Halka kuyruklu maki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Halka kuyruklu maki
Yaşadığı dönem aralığı: 0,129-0 myö
Üst Pleyistosen-Günümüz[1] 
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)[2]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Primates
Alt takım: Strepsirrhini
Familya: Lemuridae
Cins: Lemur
Linnaeus, 1758
Tür: L. catta
İkili adlandırma
Lemur catta
Linnaeus, 1758
Dağılımı[2]

Halka kuyruklu maki ya da halka kuyruklu lemur (Lemur catta), Makigiller (Lemuridae) familyasından iri bir maki türü.[2]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Halka kuyruklu maki, uzun, siyah-beyaz çizgili kuyruğu ile hemen tanınır. Halka kuyruklu maki, Lemuridae familyasında yer alır. Lemur cinsinin tek üyesidir. Diğer bütün lemurlar gibi Madagaskar'a endemiktir. Halka kuyruklu maki galeri ormanlarında ve adanın güneyindeki dikenli çalılıklarda yaşar. Hepçildir ve diğer lemurların aksine çoğunlukla yerde dolaşır. Gündüz gezer, sabahları daha aktiftir.

Halka kuyruklu maki son derece sosyal bir hayvandır, 30'dan fazla hayvandan oluşan gruplar halinde yaşar. Ayrıca anaerkildir ki bu durum makilerde yaygın olmakla beraber diğer primatlarda yaygın değildir. Halka kuyruklu makiler ayrıca güneşlenirler. Diğer makiler gibi, bu tür de çok iyi koku alır ve bölgesini koku bezleri ile işaretler. Erkekleri ayrıca bölgelerini savunmak için "koku kavgaları" yapar.

Ayrıca en gürültücü primatlardan biri olup, bir sürü değişik grup çağrma ve tehlike uyarma çağrıları yaparlar. Beyninin çok büyük olmamasına rağmen, araştırmalar bize halka kuyruklu makinin düzen oluşturabildiklarini, basit aritmetik problemlerini anlayabildiğini ve alet kullanabildiğini gösteriyor.

Koruma[değiştir | kaynağı değiştir]

IUCN Kırmızı Listesinde neredeyse tehdit altında olmasına ve sayılarının giderek azalmasına rağmen, Halka kuyruklu lemur esaret altında çok hızlı çoğalmaktadır ve yaklaşık 2000'e ulaşan rakamlarıya hayvanat bahçelerinde en çok beslenen lemur türüdür. Normalde doğada 16 ila 19 yıl ve esaret altında 27 yıl yaşar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "PBDB". paleobiodb.org. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b c Lisa Gould (University of Victoria, Department of Anthropology); Marni LaFleur (Anthropology Depertment, University of San Diego (9 Mayıs 2018). "IUCN Red List of Threatened Species: Lemur catta". IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/iucn.uk.2020-2.rlts.t11496a115565760.en. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021.