Haram (alan)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
El Haram Cami, Mekke
El Aksa Cami, Kudüs

Arapça bir terim olan ḥaram (Arapçaحَرَم) İslami inançta ve Arapçada "kutsal" anlamına gelir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapçada iki ayrı kelime, Haram ve Haram, her ikisi de aynı Semitik kökten Ḥ-RM'den türetilmiştir. Bu kelimelerin her ikisi de genel olarak "yasak" ve / veya "kutsal"[1] :471 anlamına gelebilir, ancak her birinin özel anlamları da bulunur. (ḥarām çoğu zaman "kanunen yasak" anlamına gelmektedir.[2]) Bu makale ḥaram kelimesini kapsar.

İslam'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Korumalı bölge[değiştir | kaynağı değiştir]

Kairouan Büyük Camii (ayrıca Uqba Camisi olarak da adlandırılır) Kairouan, Tunus, Kuzey Afrika

İslami kent planlamasında kullanıldığı gibi, ḥaram kelimesi, Müslüman medeniyetinde kent planlamasının önemli bir yönü olan "kutsal alan" anlamına gelmektedir. Bu tür korunan alanlar kutsal alanlardır ve muhalif partilerin anlaşmazlıkları barış içinde çözebileceği yerlerdir. Kasabalar genellikle içme suyu ve evsel su sağlayan ve atık ve kanalizasyon taşınan bir nehrin yakınında inşa edilmiştir. Haramlar tipik olarak, kentsel yayılmayı kısıtlamak, su yollarını, havzaları ve vahaları korumak için park alanına ve doğaya (hima) erişim sağlayacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu bakımdan, kurallar aynı amaçlarla modern imar yasalarına çok benziyordu.

Kutsal alan[değiştir | kaynağı değiştir]

Haram aynı zamanda yüksek kutsallık anlamına da gelir. İslam'da tartışmasız en kutsal iki mekan Mescid-i Haram ve Muhammed'in Medine'deki evi. 'El harameyn' Arap Yarımadası, Hicaz'da bulunan bu iki yeri temsil ediyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arşivlenmiş kopya (PDF). ISBN 978-0994240989. 2 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mart 2020. 
  2. ^ Historical Dictionary of Islam. ISBN 9780810861619.