Hal Finney

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Harold Thomas Finney (4 Mayıs 1956 - 28 Ağustos 2014) Pretty Good Privacy bilgisayar yazılımları üreten PGP Corporation'da yazılım geliştirici ve Phil Zimmermann'dan sonra işe alınan ikinci kişiydi. Kariyerinin başlarında, çeşitli konsol oyunlarında baş geliştirici olarak yer aldı. Finney ayrıca Bitcoin'e erken döneminde katkıda bulundu ve tarihin ilk bitcoin işlemini bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'dan aldı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1979 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra video oyunları üreten bir şirkette çalıştı. Sonrasında 2011 yılındaki emekliliğine kadar Pretty Good Privacy bilgisayar yazılımları üreten PGP Corporation'da çalıştı.

Finney Kriptografi aktivisti olarak ünlenmişti. 2004 yılında Bitcoin'den önce ilk yeniden kullanılabilir emek ispatı sistemini geliştirdi.

Bitcoin katkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hal Finney erken dönem Bitcoin kullanıcısıydı ve Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'dan ilk bitcoin işlemini aldı. Finney, Bitcoin'i yarattığı düşünülen Dorian Nakamoto ile 10 yıl boyunca aynı kasabada yaşadı. Bu nedenle oluşan Bitcoin'in yaratıcısı olabileceği yönündeki spekülasyonları reddetti.

Mart 2013'te Finney, BitcoinTalk adındaki Bitcoin forumunda BitcoinTalk'a aslında felçli olduğunu ama programlamaya devam ettiğini belirtti. Ölümüne kadar programlamaya devam etti; Bitcoin cüzdanlarını güçlendirmek için Trusted Computing kullanan bcflick adındaki deneysel yazılım üzerinde çalışıyordu.

Hayatının son günlerinde, 1000 Bitcoin haraç talep eden aramalar aldı. Swatting kurbanı oldu "Failler sahte bir telefon numarasıyla acili arayarak Finney büyük bir suç işlemiş gibi ihbar ediyorlar ve bunun sonuncunda evi swat ekipleri tarafından basılıyor". 2013'te haraççılar Finney'den daha fazla Bitcoin istemişlerdi oysaki Finney elindeki çoğu Bitcoin'i sağlık giderlerini karşılamak için kullanmıştı.

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Halfin, 28 Ağustos 2014'te ALS komplikasyonları sonucu "Alcor Life Extension Foundation" tarafından donduruldu.