Hırvatistan cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hırvatistan cumhurbaşkanı, Avrupa ülkesi Hırvatistan'da 1943 yılından bu yana ülkenin üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

1943 ile 1990 yılları arasında Yugoslavya'nın bir parçası olarak Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmaya başlanan unvan, ülkenin 1990 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte de kullanılmaya devam edilmiştir.

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti başkanları listesi (1943–1990)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Yugoslavya Komünistler Birliği (15)       Hırvat Demokrat Birliği (1)

Nr. Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma Siyasi parti Not
Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi Başkanı (ZAVNOH)
1943–1945
Vladimir Nazor Vladimir Nazor
(1876–1949)
13 Haziran 1943 21 Ağustos 1945 Bağımsız[1]
Meclis başkanlığı başkanı
1943–1953
1 Vladimir Nazor Vladimir Nazor
(1876–1949)
26 Şubat 1946 19 Haziran 1949 Bağımsız[1]
2 Karlo Mrazović Karlo Mrazović
(1902–1987)
15 Ekim 1949 1952 Yugoslavya Komünist Partisi
3 Vicko Krstulović Vicko Krstulović
(1905–1988)
Şubat 1952 6 Şubat 1953 Yugoslavya Komünist Partisi
(1952 yılında isim değişikliği ile Yugoslavya Komünistler Birliği)
(Sabor) Meclis sözcüsü
1953–1974
4 Zlatan Sremec Zlatan Sremec
(1898–1971)
6 Şubat 1953 Aralık 1953 Yugoslavya Komünistler Birliği Hırvat parlamentosu sözcüsü (1946 itibarıyla), başkanlığın da onayı ile 6 Şubat 1953 tarihinde fiilen devletin başındaki kişi (sözcüsü unvanını almıştır)
5 Vladimir Bakarić Vladimir Bakarić
(1912–1983)
Aralık 1953 Aralık 1963 Yugoslavya Komünistler Birliği Devlet başkanlığında kalınan en uzun süreye sahip. Ayrıca Hırvatistan başbakanı olarak da görev almış, Yugoslav Halk kahramanı nişanı sahibi.
6 Ivan Krajačić Ivan Krajačić
(1906–1986)
Aralık 1963 Haziran 1967 Yugoslavya Komünistler Birliği
7 Jakov Blažević Jakov Blažević
(1912–1996)
Haziran 1967 Nisan 1974 Yugoslavya Komünistler Birliği
8 Ivo Perišin Ivo Perišin
(1925–2008)
Nisan 1974 8 Mayıs 1974 Yugoslavya Komünistler Birliği 8 Mayıs 1974 tarihinde Kolektif Başkanlık makamının oluşturulması ile birlikte görevi bıraktı, 1978 yılına kadar sözcü olarak görev yaptı. Ayrıca bir dönem başbakanlık makamında oturdu ve Split belediye başkanlığı görevini üstlendir.
Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Başkanlığı başkanı
1974–1990
9 Jakov Blažević Jakov Blažević
(1912–1996)
8 Mayıs 1974 Mayıs 1982 Yugoslavya Komünistler Birliği
10 Marijan Cvetković Marijan Cvetković
(1920–1990)
Mayıs 1982 Mayıs 1983 Yugoslavya Komünistler Birliği
11 Milutin Baltić Milutin Baltić
(1920–2013)
Mayıs 1983 10 Mayıs 1984 Yugoslavya Komünistler Birliği
12 Jakša Petrić Jakša Petrić
(1922–1993)
10 Mayıs 1984 10 Mayıs 1985 Yugoslavya Komünistler Birliği
13 Pero Car Pero Car
(1920–1985)
10 Mayıs 1985 15 Kasım 1985 Yugoslavya Komünistler Birliği Görev başında hayatını kaybetti
14 Ema Derossi-Bjelajac Ema Derossi-Bjelajac
(1926– )
20 Kasım 1985 10 Mayıs 1986 Yugoslavya Komünistler Birliği Modern Hırvatistan'ın ilk kadın başkanı
15 Ante Marković
(1924–2011)
10 Mayıs 1986 Mayıs 1988 Yugoslavya Komünistler Birliği Bir dönem Hırvatistan başbakanı ve son Yugoslav başbakanı. Gerçekleştirdiği reformlar Yugoslav Savaşları nedeniyle sekteye uğramıştır.
16 Ivo Latin Ivo Latin
(1929–2002)
Mayıs 1988 30 Mayıs 1990 Yugoslavya Komünistler Birliği
Hırvatistan Cumhuriyeti Başkanlığı başkanı
30 Mayıs 1990 – 22 Aralık 1990
17 Franjo Tuđman Franjo Tuđman
(1922–1999)
30 Mayıs 1990 22 Aralık 1990 Hırvat Demokrat Birliği İlk özgür Hırvatistan parlamento seçimlerinin ardından Temmuz 1990 gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile oluşturulan Hırvatistan Cumhuriyeti Başkanlığı başkanı makamı ve başkanın genişletilen yetkileri. Yeni anayasa o yıl daha sonra hazırlandı (1945'ten bu yana üçüncü)

Hırvatistan cumhurbaşkanları listesi (1990-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Name Göreve başlama Görevi bırakma Siyasi parti Not
1 Franjo Tuđman 30 Mayıs 1990 10 Aralık 1999 HDZ Seçim yılı 1992, Seçim yılı 1995
Image of none.svg Vlatko Pavletić 10 Aralık 1999 2 Şubat 2000 HDZ geçici
(Sabor sözcüsü)
Image of none.svg Zlatko Tomčić 2 Şubat 2000 18 Şubat 2000 HSS geçici
(Sabor sözcüsü)
2 Stjepan Mesic (2) (cropped).jpg Stjepan Mesić 18 Şubat 2000 18 Şubat 2010 Bağımsız[2] Seçim yılı 2000, Seçim yılı 2005
3 16 obljetnica vojnoredarstvene operacije Oluja Ivo Josipovic 04082011 c 876.jpg Ivo Josipović 18 Şubat 2010 15 Şubat 2015 Bağımsız[2] Seçim yılı 2010
4 Kolinda Grabar-Kitarović Lisinski 2014.jpg Kolinda Grabar-Kitarović 15 Şubat 2015 19 Şubat 2020 Bağımsız[2] Seçim yılı 2015
5 Z milanovic.jpg Zoran Milanović 19 Şubat 2020 Görevde Bağımsız[2] Seçim yılı 2020

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Üniter Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi
  2. ^ a b c d 2000 yılında kabul edilen yasa ile Hırvatistan devlet başkanları herhangi bir siyasî parti üyesi olamıyor.