Hakikat Rızayeva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hakikat Rızayeva
Doğum adıHakikat Rızayeva
Doğum20 Mayıs 1907(1907-05-20)
Lenkeran, Azerbaycan
Ölüm02 Ağustos 1969 (62 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
TarzlarOpera, halk müziği, pop
Etkin yıllar1927–1952

Hakikat Ali kızı Rızayeva (AzericeHəqiqət Rzayeva); 20 Mayıs 1907, Lenkeran - 2 Ağustos 1969, Bakü), Azeri oyuncu ve halk müziği, opera ve pop şarkıcısı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Hakikat Rızayeva, Lenkeran (Güneydoğu Azerbaycan) yakınlarındaki küçük bir köyde doğdu. Babası, on sekiz aylıkken zatürreden öldü. Annesi daha sonra ikinci kez, Hakikat'ın "mükemmel bir Müslüman kız" imajına uymasını engelleyen akademik ve sanatsal çabalarını sürdürmesini yasaklayan dini bir fanati ile ikinci kez evlendi.[1] Bununla birlikte, 1917'de Maryam Bayramalibeyova'nın Lenkeran'daki laik Uns Kız Okulu'na gitmeye başladı ve burada çeşitli etkinlikler, oyunculuk ve şarkı becerilerinin gelişmesine yardımcı oldu.[2] Sovyetleşmeden sonra, Rızayeva ortaöğretim sonrası derece almak için Bakü'ye taşındı. Amatör bir tiyatro kampüsünde oyunculuk yaparken opera ve profesyonel tiyatro sanatlarına ilgi duydu. Besteci Müslüm Magomayev tarafından test edildikten sonra ailesinin isteği dışında Azerbaycan Opera Tiyatrosu'da çalıştı. O zaman, yirmi yaşında, Rızayeva dinsel gelenekleri tamamen terk etmeye ve akrabalarıyla tedirginlik yaşamasına rağmen kendini oyunculuğa adamaya karar verdi. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'na profesyonel muğam (Azeri halk müziği türü) ve opera eğitimi almak üzere kabul edildi. On beş yıl boyunca opera sanatçısı Hüseynkulu Sarabski ile sahne aldı. 1930 ve 1934'te üç filmde de rol aldı. Hakikat Rızayeva, 1943'te Azerbaycan Halk Sanatçısı olarak tanındı ve 1952'de emekli olana kadar Opera Tiyatrosu'nda oyunculuğa devam etti. En ünlü rolleri Arap Zangi ve Sanam rolüdür.

Opera Tiyatrosu'nun sahne sorumlusu Hüseyin Rızayev ile evlendi ve üç çocuğu oldu. İki oğlu profesyonel müzik kariyerine devam ederken kızları Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'nda edebiyat öğretmeni oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (Rusça) Hakikat Rızayeva 9 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Axtar.az
  2. ^ (Rusça) Arabzangi of the Azerbaijani Stage 9 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Zulfugar Shahsevanli. Gunay. Erişim tarihi: 27 Nisan 2007