45. ^ "The Satya Interview: Freedom from the Cages", 18 Şubat 2021'de erişildi.
  46. ^ Crary, Scott (25 October 2004). Rockumentary Panel Discussion (Speech). London Film Festival. Londra. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  47. ^ Falcon, Mike and Shoop, Stephen A. "James Cromwell sows a meatless message", USA Today, 2008, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  48. ^ Davis, Karen. The Holocaust and the Henmaid's Tale: A Case for Comparing Atrocities. Lantern Books, 2005.
  49. ^ DeGrazia, David. Taking Animals Seriously: Mental Life and Moral Status. Cambridge University Press, 1996.
  50. ^ http://www.animalinfos.fr/articles_tags.php?mot=Alain%20Delon 12 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  51. ^ a b Lee, Felicia R. "How Dogs Are Abused in a Scheme for Profit", The New York Times, 26 Şubat 2006, syf. 2.
  52. ^ "Remembering Rukmini Devi", The Hindu, 23 Şubat 2004.
  53. ^ Rappaport, Helen. "Lind-af-Hageby, Louise", Encyclopedia of Women Social Reformers, Volume 1, ABC-CLIO, 2001.
  54. ^ "The Lord Dowding Fund for Humane Research", ldf.org.uk, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  55. ^ Linzey, Andrew. "Dowding, Lady Muriel," in Marc Bekoff (ed.). Encyclopedia of Animal Rights and Animal Welfare. Greenwood, 1998, syf. 139.
  56. ^ Kean, Hilda. (23 Eylül 2004). "Drakoules [née Lambe; diğer soyadı Lewis], Alice Marie (c. 1850–1933), humanitarian and campaigner for animal welfare". Oxford Dictionary of National Biography. 18 Şubat 2021'de erişildi, bkz. link
  57. ^ Dunayer, Joan. Animal Equality : Language and Liberation. Ryce Pub, 2001.
  58. ^ Rollin, Bernard E. "Ethics, animal welfare and ACUCs," in John P. Gluck, Tony DiPasquale, F. Barbara Orlans. Applied Ethics in Animal Research. Purdue University Press, 2002, syf. 114.
  59. ^ Editors, History com. "World-renowned primatologist Dian Fossey is found murdered in Rwanda". HISTORY (İngilizce). 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  60. ^ "Frequently Asked Questions" 10 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Chimpanzee and Human Communication Institute, 18 Şubat 2021'de erişildi: "By any reasonable definition chimpanzees should be categorized as a people."
    • Fouts, Roger and Mills, Stephen Tukel. Next of Kin: My Conversations with Chimpanzees. Morrow, William, & Co., Inc., 1997.
    • Blum, Deborah. "All in the Family", New Yorker, 12 Ekim 1997.
  61. ^ Francione, Gary. Animals, Property, and the Law . Temple University Press, 2005.
    • Francione, Gary, and Garner, Robert. The Animal Rights Debate: Abolition or Regulation? Columbia University Press, 2010.
  62. ^ Heffern, Rich. "Bruce Friedrich: Advent and factory farms", National Catholic Reporter, 20 Mayıs 2012.
  63. ^ "Dr. Biruté Mary Galdikas – Orangutan Foundation International". Orangutan Foundation International (İngilizce). Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  64. ^ Sengupta, Somini. "Indian Scion Speaks Out, and Uproar Follows Him", The New York Times, 2 Nisan 2009.
  65. ^ Garner, Robert and Francione, Gary. The Animal Rights Debate: Abolition or Regulation?. Columbia University Press, 2010.
  66. ^ "The green room: Juliet Gellatley, animal rights advocate", The Guardian, 3 Ocak 2008.
  67. ^ "Vegan Activist Wins Big Brother, Runner Up is Vegan too!The Vegan Woman". www.theveganwoman.com (İngilizce). 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2021. 
