İçeriğe atla

Havanın yoğunluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hem atmosfer basıncı hem de hava yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır. Şemadaki koyu mavi renk basıncın artışını, kolonun yükseklik arttıkça genişlemesi ise havanın yoğunluğundaki azalışı sembolize eder.

Havanın yoğunluğu, atmosferdeki birim hacimdeki havanın kütlesi. Yunanca ρ (ro) harfi ile sembolize edilir. Hava yoğunluğu başta meteoroloji ve havacılıkta olmak üzere, çeşitli bilimsel hesaplamalarda kullanılır. Uluslararası Standart Atmosfer (ISA) şartlarında (deniz seviyesinde, +15 °C sıcaklıkta ve 1013,25 mb atmosfer basıncında) havanın yoğunluğu 1,225 kg/m³tür.[1]

Deniz seviyesinden yükseldikçe hem atmosfer basıncı hem de havanın yoğunluğu azalır. Örneğin deniz seviyesinden 40.000 ft (12 km) yükseklikte bir metreküp havadaki molekül miktarı, deniz seviyesindekinin yaklaşık yarısı kadardır.[2]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Pooley, Dorothy ve Robert Seaman. The Air Pilot's Manual 2: Aviation Law & Meteorology. 10. baskı. Shoreham, West Sussex: Pooley's Air Pilot Publishing, 2011.
  1. ^ ISA conditions 18 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. hyperflite.co.uk. Erişim: 19 Nisan 2012.
  2. ^ Pooley's, sf 199