Hırvatistan'da dantel yapımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klapa multipart singing of Dalmatia, southern Croatia
Kaynak245

Hırvatistan'da (Hırvat) dantel yapımı, dantel yapımının Akdeniz ve kıta Avrupası'na yayıldığı Rönesans'a kadar uzanan bir gelenektir. Yıllar boyunca Hırvat danteli benzersiz desenleri ve tasarımlarıyla öne çıktı. 2009 yılında UNESCO, Hırvat dantel yapımını İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tanıdı.[1]

Bugün Hırvatistan'ın birçok dantel yapma geleneği merkezi vardır ve bunların en önemlileri Adriyatik'teki Pag ve Hvar adaları, kuzeydeki Lepoglava kasabası ve Međimurje İlçesindeki Sveta Marija köyüdür.

Önemli dantel[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel dantelli Pag Katedrali

Sayfa: iğne oyası[değiştir | kaynağı değiştir]

İğne oyası ile yapılan pag oyası, örümcek ağı desenli bezemeler ve çok sayıda geometrik motiften oluşmaktadır. Bitmiş ürün çok sağlamdır ve diğer Hırvat bağcıklarının aksine yıkanabilir.

Pag dantel bugün hala yüzyıllar öncesinin geleneksel modasıyla yapılıyor ve dantelcilik geleneğini yaşatmak için bir okul açıldı.

Lepoglava: bobin danteli[değiştir | kaynağı değiştir]

Lepoglava'dan Dantel

Hançer oyası, stilize edilmiş geometrik, bitkisel ve hayvansal motif ve desenlerin bir araya getirildiği yoğun işlemeli bir yarım danteldir. Her zaman farklı şekil ve boyutlarda beyaz keten veya pamuk ipliği kullanılır.

Lepoglava'da dantel yapımı 19. yüzyılın sonlarında başlamış ve iki dünya savaşı arasında "altın çağına" ulaşmıştır. Bu dönemde dantel, uluslararası sergilerde birçok yarışma kazandı: 1937'de Paris'te altın madalya kazandı ve iki yıl sonra Berlin'de bronz madalya kazandı. O dönem, Lepoglava dantelinin büyük bir refah dönemiydi.

Lepoglava'da her Eylül ayında kasabanın dantel kültürü onuruna uluslararası bir dantel festivali düzenleniyor.

Hvar: sabır otu veya aloe danteli[değiştir | kaynağı değiştir]

Hvar danteli benzersizdir çünkü iplik, adada yetişen agav bitkilerinin aloe yapraklarından toplanır. Yapraklar yılın belirli bir zamanında toplanır ve ardından ince beyaz bir iplik elde etmek için özel olarak işlenir.

"Aloe dantel" olarak da adlandırılan Hvar dantelini sadece Hvar kasabasındaki Benedictine rahibeleri yapıyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UNESCO - Lacemaking in Croatia". 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]