HTTP Live Streaming

Vikipedi, özgür ansiklopedi

HTTP Live Streaming veya HLS, Apple tarafından QuickTime, Safari, OS X ve iOS yazılımının bir parçası olarak uygulanan HTTP tabanlı bir medya akış iletişim protokolüdür.[1] MPEG-DASH'ı andırıyor. Genel akışın küçük HTTP tabanlı dosya indirmelerinin dizisine bölünmesi ile çalışır; her yükleme, genel olarak potansiyel olarak sınırsız aktarım akışının kısa bir bölümünü yükler.

Akış çalındığında, istemci, çeşitli veri hızlarında kodlanmış aynı materyali içeren, akış oturumunun mevcut veri hızına uyum sağlamasına izin veren bir dizi farklı alternatif akış arasından seçim yapabilir. Akış oturumunun başında HLS, mevcut olan çeşitli alt akışların meta verilerini içeren genişletilmiş bir M3U çalma listesini indirir.[2]

İstekleri sadece standart HTTP işlemlerini kullandığı için, HTTP Canlı Akış, Real-time Transport Protocol gibi UDP tabanlı protokollerin aksine, standart HTTP trafiğini kullanan herhangi bir güvenlik duvarı veya vekil sunucu üzerinden geçebilir.[3] Bu aynı zamanda konunun geleneksel HTTP sunucularından orijin olarak sunulmasına ve yaygın HTTP tabanlı içerik dağıtım ağı üzerinden sunulmasına izin verir.

HLS ayrıca, AES'i kullanan standart bir şifreleme mekanizması ve HTTPS ile basit bir DRM sistemi sağlayan bir cihaza özgü alan adı girişi veya HTTP çerezi ile güvenli anahtar dağıtımı yöntemi de belirtir. Protokolün daha sonraki sürümleri, hile modunda hızlı ileri sarma, geri sarma ve altyazıların entegrasyonu için de sağlar. upLynk ayrıca, kayıtlı ticari SWF uygulamaları olan dijital haklar yönetimi (DRM) içerik anahtarı için AES şifreleme, Base64 kodlamasını 128 bitlik bir aygıta özgü anahtarı ve her yığın için sıralı başlatma Vektörü'nü standartın uygulanmasına eklemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2017.