Counter-Strike

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Half-Life: Counter-Strike sayfasından yönlendirildi)
Counter-Strike
TürTaktiksel birinci şahıs nişancı
YapımcıValve
Ritual Entertainment
Turtle Rock Studios
Gearbox Software
Hidden Path Entertainment
Nexon
YayımcıValve
Sierra Entertainment
Namco
Nexon
Platformlar
İlk yayınCounter-Strike
9 Kasım 2000
Son yayınCounter-Strike 2
27 Eylül 2023

Counter-Strike (TürkçeKarşı Saldırı) veya kısaca CS, Valve Corporation tarafından geliştirilen bir birinci şahıs nişancı türünde taktiksel aksiyon video oyunu serisidir. Ayrıca Nexon tarafından geliştirilen Counter-Strike Neo, Counter-Strike Online, Counter-Strike Nexon: Zombies ve Counter-Strike Online 2 adlı yan oyunları da mevcuttur.

Ana seri[değiştir | kaynağı değiştir]

Counter-Strike[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak bir Half-Life modu olarak ortaya çıkan Counter-Strike, Valve'ın 2000 yılında satın almasıyla beraber ana oyun haline gelmiştir.

Condition Zero[değiştir | kaynağı değiştir]

Counter-Strike: Condition Zero, Turtle Rock Studios tarafından geliştirildi ve 2004 yılında piyasaya sürüldü. Çok oyunculu modun yanı sıra, bir hikâyeli ve bonus seviyeleri olan tek oyunculu bir mod da içeriyordu.

Source[değiştir | kaynağı değiştir]

Counter-Strike'ın Source motoruyla yeniden yapılmış hali olan Counter-Strike: Source, Valve tarafından Source motorunda yayınlanan ilk halka açık oyundu. Ağustos 2004'te bir beta yayınlanmış, Kasım'da ise oyun piyasaya sürülmüştür.

Global Offensive[değiştir | kaynağı değiştir]

Valve'ın Counter-Strike serisi için geliştirdiği dördüncü oyun olan Counter-Strike: Global Offensive, Counter-Strike: Source'a benzer olarak Source grafik motorunu kullanır.

Counter-Strike 2[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Mart 2023'te Valve, Source 2 oyun motorunu kullanacak olan Counter-Strike 2'yi duyurdu. Counter-Strike 2'nin 2023 yazında Counter-Strike: Global Offensive'in üzerine ücretsiz bir güncelleme ile gelecek olduğu açıklandı.[1][2][3] Counter Strike 2, 27 Eylül 2023 tarihinde Counter-Strike: Global Offensive'e getirilen ücretsiz bir güncelleme ile birlikte yayımlandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunlar, teröristler (Terrorists) ve terörle mücadele ekibi (Counter-Terrorists) olmak üzere iki takım olarak devreler halinde oynanmaktadır. Her devre başında takımlar bir önceki devredeki başarılarına göre kazandıkları para ile kendilerine silah alırlar. Ekonomi sistemini bu şekilde uygulayan ilk oyun olmuştur. Her oyuncu belirli bir miktar para ile başlar ve her tur başına bu miktar artar. Kazanan grubun artış miktarı daha fazla olmakla beraber, özel bazı durumlarda (C-4 bombasını imha etme, harita içindeki rehineleri kurtarma vb.) kişinin parası da artabilmektedir. Karşı takımın tüm oyuncuları öldürüldüğünde veya görev tamamlandığı takdirde tur sonuçlanır ve yeni oyun başlar. Ölmeyen oyuncunun eşyaları kalır. Yeni turda para, kazanan takımın daha fazla olmak üzere, belli bir miktar artar.

Resmî oyun modları[değiştir | kaynağı değiştir]

Terörist ve terörle mücadele ekibinin farklı noktalarda başladığı ve bu iki grubun zıt hedeflere sahip olduğu modlardır. Bölümlerde hedef ya karşı takımı tamamen öldürmek ya da görevi yerine getirmektir (bombayı imha etmek veya rehineleri kurtarmak gibi). Her takım kendi takım arkadaşlarıyla beraber önceden haritada belirlenmiş noktalarda oyuna başlarlar. Haritalar, Counter-Strike serisinin oyun motorları olan GoldSrc ve Source'da bulunan Valve Hammer Editor adlı harita yapım programı aracılığıyla oluşturulur.

Oyunlarda ortak olarak iki ana oyun modu bulunmaktadır. Bunlar bomba imha (de) ve rehine kurtarmadır (cs).

Bomba imha (de)[değiştir | kaynağı değiştir]

Teröristlerin amacı önceden belirlenmiş hedeflere bomba koymaktır. Genellikle iki farklı bölge vardır. Her turda bir teröristte bomba bulunur ve bomba kurulduktan sonra patlaması için belli bir süre geçmelidir. Bu süre içinde bombayı korumalılardır. Terörle mücadele ekibinin amacı ise bomba kurulmasını engellemek, kurulduğu takdirde de onu imha etmektir. Bomba kurulursa ve bütün teröristler ölse bile bir tane terörle mücadele üyesi bombayı imha etmez, patlarsa teröristler kazanır.

Rehine kurtarma (cs)[değiştir | kaynağı değiştir]

Terörle mücadele ekibinin amacı teröristlerin önceden kaçırmış olduğu rehineleri güvenli bölgeye götürmektir. Son rehine de kaçırıldıktan sonra tur biter. Teröristlerin amacı ise rehineleri korumaktır.

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun dünya genelinde en çok oynanan çok oyunculu aksiyon oyunudur. Steam Spy'ın verilerine göre Counter-Strike satış rakamları[4][not 1]:

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Steam Spy, Valve'a bağlı olmayan bağımsız bir satış tahmin sitesidir. Belli algoritmalar kullanılarak satış sonuçları tahmin edilmektedir. Bazı sonuçlar yanlış olabilir, Valve'ın 2008'de yayınladığı resmî sonuçlar için: https://www.gamasutra.com/view/news/112269/Analysis_Valves_Lifetime_Retail_Sales_For_HalfLife_CounterStrike_Franchises.php

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Valve announce Counter-Strike 2". HLTV.org (İngilizce). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 
  2. ^ Stedman, Alex (22 Mart 2023). "Counter-Strike 2 Revealed Out of Nowhere, Release Window Confirmed". IGN (İngilizce). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 
  3. ^ "Valve announces Counter-Strike 2, a free replacement for CS:GO". MSN (İngilizce). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 
  4. ^ "Steam Spy Verileri". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "With 25 million sold, is CS:GO the bestselling game on PC?". Richard Scott-Jones. PC GamesN. 27 Ekim 2016. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Counter-Strike: Global Offensive ücretsiz oldu!". SporX. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]