Hailji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hailji, "Yarış Pisti" romanları dizisi ile Kore'de tartışma yaratan modern bir Güney Koreli yazardır.

Hailji
Doğum1955 (68-69 yaşında)
MilliyetGüney Kore
VatandaşlıkGüney Kore
EğitimPoitiers Üniversitesi, Limoges Üniversitesi

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Hailji 1955'te doğdu ve Jungang Üniversitesi'nden Yaratıcı Yazarlık derecesi ile mezun oldu. Daha sonra, Güney Kore'den Fransa'ya gitmek üzere ayrıldığı 1983 yılına kadar lise öğretmenliği yaptı. 1989'da Güney Kore'ye döndü. Yazar olarak kariyeri tartışmalı kitabı The Road to Racetracks'in yayınlanmasıyla başladı. Yapıtlarının çoğu sinemaya ya da tiyatroya uyarlandı. Bu nedenle Hailji, modern Kore sinemasının gelişimine önemli bir katkı sağlayan kişi olarak da kabul edildi.

Çalışma Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hailji'nin ilk kitabı, "Yarış Pistlerine Giden Yol" ona hemen ün kazandırdı, aynı zamanda kötü şöhretten de pay aldı.[1] Roman, Fransa'dan yeni dönen ve Kore toplumunun ikiyüzlü standartları ve muhafazakar değerleriyle mücadele ederken dünyasının - hem iç hem de dış - kademeli olarak parçalanmasını tasvir eden bir entelektüele odaklanıyor.

Sonraki üç yıl içinde, Hailji dört roman yayınladı ve bu nedenle Güney Kore'de yalnızca roman yayınlamasıyla benzersiz olarak biliniyor. Sonraki romanları şunlardı: Yarış Pistleri Kavşakta, Yarış Pistleri İçin, Yarış Pistlerinde Bir Kızılağaç, Yarış Pistlerinde Neler Oldu— hepsi, yaşamdaki çelişkilere yönelik benzersiz ve yenilikçi yaklaşımlarıyla Güney Kore edebiyat dünyasını şok etti. Eserlerinin eleştirel değerlendirmesi bir uçtan diğerine değişir. Hailji, muhafazakar edebiyat eleştirmenleriyle bir dizi tartışmaya girdi. Sonraki çalışmaları, fantastik veya rüya gibi bir atmosferle karakterize edildi ve ona hevesli hayranlardan oluşan bir okuyucu kitlesi sağlamasına yardımcı oldu.

Çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Užupis Cumhuriyeti: Bir Roman (2014)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lithuanian poet tells tales with longtime pal Hailji". koreajoongangdaily.joins.com (İngilizce). 27 Ağustos 2012. 20 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2022.