Half-Life

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.17, 5 Haziran 2016 tarihinde HakanIST (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17162828 numaralı sürüm (Taşıma:Kategori:ABD'de geliştirilen video oyunları > Kategori:Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilen video oyunları)
Half-Life
GeliştiriciValve Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcılarSierra Studios
Electronic Arts
YapımcıValve Corporation
BesteciKelly Bailey Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriHalf-Life Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorGoldSrc
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 2
ÇıkışMicrosoft Windows:
KA 19 Kasım 1998
PlayStation 2:
KA 14 Kasım 2001
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Half-Life, Valve Software tarafından geliştirilen ve Sierra Studios tarafından 19 Kasım 1998'de Microsoft Windows işletim sistemi için dağıtılmaya başlanan, birinci şahıs nişancı türünde bir aksiyon oyunudur. Oyun 2001 yılında Gearbox Software tarafından PlayStation 2 için uyarlanarak 14 Kasım 2001'de piyasaya sürülmüştür.[1] Ocak 2013 tarihinde ise Mac OS X ve Linux işletim sistemlerine uyarlanmıştır.[2] Half-Life serisinin ilk oyunudur. Half-Life oyununda oyuncu, Dr. Gordon Freeman adlı yeni mezun bir kuramsal fizikçiyi canlandırmaktadır. Oyun, yanlış giden bir deneyin ardından Dr. Freeman'ın içinde bulunduğu Black Mesa'dan kaçışını konu almaktadır.

Eski Microsoft çalışanları tarafından kurulan Valve, ilk zamanlar bir dağıtımcı bulmakta zorlanmıştır. Sierra On-Line üç boyutlu aksiyon oyunu yapmaktaki ilgisini açıkladıktan sonra Valve ile anlaşmıştır. Oyunun kamuoyuna en geniş duyuruluşu 1997'deki E3 olarak da bilinen Electronic Entertainment Expo yani Elektronik Eğlence Fuarı'nda olmuştur. Oyun, Microsoft Windows için tasarlanmıştır ve Valve tarafından Quake motorunun geliştirilmiş bir versiyonu olan GoldSrc adlı grafik motorunu kullanmaktadır.[3][4]

Oyun yayınlandıktan sonra oyun eleştirmenleri tarafından sorunsuz anlatıma, sunuma ve gerçekçi bir oynanışa sahip olduğu gerekçesiyle övgüler almış ve Yılın Bilgisayar Oyunu Ödülü'nü kazanmıştır.[5][6] Orijinal kopyalarının 14 milyon satışı ile, sahte kopyalarından bile fazla satmış tek bilgisayar oyunudur.

Genel bakış

Half-Life bir birinci şahıs nişancı (FPS) oyunudur, yani oyun ana karakterin görüş açısından oynanır. Oyunun ilerleyebilmesi için oyuncunun gerekli bulmacaları çözmesi ve aksiyon bölümlerinden canlı çıkabilmesi gerekmektedir. Half-Life, yazılı ardışıklığı kullanır. Yazılı ardışıklık terimi, video oyunlarında oyuncunun bir hareketi veya bir yere varması ile harekete geçen önceden belirlenmiş olaylar dizisine verilen addır. Örneğin oyuncunun kilitli bir kapıyla karşılaştığında bir uzaylının o kapıyı kırması gibi küçük bir olaydan öyküyle ilgili önemli bir noktaya varılır. Oyun, rastlantılar sonucu uç uca eklenmiş olaylar bütünü gibi görünmektedir. Aslında hepsi önceden planlanmış ve zamanı ayarlanmış olaylardır. Birçok FPS oyununda kesit sahneler kullanılır. Bu kesit sahnelerde oyunun ve öykünün ilerleyişiyle veya arka planla ilgili bazı bilgiler oyuncuya aktarılır; ama Half-Life bu yöntemi kullanmaz. Bu durum da oyuna çok büyük bir gerçekçilik katmıştır. Oyuncu gerçekten o bilim adamı Dr. Gordon Freeman'ın yerindedir, sadece onun gözünden görür ve hiçbir şeyden haberi yoktur; öyküyü kavramada ve bulmacaları çözmede tek başınadır. Bütün oyun sadece yazılı ardışıklıkla ilerler, oyuncu da Dr. Freeman'ı hiç dışarıdan göremez, tüm oyun Dr. Freeman'ın gözünden aktarılır. Half-Life'ta seviyeler veya bölüm bitimleri/başlangıçları yoktur, oyun bölümlere ayrılmıştır ve bölüm geçildiği zaman ekranda yeni bölümün adı görünür ve kaybolur, ilerleyen öyküye hiçbir müdahale olmaz. İlerleyiş, yüklemeler dışında sadece birkaç yerde kesilir. Bunlardan birisi, ABD askerlerinin Dr. Gordon Freeman'ı tuzağa düşürdükten sonra bayıltıp esir aldığı bölümdür. Bir diğeri ise oyunun sonunda final sahnesinin (Nihilanth) öncesinde gerçekleşir.

Half-Life ve devam oyunlarının adları bilimsel terimlerden gelmektedir. Ana oyunun adı olan "half-life" yani Türkçesiyle "yarı-ömür", bir radyoaktif maddenin bozunarak miktarının yarıya inmesi için gereken zaman anlamına gelir. Oyundaki Lambda Kompleksi'nin ve oyunun da sembolü olan lambda(λ), aslında Yunan alfabesinin 11. harfidir. Lambda sembolü aynı zamanda, kimyada radyoaktif bozunma sabitini simgeler. Oyunun genişletilmiş devam paketi olan Half-Life: Opposing Force yani Türkçesiyle "karşı güç", büyük ihtimalle Newton'ın hareket yasalarının üçüncü yasasına göndermedir. Diğer bir ek paket olan Half-Life: Blue Shift'in adı Doppler etkisine bir göndermedir. Türkçesiyle "maviye kayma" terimi, Doppler etkisine göre bir objenin gözlemciye doğru ilerlemesi sonucu objeye iletilmiş bir dalga boyunun kısalması veya frekansının artması ile mavi renkte görülmesine denir. Half-Life: Decay oyununda ise Türkçesi "bozunma" olan "decay" terimi gene kimyadaki radyoaktif bozunmaya bir göndermedir.

Tepkiler

Piyasaya çıkarıldığı dönemde olumlu eleştiriler alan oyun, 1998-1999 arasında 50'nin üzerinde "Yılın Oyunu" ödülünü almıştır.

Şu ana kadar 14,3 (Aralık 2009) milyon kopya satan Half-Life tüm zamanların en çok satan (bilgisayar oyunu olarak) 1. FPS oyunudur. Ayrıca Blue Shift ve Opposing Force ile devam oyunu olan Half-Life 2, Episode One ve Two ile birlikte toplam 30 milyonun üzerinde satmıştır ve satmaya devam etmektedir.

Yapım aşaması sırasında kurgu Doom ve Quake gibi oyunların yanı sıra Stephen King'in Sis isimli romanı ve çeşitli kaynaklardan esinlenerek hazırlanmasına karşın daha sonra işe alınan Marc Laidlaw tarafından geliştirilerek, yazılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Half-Life PS2 üçün" (İngilizce). IGN. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ McWhertor, Michael (25 Ocak 2013). "Valve releases original Half-Life for Mac and Linux" (İngilizce). Polygon. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2013. 
  3. ^ "Half-Life at Steam" (İngilizce). Steam. 6 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2011. 
  4. ^ "The Final Hours of Half-Life: Behind Closed Doors at Valve Software". GameSpot. 16 Ocak 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2006. 
  5. ^ "About Valve". Valve Corporation. 13 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2008. 
  6. ^ "Awards and Honors". Valve Corporation. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2005.