Hacı Arif Bey
Hacı Arif Bey | |
---|---|
![]() | |
Doğum |
Mehmed Ârif 1831 Eyüpsultan, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu |
Ölüm | 28 Haziran 1885 |
Defin yeri | Yahyâ Efendi Dergâhı, Beşiktaş, İstanbul |
Meslek | Güfte yazarı, müzisten |
Hacı Arif Bey, (d. 1831, İstanbul - ö. 28 Haziran 1885),[1] Türk güfte yazarı ve müzisyen.
19. yüzyılın en önemli Klasik Türk müziği bestekârlarından biri olup, "Kürdîlihicazkâr" makamı ile "Müsemmen" usulü bulmuştur.[2]
Eyüp Şeri'ye Mahkemesi Başkâtibi Bekir Efendi'nin oğlu olan Hacı Arif Bey, ilköğrenimi sırasında sesiyle dikkati çekti. Zekâi Dede Efendi ile besteci Eyyubî Mehmed Bey'den ders alan ve küçük yaşlarda Müzika-i Hümâyûn'u bitiren Hacı Arif Bey, sarayda uzun yıllar görev yaptı.
Bine yakın eser bestelediği söylense de sadece 337 parçası notalarıyla günümüze kalmıştır. Bunun 327'si şarkı, 10'u öteki formlardaki eserlerdir. Bu 10 eserin de altısı ilahi, biri tevşih, biri durak, biri beste, biri de yürük semaidir.
Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
- kimkimdir.gen.tr'de Hacı Arif Bey29 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- https://www.biyografya.com/biyografi/8786 29 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019.
![]() | Bir Türk besteci ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |