Hayat Okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hayat Okulu
School of Life
Filmin İspanyolca afişi
YönetmenWilliam Dear
YapımcıRosanne Milliken
SenaristJonathan Kahn
OyuncularRyan Reynolds
David Paymer
John Astin
Kate Vernon
MüzikAri Wise
Görüntü yönetmeniDoris Deutschmann
KurguEdgar Burcksen
DağıtıcıABC Family
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i19 Şubat 2005
Süre110 dk.
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Kanada Kanada
Dilİngilizce

Hayat Okulu (İngilizce: School of Life), 2005 yapımı Amerikalı TV filmi. Ryan Reynolds ile John Astin'in başrollerini paylaştığı filmin senaryo yazarlığını Jonathan Kahn, yönetmenliğini ise William Dear üstlenmiştir. Film, ABD'de 19 Ekim 2007'de vizyona girmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Fallbrook Orta Okulu'nda her yıl sonunda öğrencilerin oyuyla geleneksel olarak "Yılın Öğretmeni Ödülü" verilmektedir. Norman Warner, 43 yıl üst üste öğrenciler tarafından "Yılın Öğretmeni Ödülü"nü kazanmıştır; vefat etmesiyle aile geleneğini sürdürme görevi öğretmenlik kariyeri boyunca her zaman babasının gölgesinde kalmış olan biyoloji öğretmeni Matt Warner'a kalmıştır. Matt Warner, aile geleneğini devam ettirip ödülün kendi ailesinde kalmasını çok ister ve bu amaçla çalışmalarına hız verir. Ancak, okula yeni gelen genç tarih öğretmeni Michael D'Angelo, geldiği ilk günden itibaren derslerdeki neşeli tavrı ve alışılageldik öğretme biçimlerinin dışında çocuklara eğlenceli gelen öğretme tarzıyla kısa sürede hem çocuklar arasında hem de meslektaşları arasında popüler olur. Hatta, rakipleri karşısında iyi basketbol oynayamayan okul takımının da koçluğunu yapmaya başlayıp kaybetmenin önemli olmadığını asıl önemli olanın oyundan zevk almak olduğu fikrini okula benimsetir ve sayı yendiğinde ya da kaçırıldığında bile herkes sevinir. Matt, ilk günden itibaren öğrencileri tarafından "Bay D" olarak çağrılmaya başlanan D'Angelo'yu "Yılın Öğretmeni Ödülü"nü kazanmak için karşısındaki en büyük engel olarak görmeye başlar ve artık onun yanında ödülü kazanmak için hiçbir şansı olmadığına inanır.

Orta Okul'da okuyan kendi oğlunun da Bay D'yi övmeye başladığını gören Matt, Bay D'ye karşı takıntılı olmaya başlayıp öğretmenlik mesleğinin ne olduğunu unutarak Bay D'yi izlemeye kadar varan birtakım eylemler gerçekleştirir. Takip etemede son derece amatör olan Matt, davranışını Bay D'ye sezdirse de, Bay D takip edildiğini anladığını belli etmez. Bay D hastaneye girdiğinde onu izleyen Matt, Bay D'nin ileri derecede akciğer kanseri olduğunu ve kemoterapi seanslarına katıldığını öğrenir. Bu duruma çok üzülen Matt, kendini sorgulamaya başlar. Sonra da, Bay D'nin kendi evine gidip karısına bir albüm verdiğini görür. Sonradan albümün Bay D ile öğretmeni Norman Warner arasındaki öğretmen-öğrenci ilişkisiyle ilgili olduğu ve Bay D'nin her zaman öğretmeni Norman gibi olmak istediği ortaya çıkar. Kısa süre sonra Matt, babasının öğrenciye kendini sevdiren yöntemlerini kullanmaya başlar ve Bay D gibi okulun popüler öğretmenlerinden biri olur. Ancak, bir gün Bay D okula gelmez ve okul yönetimince hastalığı anons edilir. Bundan sonra okul derin bir mutsuzluğa gömülür. Matt, onun herkesin ruhunun bir parçası olduğunu öne sürerek herkesin moralini yüksek tutmaya çalışır. Dönemin son basketbol maçında koçluk görevini üstlenir ve sadece oyundan zevk almaya dayalı bir anlayışla her geçen gün kendilerini geliştiren basketbolcular rakip takımla başa baş mücadele eder. Maçın son 30 saniyesinde Bay D salona etkileyici bir giriş yapar ve Matt'le birlikte yaptıkları planla ilk kez bir basketbol maçını kazanırlar.

3 yıl sonraya giden filmde, Matt'in 2. çocuğunun doğduğu ve 3. çocuğuna hamile olan karısı Ellie ile mutlu olduğu gösterilir. Babası Norman'ın izinden giden ve Bay D'den de birçok şey öğrenen Matt, mesleğini büyük bir istekle yaptığı ve öğrenciler tarafından sevildiği görülür. Ayrıca, "Yılın Öğretmeni" duvarında okuldaki tek yılında ölümünden sonra "Yılın Öğretmeni" seçilen Michael D'Angelo'nun ismi yazarken sonraki 2 yıldaysa Matt Warner'ın ismi yazmaktadır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Ryan Reynolds Bay D.
John Astin Stormin' Norman Warner
David Paymer Matt Warner
Andrew Robb Dylan Warner
Kate Vernon Ellie Warner
Leila Johnson Denise Davies
Chris Gauthier Koç Vern Cote
Alexander Pollock Clyde
Don McKay Principal Bass
Shylo Sharity Chase Witherspoon
Gordie Giroux Seth
Keith Miller Howard

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]