Hansando

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hansan Adası Görünümü

Hansan Adası (Hansando olarak da bilinir 한산도, 閑山島), Güney Gyeongsang Eyaletinde, Güney Kore'nin Tongyeong Yarımadası'ndaki Tongyeong'dan nispeten dar bir boğazın karşısındadır.

Adanın etrafındaki bölge, Amiral Yi Sun-sin'in Wakizaka Yasuharu liderliğindeki ana Japon savaş filosunu mutlak bir şekilde mağlup ettiği Imjin Savaşı sırasında Hansan Adası Muharebesi'nin yapıldığı yerdi. Muharebenin ardından Amiral Yi, doğrudan Busan'da bulunan ana Japon üssüne giden bir iç yol olan yakındaki Gyeonnaeryang Boğazı'nın (견내량, 見乃梁) gözetlenmesi ve keşfi için stratejik olarak avantajlı olduğu için ana deniz üssünü Yeosu'dan Hansan Adası'na taşıdı.

Kral Seonjo, Amiral Yi Sun-Sin'in tutuklanması, hapsedilmesi ve işkence edilmesi emrini verdikten sonra Amiral Won Gyun, Kore donanmasının başına getirildi. Ancak Won Gyun, gelgitleri görmezden gelerek Busan'daki Japon üssüne saldırdı ve kıyıdan gelen bombardıman nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı. Japon donanması onu acımasızca takip etti ve bu süreçte Panokseon'un on üçü hariç hepsini batırdı. Won Gyun, bu feci geri çekilme sırasında öldürüldü ve Hansan Adası ve tahliye edilen deniz üssü, sonunda onu yakan Japon kuvvetlerine maruz kaldı. Savaştan sonra Joseon deniz üssü yeniden inşa edildi, Yi göreve geri getirildi ve kalan 13 Panokseon ile Japonları yenmeye devam etti.