Hava kilidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzay Mekiği gemisinde bir hava kilidi.

Genellikle sadece kilit olarak kısaltılan hava-kilidi veya hava kilidi, bitişik boşluklarda basınç değişikliğini ve ortamların karışmasını en aza indirirken, farklı basınç veya atmosferik bileşime sahip ortamlar arasında insanların ve nesnelerin geçişine izin veren, basınca karşı kapıları kapatılabilen bir bölmedir. Kilit, aynı anda açılmayan seri halinde iki hava geçirmez kapı ile nispeten küçük bir bölmeden oluşur.

Basınç kaybını en aza indirmek veya gazların karışmasını önlemek için farklı gazların veya farklı basınçların veya her ikisinin bulunduğu ortamlar arasında geçiş için bir hava kilidi kullanılabilir.

Bir basınçlı kaptaki hava ortamı ile dışarıdaki su ortamı arasında geçişe izin vermek için su altında bir hava kilidi de kullanılabilir, bu durumda hava kilidi hava veya su içerebilir. Buna su basılabilir hava kilidi veya sualtı hava kilidi denir ve suyun bir denizaltı gemiye veya sualtı yetişme ortamı’na girmesini önlemek için kullanılır.

Hava kilitleri uzay uçuşu, doygunluk dalışı konaklaması, hiperbarik oda'lar, denizaltı'lar, bazı sualtı yetişme ortamı, temiz oda'lar da ve basınçlı kutular ve tünellerde kullanılır. Basınç farkına bağlı olarak, insanlar daha yüksek basınçtan daha düşük basınca geçmek için bir hava kilidi kullandığında, vurgun hastalığını önlemek için bir basınç azaltma programı takip etmek gerekebilir. Benzer bir düzenleme, mutlaka bir basınç farkı olmaksızın hava geçirmez temiz alanlara, kirli alanlara veya solunamayan atmosferlere erişim için kullanılabilir. Bu durumlarda, basınç değişikliklerinin yerini bir arındırma yöntemi ve yıkama alır.

Hava kilidine girme, sızdırmazlığı sağlama, basıncı eşitleme ve iç kapıdan geçme yöntemi, kilitleme olarak bilinir. Kilitleme, basınç eşitlendikten sonra dış kapıyı açıp kilit bölmesinden çevre ortama çıkmaktır. Kilit açma ve kapama, basıncı eşitlemeden ve içeri veya dışarı kilitlemeden önce iki odanın fiziksel olarak bağlandığı veya ayrıldığı basınç altında transfer ile ilgilidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]