  68. ^ Hickman, Leo. "The lawyer who defends animals", The Guardian, 5 Mart 2010.
  69. ^ Callahan, Sharon. "Interview with Marc Bekoff", Anaflora, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  70. ^ "Animal activist turns French off meat a menu at a time". The Connexion. 27 Ağustos 2018. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  71. ^ "About Jordan Halliday" 12 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Which Side Podcast, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  72. ^ "About Celia Hammond", Celia Hammond Animal Trust, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  73. ^ Elise Desaulniers "I Am Ashamed to Have Been a Vegetarian for 50 Years", Huffington Post, 30 Mayıs 2013.
  74. ^ "Holocaust Survivor Heads Animal Rights Group Alex Hershaft Throws Himself into Cause", The Baltimore Sun, 24 Kasım 1996.
  75. ^ "Barry Horne: The background", BBC News, 11 Mart 2003.
  76. ^ Eylül 02; 2010. "Interview with Óscar Horta (English)". 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  77. ^ Gee, Kelsey (24 Kasım 2015). "Video Shows Abuse at Whole Foods Turkey Supplier, Activists Say". Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2017. 
  78. ^ "Chrissie Hynde" 14 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Viva!, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  79. ^ Iyer, V. R. Krishna. Wandering in Many Worlds: An Autobiography. Pearson Education India, 2009, syf. 85.
  80. ^ "pattrice jones, cofounder of VINE Sanctuary", Talking Animals with Duncan Strauss, 26 Ağustos 2015.
  81. ^ Kalechofsky, Roberta. Autobiography of A Revolutionary: Essays on My Life as an Animal Rights Activist. Micah Publications, 1991.
  82. ^ "Shannon Keith interview", Animal Liberation Front.com, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  83. ^ Kemmerer, Lisa (27 Şubat 2016). "Lisa Kemmerer". Lisa Kemmerer. Bluehost. 23 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2016. 
  84. ^ "Ke$ha: First Global Ambassador for Animals", Humane Society International, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  85. ^ "Vegetarianism and Ecofeminism: Toppling Patriarchy with a Fork", in Sapontzis, Steve F. (ed). Food for Thought: The Debate Over Eating Meat. Prometheus Books, 2004.
  86. ^ Lansbury, Coral. The Old Brown Dog: Women, Workers, and Vivisection in Edwardian England. University of Wisconsin Press, 1985, syf. 91ff.
  87. ^ Ross, Kate. "Soy Substitute Edges Its Way Into European Meals", The New York Times, 16 Kasım 2011.
  88. ^ Korsgaard, Christine (5 Temmuz 2018). Fellow Creatures. Oxford University Press. s. 272. ISBN 9780198753858. 
  89. ^ "Animal rights" 2 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., United States House of Representatives, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  90. ^ "Mrs. K wants to give the big apes a break", The Washington Post, 29 Ekim 2009.
  91. ^ "Tiphaine Lagarde, l'embêtante". Libération.fr (Fransızca). 18 Temmuz 2017. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  92. ^ Ellen, Barbara. "Going to a good home", The Observer, 16 Kasım 2008.
  93. ^ Vaziri, Aidin. "K.d. lang", San Francisco Chronicle, 16 Mayıs 2010.
  94. ^ Tatchell, Peter. Animal research is poor science, interview with Gill Langley, Talking with Tatchell, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  95. ^ Smith, Kimberly K. (5 Temmuz 2012). Governing Animals: Animal Welfare and the Liberal State. ISBN 9780199977178. 
  96. ^ "Transcript of Ronnie Lee's Live Chat", Animal Rights Zone, 27 Mart 2010.
  97. ^ Gålmark, Lisa (2000). "Women Antivivisectionists, The Story of Lizzy Lind af Hageby and Leisa Schartau," in Animal Issues, Vol 4, No 2, syf. 1–32.
  98. ^ "Transcript of Bob Linden's ARZone Guest Chat ~ 23/24 October 2010", Animal Rights Zone, 23 Ekim 2010.
