Hacılar, Burdur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.44, 29 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17139117 numaralı sürüm (→‎top: bağ. düzenleme)
Hacılar
Harita
Burdur
Burdur
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBurdur
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam519
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0248
Posta kodu15000

Hacılar, Burdur ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Hac dönüşü 4 ailenin köye yerleştiği rivayet edilir."Hacılar" isminin buradan geldiği söylenir.

Hacılar, dünya tarihinde yerleşik hayata geçişin gerçekleştiği ilk yerlerden biridir.

İl merkezinin 25 km batısında bulunan Hacılar Höyüğü, Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yeridir.

Yapılan kazılarda, MÖ 8500-4750 yıllarını arasını içeren 3 ayrı kültür devri tespit edilmiştir. 1957-1960 yılında İngiliz arkeolog James Mellart tarafından yapılan kazıda, kalkolitik ve neolitik dönemlere ait dokuz yapı katı ortaya çıkarılmış, cila'lı taş devrine ait, altı - yedi bin yıllık ev temelleri, pişmiş topraktan heykeller, kırmızı boyalarla süslü çanak - çömlekler,çakmak taşından kesici aletler bulunmuş, adı henüz bilinmeyen bu şehrin, Anadolu'nun, hatta yer yüzünün ilk uygarlık merkezlerinden biri olduğu anlaşılmıştır.

Bu yüzden "Hacılar" adı, dünya arkeoloji çevrelerinde dönemle ilgilenenler arasında önemli bir yer tutar. Göçebelikten yerleşik hayata geçen ve evlerinin bahçe duvarlarını yapan, yiyecek ve içeceklerini saklamak için kaplar yapan ilk insanların burada bıraktıkları kalıntılar dünya arkeolojisi açısından çok önemlidir. Buradan çıkan paha biçilemez eserler Burdur müzesinde sergilenmektedir.

Kültür

Köyün gelenek heryıl nisan ayı sonu ve mayıs ayı başında tekke mevkiinde yemek yapılır, yenilir içilir ve yağmur duası yapılır, görenek ve yemekleri yöresel tarımsal ürünlerden biri olan ve üretilen nohut'un yemek çeşitleri meşhurdur. Asma yaprağı turşusu, dolması, bulgur pilavı köyde olmazsa olmaz yemeklerindendir.

Coğrafya

Burdur merkezine 25 km uzaklıktadır. Köyün aşağı tarafından Bozçay geçmektedir. Köyün 3000 dekar sulak 9000 dekar kıraç arazisi vardır. Köyde akarsu bulunmamaktadır, 1971 depreminde suyu kesilince daha sonraları sondajla su bulunarak, bu su ile içme suyu ve sulama suyu olarak halen kullanılmaktadır.

İklim

Köyün iklimi,yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçmektedir.Yalnızca ilkbahar ve sonbaharda biraz yağış düşmektedir. Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 519
1997 550

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Hacılar köyü, 1971 Burdur depreminden sonra yurt dışına yoğun işçi gönderen köylerden birisidir.

Halen köy dışına göç devam etmektedir. Onun için köyün nüfusu devamlı azalmaktadır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan nüfus az olmakla beraber birim başına düşen verimde artış sağlanmıştır.

Tefenni Gölhisar Fetiye yolu üzerinde kurulu asma bağları ,uzun yıllar önemli gelir kaynağı olmaktadır.

Hacılar köyü, Razaki cinsi üzümün yoğun olarak üretildiği köylerimizin başında gelir.

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yön vermek amacıyla S.S Hacılar Köyü Sulama kooperatifi kurulmuş olup faaliyetlerine devam etmektedir. Başkanlığını İbrahim Çalışkan'ın yürüttüğü kooperatifin köy merkezinde binası bulunmaktadır. Ayrıca bir fırın bulunmaktadır.

Kooperatifin [Süt] toplama merkezine süt sağımını müteakip üreticilerce getirilen sütler soğutma tankına dökülmektedir. Bu da sütteki bakteri sayısını ciddi şekilde düşürmektedir. Ayda ortalama olarak 300 ton üzerinde süt üretilmektedir.

Altyapı bilgileri

Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon bulunmaktadır.

Jandarma karakolu"156" ve Sağlık ocağı mevcuttur.

Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Şablon:Portal