Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı
RVP
Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi13 Mart 1933
Kapanış tarihi1 Mayıs 1945
TürüBakanlık
BağlılığıNazi Almanyası
AdresOrdenspalais
Wilhelmplatz 8/9, Berlin-Mitte
Yıllık bütçe187 milyon ℛℳ (1941)
Yönetici(ler)
Alt birimler

Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı (Almanca: Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda veya Propagandaministerium), Nazi Almanyası'nda nasyonal sosyalist ideolojiye göre hareket eden bakanlıktı. Kurulduğu günden kapandığı güne kadar bakanlığını Joseph Goebbels yapmıştır. O zaman Alman halkı bu bakanlığı sadece ''Halkı Aydınlatma Bakanlığı'' olarak biliyordu.

Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, sert antisemitik görüşleri ve kitlesel propagandanın "Büyük Yalan" olarak bilinen propaganda tekniğini kullanmadaki ustalığı Joseph Goebbels'i Propaganda Bakanlığı için en iyi aday olarak gösteriyordu. Goebbels, konuşmalarıyla Alman halkını savaşın son günlerine kadar Adolf Hitler'in yolundan ilerlemesini sağladı. "Tek halk, tek imparatorluk, tek lider" sloganını birçok kez tekrarlayarak, Alman halkının düşünceleri arasına yerleştirdi. Goebbels, devletin verdiği imkanlar doğrultusunda çeşitli propagandalar yapmıştır. Bu propagandalar arasında en yaygın olanı Yahudi aleyhtarlığı ve komünizm karşıtı konuşmalarıydı. Bakanlık, 1941 yılında halka aktarmış olduğu bilgilerde Doğu Cephesi'nde büyük bir savaşın değil, büyük çaplı bir operasyonun sürdürüldüğüne ikna etmeye çalışmıştır. Alman halkının Barbarossa Harekâtı'nı bir operasyon olarak görmelerini sağlamış ve savaşın son yıllarına kadar cephelerden haberdar olmamalarını sağlamıştır. Goebbels gazete, radyo programları, tiyatro, sanat, müzik ve sinema filmlerin içerisine kendi ideolojilerini halkın kendi fikirleriymiş gibi göstermekle görevliydi. Bu dönemde yapılan bütün sinema, radyo, sanat, tiyatro ve filmlerde Goebbels'in onayı olmadan yayınlanması yasaklanmıştır.[1]

Savaşın Son Günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı sırasında Goebbels önderliğindeki ekip, Alman halkını büyük ölçekli bir askeri çatışmaya hazırlamak için yaptığı topyekûn savaş projesinin önderleridir. Ayrıca, Berlin Muharebesi'nde sivilleri Volkssturm'a teşvik etmek için Berlin'de yapılan propagandanında mimarı bu bakanlıktır.

Kapanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Adolf Hitler'in intiharının ardından Üçüncü Reich Şansölyeliği makamı sona erince, bakanlık da otomatik olarak kapatılmış oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nazi Propaganda". 10 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2019.