  99. ^ "History", Global Happiness Organization, 23 Mayıs 2012.
  100. ^ Linzey, Andrew. Animal Rights: A Christian Perspective. SCM Press, 1976.
    • Linzey, Andrew. Christianity and the Rights of Animals. SPCK, 1987.
  101. ^ "Honorary Research Fellow: Dan Lyons". Department of Politics: University of Sheffield. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  102. ^ McArthur, Jo-Anne (2013). We Animals. New York: Lantern Books. ISBN 9781590564264. 
  103. ^ a b Slater, Nigel. "When the McCartneys came for lunch", The Guardian, 29 Nisan 2007.
  104. ^ MacDonald, Melody. Caught in the Act: The Feldberg Investigation. Jon Carpenter, 1994.
  105. ^ McGinn, Colin. "Eating animals is wrong", London Review of Books, 24 Ocak 1991.
  106. ^ Magel, Charles (1 Ekim 1988). "Journey From Iowa Farm Boy to Animal Rights Bibliographer". Between the Species. 4 (4). doi:10.15368/bts.1988v4n4.14.  Geçersiz |doi-access=free (yardım)
  107. ^ Booth, William. "A Real Live Wire; Enjoying a Long Run On HBO, Bill Maher Could Go On Zinging," The Washington Post, 9 Mart 2007.
  108. ^ Mann, Keith. From Dusk 'til Dawn: An Insider's View of the Growth of the Animal Liberation Movement. Puppy Pincher Press, 2007.
  109. ^ Konigsberg, Eric. "A Man With Opinions on Food With a Face", The New York Times, 14 Nisan 2009.
  110. ^ Brockes, Emma. "Dan Mathews of Peta: 'I've always been drawn to extremes'", The Guardian, 28 Mayıs 2009.
  111. ^ N, Aswin V. (9 Ekim 2015). "A voice for the voiceless". The Hindu (İngilizce). ISSN 0971-751X. Erişim tarihi: 11 Mart 2018. 
  112. ^ "You can buy cattle for slaughter from farms: Meet Gauri Maulekhi, the woman behind the new Cattle sale law". The Financial Express (İngilizce). 31 Mayıs 2017. Erişim tarihi: 11 Mart 2018. 
  113. ^ Kapur, Manavi (21 Temmuz 2017). "Gauri Maulekhi, the force behind the cattle legislation". Business Standard India. Erişim tarihi: 11 Mart 2018. 
  114. ^ "Gauri Maulekhi". Down To Earth (İngilizce). Erişim tarihi: 11 Mart 2018. 
  115. ^ Case, Philip (13 Eylül 2012). "Brian May named vice-president of RSPCA" Farmers Weekly (Reed Business Information). 17 Şubat 2021'de erişildi.
  116. ^ "Lea Michele And Alec Baldwin Team Up For The Animals", Radar, 1 Eylül 2010.
  117. ^ Midgley, Mary. Beast and Man: The Roots of Human Nature. Routledge, 1978.
    • Midgley, Mary. Animals And Why They Matter: A Journey Around the Species Barrier. University of Georgia Press, 1983.
  118. ^ "AR2008 Report", Animal Rights National Conference, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  119. ^ Ali, Lorraine. "Moby: Animal rights", Rolling Stone, 23 Ocak 1997.
  120. ^ Monson, Shaun. Earthlings, 2005.
  121. ^ Mighetto, Lisa (1988). "Wildlife Protection and the New Humanitarianism". Environmental Review: ER. 12 (1): 38. doi:10.2307/3984376. ISSN 0147-2496. JSTOR 3984376. 
  122. ^ "José Ferrater Mora", Oxford Centre for Animal Ethics, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  123. ^ Bailey, Cathryn. "Africa Begins at the Pyrenees": Moral Outrage, Hypocrisy, and the Spanish Bullfight", Ethics & the Environment, Volume 12, Number 1, İlkbahar 2007, syf. 23–37.
