Hata ayıklama

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilgisayar programlama ve yazılım geliştirmede hata ayıklama (İngilizceDebug) bilgisayar programları, yazılımları veya sistemleri içindeki hataları (kusurlar veya doğru çalışmayı engelleyen sorunlar) bulma ve çözme sürecidir.

Hata ayıklama taktikleri, etkileşimli hata ayıklama, kontrol akışı analizi, birim testi, entegrasyon testi, günlük dosyası analizi, uygulama veya sistem düzeyinde izleme, bellek dökümleri ve profil oluşturmayı içerebilir. Birçok programlama dili ve yazılım geliştirme aracı, hata ayıklayıcılar olarak bilinen hata ayıklamaya yardımcı olacak programlar da sunar.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Debug ismi, Mark II'nin günlük giriş sayfasına yapıştırılmış bir güveden gelmektedir.

İngilizcede kullanilan "debug" ("hata ayiklama") terimi 1940'larda Amiral Grace Hopper'a atfedilir.[1] Harvard Üniversitesi'nde bir Mark II bilgisayarında çalışırken, ortakları bir röleye sıkışmış ve bu nedenle çalışmayı engelleyen bir güve keşfettiler ve bunun üzerine sistemde "hata ayıkladıklarını" belirttiler. Bununla birlikte, "teknik hata" anlamında "hata" terimi, en azından 1878'e ve Thomas Edison'a kadar uzanır (tam bir tartışma için yazılım hatasına bakın). Benzer şekilde, "hata ayıklama" terimi, bilgisayar dünyasına girmeden önce havacılıkta bir terim olarak kullanılmış gibi görünüyor. Gerçekten de, bir röportajda Grace Hopper, terimi kendisinin kullanmadığını belirtti. J. Robert Oppenheimer'dan (Los Alamos, New Mexico'daki İkinci Dünya Savaşı atom bombası Manhattan Projesi'nin yöneticisi) bir mektupta, 27 Ekim 1944'te[2] işe alımla ilgili olarak UC Berkeley'den Dr. Ernest Lawrence'a bir mektupta bu terim kullanılmıştır.

Oxford İngilizce Sözlüğü'nün "hata ayıklama" girişi, Journal of the Royal Aeronautical Society'deki 1945 tarihli bir makalede uçak motoru testlerine atıfta bulunmak için kullanılan "hata ayıklama" teriminden alıntı yapıyor. "Hava Kuvvetleri"ndeki bir makale (Haziran 1945 s. 50), bu sefer uçak kameralarının hata ayıklamasına da atıfta bulunuyor. Hopper'ın böceği 9 Eylül 1947'de bulundu. Bilgisayar programcıları bu terimi 1950'lerin başına kadar benimsemediler. Gill tarafından 1951'de yazılan ufuk açıcı makale, programlama hatalarının en erken kapsamlı tartışmasıdır, ancak "hata" veya "hata ayıklama" terimini kullanmaz. ACM'nin dijital kitaplığında, "hata ayıklama" terimi ilk olarak 1952 ACM Ulusal Toplantılarından üç makalede kullanılmıştır. Üç kişiden ikisi terimi tırnak içinde kullanır. 1963'te "hata ayıklama", CTSS kılavuzunun 1. sayfasında açıklama yapılmadan geçtiğinde bahsedilecek kadar yaygın bir terimdi.

Peggy A. Kidwell'in Elusive Computer Bug'ı Stalking adlı makalesi, "böcek" ve "hata ayıklama"nın etimolojisini daha ayrıntılı olarak tartışıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Inc, InfoWorld Media Group (5 Ekim 1981). InfoWorld (İngilizce). InfoWorld Media Group, Inc. 26 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Dr.Ernest Lawrence (Secret Doc.)". 21 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2022.