Hızlı Gazeteci Keloğlan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hızlı Gazeteci Keloğlan
Bilgileri
CinsiyetErkek
Mesleksiyasetçi
Dinİslam

Hızlı Gazeteci Keloğlan, Anonim halk öykülerindeki saflığı, doğruluğu kadar zekası ve bulduğu pratik çözümlerle de bilinen öykü kahramanıdır. Keza, Necdet Şen'in Hızlı Gazeteci adlı çizgi romanının 1989 yılında[1] Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilmiş, 1991 yılında da Remzi Kitabevi tarafından albüm formatında kitap olarak da yayınlanan bir öyküsünün adıdır.

Öykü[değiştir | kaynağı değiştir]

Öyküde sosyal demokrat milletvekili genç Doğan Önder, milletvekilliğinin daha ilk döneminde meclis kürsüsünde yaptığı dikkat çekici çıkışı ve ardından parti içi hesaplaşmalarda "kolay yönetilebilir bir aday" olarak değerlendirilir ve genel başkanlığa aday gösterilir. Seçimi kazanıp genel başkan olduktan sonra mevcut parti içi çekişmelere ve kaypak siyasi ortama uyum sağlayamayıp, kurulu düzenle ilkeleri arasında bir tercih yapmak zorunda kalır. Doğan Önder'in siyaset hayatı kısa sürür ve gerek parti içi, gerekse de siyaset içi entrikalara uyum sağlayamayacağını anlayarak hem genel başkanlıktan, hem partisinden, hem de siyasetten elinin eteğini çekmek zorunda kalır.

Öykü, Oliver Stone'un Talk Radio filminin final sahnesiyle İran'lı yazar Samed Behrengi'nin Küçük Kara Balık adlı politik masalına göndermeler yapan yarı karamsar bir panaromayla son bulur. Birkaç gün boyunca neredeyse bütün evlerde Doğan Önder'in sansasyonel istifası üzerine konuşulur; ama yapılan yorumların neredeyse tamamı konunun özüyle ilintisiz, magazin ağırlıklı konuşmalardır.

Genç politikacının kendisini kurban edercesine topluma ulaştırmayı denediği mesajı kalabalıklara değil, sadece bir köşede hayatı anlamaya çalışan minik bir çocuğun kulaklarına ulaşabilmiştir.

Öykü, aynı zamanda Türkiye'deki rant bölüşümü üzerine kurulu siyaset içi mekanların da çizgi roman yoluyla yapılmış dikkate değer bir eleştirisidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Öfkeli ve Kırılgan". 11 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]