  124. ^ Murray, L. "Ingrid Newkirk", Encyclopædia Britannica Advocacy for Animals, 30 Nisan 207.
  125. ^ "Dr. Dave Nibert", University of Wittenberg, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  126. ^ "To her detractors, she is a merciless rabble-rouser. To her admirers, she's a selfless saviour of innocent animals", The Independent, 24 Ekim 1999.
  127. ^ Nussbaum, Martha. Frontiers of Justice: Disability, Nationality, Species Membership. Harvard University Press, 2006.
  128. ^ "Natasja Oerlemans (PvdD)" 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Europa Kiest, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  129. ^ Kelway, Rosie (3 Nisan 2015). "Dogged Advocate". viva.co.nz. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  130. ^ Carrié, Fabien (12 Nisan 2018). "Politicizing Activist Discontent A Social History of "Vegephobia" in the French Animal Rights Movement". Biens Symboliques (İngilizce). 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  131. ^ "Esther Ouwehand", Tweede Kamer der Staten-Generaal, 17 Şubat 2021'de erişildi.
  132. ^ Overton, Kelly. "The Casualties of Green Scare", Counterpunch, 3–5 Ağustos 2007.
  133. ^ "Silver Spring Monkeys" in Marc Bekoff (ed.). The Encyclopedia of Animal Rights and Animal Welfare. Greenwood, 2009, syf. 317ff.
  134. ^ "A World Without Suffering ~ An Interview with David Pearce", SARPS newsletter, Ağustos 1991.
  135. ^ Phipps, Jill. "British justice" 21 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., SARPS newsletter, Ağustos 1991.
  136. ^ "Joaquin Phoenix to Be Honored at San Diego Film Festival", Business Wire, 14 Eylül 2005.
  137. ^ Harmetz, Aljean. "River Phoenix Ranks Acting Below Animal Rights and Music", The New York Times, 5 Ocak 1989.
  138. ^ Dade, Chris. "Pink Calls Prince William 'Redneck' After Fox Hunting Letter", Digital Journal, 12 Aralık 2009.
  139. ^ Rachels, James. Created From Animals. Oxford University Press, 1990/.
  140. ^ Reese, Jacy. The End of Animal Farming. Beacon Press, 2018.
  141. ^ Regan, Tom. The Case for Animal Rights. University of California Press, 1983.
  142. ^ Li, Peter J. "China: Animal rights and animal welfare" in Marc Bekoff (ed.). Encyclopedia of Animal Rights and Animal Welfare. Greenwood, 2009, syf. 119–120.
  143. ^ Rollin, Bernard E. Animal Rights & Human Morality. Prometheus Books, 2006. Rollin, Bernard E. "Teleology and telos," in Marc Bekoff (ed.). Encyclopedia of Animal Rights and Animal Welfare. Greenwood, 2009, syf. 554.
  144. ^ Rosebraugh, Craig. The Logic of Political Violence: Lessons in Reform and Revolution. Arissa Media Group, 2003.
  145. ^ Taking The Mound | Zoe Rosenberg | TEDxSanLuisObispo ((İngilizce)), erişim tarihi: 2 Ocak 2020 
  146. ^ Rowlands, Mark. ''Animal Rights: A Philosophical Defence. Macmillan/St Martin's Press, 1998.
  147. ^ "Young and Motivated: Creating an Army of Advocates", Satya, Haziran-Temmuz 2007.
  148. ^ [1], CBC News 26 Haziran 2020.
  149. ^ Godlovitch, Stanley; Godlovitch, Roslind; and Harris, John. Animals, Men and Morals: An Inquiry Into The Maltreatment of Non-humans. Grove Press, 1974.
  150. ^ Salt, Henry Stephens. Animals' Rights: Considered in Relation to Social Progress. Macmillan & Co, 1894.
  151. ^ Wolfson, David J. "Beyond the Law: Agribusiness and the Systemic Abuse of Animals Raised for Food or Food Production"[ölü/kırık bağlantı], Animal Law, 2:123, 1995.
  152. ^ Sapontzis, Steve F. Morals, Reason, and Animals. Temple University Press, 1987.
  153. ^ "Interview : Ms. Anuradha Sawhney", DevelopedNation.org, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  154. ^ Montgomery, David. "Animal Pragmatism; Compassion Over Killing Wants to Make the Anti- Meat Message a Little More Palatable", The Washington Post, 8 Eylül 2003.
  155. ^ Singer, Isaac Bashevis. The Collected Stories of Isaac Bashevis Singer. Cape, 1982. syf. 271.
  156. ^ Singer, Peter. Animal Liberation. 1975.
  157. ^ "Ashoka Fellowship profile of Willie Smits". 2009. 28 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2010. 
  158. ^ Brown, Alleen (12 Mayıs 2019). "Testing the Line: As Animal Rights Activists Push Legal Boundaries, Canada Considers What Makes a Terrorist". The Intercept (İngilizce). First Look Media. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2020. 
  159. ^ Spira, Henry and Singer, Peter. "Ten Points for Activists" in Singer, Peter (ed.). In Defense of Animals: The Second Wave. Blackwell, 2006, introductory note by Peter Singer, syf. 214–215.
    • Singer, Peter. Ethics Into Action: Henry Spira and the Animal Rights Movement. Rowman & Littlefield, 1998.
    • Francione, Gary. Rain without Thunder: The Ideology of the Animal Rights Movement. Temple University Press, 1995, bölüm 3.
    • Munro, Lyle. "The Animal Activism of Henry Spira (1927–1998)", Society and Animals, Vol 10, No 2, 2002, syf. 173–191.
  160. ^ Steiner, Gary. Animals and the Moral Community: Mental Life, Moral Status, and Kinship. Columbia University Press, 2008.
  161. ^ Stephens, William O. "Five Arguments for Vegetarianism", Philosophy in the Contemporary World, Vol 1, No 4, 1994, syf. 25–39.
  162. ^ China Despain Freeman,"Steve-O Receives Animal Rights Award," Ecorazzi 18 Temmuz 2011.
  163. ^ Strindlund, Pelle. "Butchers' Knives into Pruning Hooks: Civil Disobedience for Animals," in Peter Singer (ed.). In Defense of Animals: The Second Wave. Blackwell, 2006.
  164. ^ Sunstein, Cass R. "The Rights of Animals: A Very Short Primer" 20 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Law School, University of Chicago, 18 Şubat 2021'de erişildi.
    • Sunstein, Cass R. "Can Animals Sue?" in Sunstein, Cass R. and Nussbaum, Martha. Animal Rights. Oxford University Press, 2004.
  165. ^ "Dr David Sztybel", davidsztybel.info, 18 Şubat 2021'de erişildi.
    • Sztybel, David. "René Descartes," "Distinguishing Animal Rights from Animal Welfare," and "Jainism" in Marc Bekoff (ed.). The Encyclopedia of Animal Rights and Animal Welfare. Greenwood, 2009.
  166. ^ Tatchell, Peter. "AIDS and animal rights" 6 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., petertatchell.net, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  167. ^ Taylor, Angus. Animals and Ethics. Broadview Press, 2003.
  168. ^ Taylor, Sunaura. "Beasts of Burden: Disability Studies and Animal Rights", Qui Parle: Critical Humanities and Social Sciences, Volume 19, No 2, İlkbahar/Yaz 2011, syf. 191–222.
  169. ^ Nam, Julius. "A Platform of Compassion", Spectrum, 18 Şubat 2008.
  170. ^ Hernández, Nahim. "Lynda sigue luchando contra la bulimia", El Universal, 26 Ekim 2000.
