Hükümet Kadın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hükümet Kadın
Hükümet Kadın Film Afişi
YönetmenSermiyan Midyat
YapımcıBKM Film
Necati Akpınar
SenaristSermiyan Midyat
OyuncularDemet Akbağ
Sermiyan Midyat
Mahir İpek
Gülhan Tekin
Ercan Kesal
Bülent Çolak
Burcu Gönder
Haki Biçici
Olgun Toker
Bahadır Efe
Nazmi Kırık
MüzikCem Yıldız
Görüntü yönetmeniHayk Kirakosyan
KurguMustafa Preşeva
Çağrı Türkkan
DağıtıcıMars Media
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
RenkRenkli
Yapım yılı2013
Çıkış tarih(ler)i1 Şubat 2013
Süre130 dk.
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Hasılat8.086.350 TL
Devam filmiHükümet Kadın 2
Resmî sitesi

Hükûmet Kadın, 2013 yapımı bir Türk komedi filmidir. Yönetmenliğini yapan Sermiyan Midyat hem senaryosunu yazmış hem de başrolünü üstlenmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sekiz çocuk annesi, okuma yazma bilmeyen ve politikayla ilgilenmeyen Midyatlı bir kadın olan Xate'nin kocası Aziz Veysel Midyat Belediye başkanıdır. Aziz Veysel'in ani ölümü üzerine başkanlık koltuğunu devralan Xate'nin başına hem komik hem de duygusal olaylar gelecektir. Xate'nin kocası bir gün trafik kazasında hayatını kaybedince başkanlık koltuğuna Xate oturur. Ve kocasından kendisine yadigar kalan büyük bir projeyi yerine getirmek için yemin içer: İlçeyi ne pahasına olursa olsun suya kavuşturmak. İlçeyi suya ve elektriğe kavuşturur fakat 27 Mayıs Darbesi olur ve ilçenin suyu kesilir. Bir gün kızını evlendirir ama kızını evlendirdiği saatlerde kalp krizi geçirir ölür.

Film, eserin sahibi Sermiyan Midyat'ın babaannesi, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanlarından Zekiye Midyat'ın gerçek hikâyesinden esinlenilerek çekilmiştir.[1]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gündemi, Ötekilerin. "Zekiye Midyat, 28 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu". www.otekileringundemi.com/. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022.