  171. ^ Bell, Stewart. Animal rights activist accused of attacks in five American states[ölü/kırık bağlantı], National Post, 21 Ocak 2006.
  172. ^ Torres, Bob and Torres, Jenna. Vegan Freak: Being Vegan in a Non-Vegan World (2005).
    • Torres, Bob. Making A Killing: The Political Economy of Animal Rights (2007).
  173. ^ Tyler, Andrew. "Non-animal magnetism", The Guardian, 2 Kasım 2007.
  174. ^ Williams, Andrea. "Calamity Jane: Q&A with Jane Velez-Mitchell", Vegetarian Times, Ocak-Şubat 2012.
    • Velez-Mitchell, Jane ve Mohr, Sandra. Addict Nation: An Intervention for America. HCI, 2011, syf. 40.
  175. ^ Mozingo, Joe. "A Thin Line on Animal Rights", Los Angeles Times, 5 Eylül 2006.
  176. ^ Finsen, Lawrence and Finsen, Susan. The Animal Rights Movement in America. Twayne Publishers, 1994, syf. xiv.
  177. ^ Donovan, Josephine. "Animal Rights and Feminist Theory," in Josephine Donovan, Carol J. Adams, The Feminist Care Tradition in Animal Ethics: A Reader. Columbia University Press, 2007, syf. 81.
    • Maria Lauret, "Alice Walker's Life and Work: The Essays" in Harold Bloom, Alice Walker. Infobase Publishing, 2002, syf. 84.
    • Walker, Alice. Preface to Marjorie Spiegel, The Dreaded Comparison: Human and Animal Slavery. New Society Publishers, 1988.
    • Bring, Ellen. "Moving Toward Coexistence: An Interview with Alice Walker," Animals' Agenda, Nisan 1988.
    • Walker, Alice. "Am I Blue?", Ms. magazine, Temmuz 1986.
  178. ^ "Interview with Donald Watson – Vegan Founder", Foodsforlife.org.uk, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  179. ^ "Staying on Target and Going the Distance: An Interview with U.K. A.L.F. Press Officer Robin Webb" 23 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., No Compromise, No. 22, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  180. ^ "Leaders", Canada Votes 2006, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  181. ^ Wise, Steven M. Rattling the Cage: Toward Legal Rights for Animals. Perseus Books, 2000. Wise, Steven M. Drawing the Line: Science and the Case for Animal Rights. Perseus Publishing, 2002.
  182. ^ Wolf, Ursula. Das Tier in der Moral. Vittorio Klosterman, 1990.
    • Wolf, Ursula. "Tierversuche als ethisches Problem," in Hans-Georg Ziebertz. Ethik und Unterricht. Luchterhand, 1991.
  183. ^ "Gretchen Wyler: In Memorial to an Actress Who Wasn't Pretending About Her Love of Animals". Steve Dale Pet World. 8 Haziran 2007. 15 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2018. 
  184. ^ Wynne-Tyson, Jon. The Extended Circle: A Commonplace Book of Animal Rights. Paragon House, 1985.
    • Ryder, Richard. "Oxford Group" in Bekoff, Marc. Encyclopedia of Animal Rights and Welfare. Greenwood 2009, syf. 261–262.
  185. ^ "Bullies, Ads, and Being Vegan. ~ Dr. Roger Yates", Animal Rights Zone, 25 Ocak 2012.
  186. ^ "Peter Young Interview" 19 Şubat 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., No Compromise, issue 29, 18 Şubat 2021'de erişildi.
  187. ^ "ADAPTT". 17 Ekim 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2013. 
  188. ^ "Poetic Thoughts" 11 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Arkangel Magazine, 2002.
    • Zephaniah, Benjamin. Foreword in Mann, Keith. From Dusk 'til Dawn: An Insider's View of the Growth of the Animal Liberation Movement. Puppy Pincher Press, 2007.

Okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]