Hôtel-Dieu (Lyon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Binanın 2008 yılında çekilmiş fotoğrafı.

Hôtel-Dieu de Lyon, Lyon şehrinin ilk hastane binasıdır ve Rhône nehrinin batı kıyısında yer alır. Yarımadanın en büyük binalarından biri olan Hôtel-Dieu'de, 2007 yılından itibaren hastane servisi başka binalara taşınmıştır. 2010 ve 2015 yılları arasında tamamen boşaltılmış binada, eski hastanenin 2017 yılından itibaren hotel, müze ve la cité de la gastronomie olarak kullanılması için pek çok sayıda inşaat planlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Rhône Köprüsü yahut günümüzdeki ismiyle Guillotière Köprüsünün (le pont de la Guillotière) XII. yüzyılda inşasının ardından, şehrin ilk hastanesi 1184-1185 yılları arasında bu köprünün yakınlarına, şehrin başpsikoposuna ait bir arsanın üzerine kurulmuştur. Rhône Köprüsü Hastanesi (l'hôpital du Pont du Rhône) diye anılan bu hastaneyi Hôtel-Dieu'nun atası olarak tanımlayabiliriz. Yıllar içinde pek çok kez el değiştiren bina, 1478 yılında artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeni bir binanın inşası için belediye tarafından satın alınmıştır. Ana binası 65 metre olan hastane bu tarihten itibaren 200'e kadar kadın ya da erkek hastayı ağırlamaya başlamıştır. Sokağa ve hastaneye doğrudan bağlantısı bulunan bir şapel de binaya eklenmiştir. Bu yeni hastane 1493 yılında kullanıma açılmıştır ancak binanın tamamlanması için XV yüzyılın ortalarına kadar beklenmesi gerekmiştir. Inşaa edilen bu yeni binadan XVII ve XVIII. yüzyıllardaki yenileme çalışmalarının ardından çok az iz kaldığı söylenebilir.

Diğer bütün Orta Çağ kiliseleri gibi modern dönemde ziyaretçi kapasitesinin arttırılması için tekrar inşa edilmiştir. Bu dönemden itibaren hastane l'Hôpital de Notre-Dame de la Pitié du Pont-du-Rhône yahut Büyük Hôtel-Dieu (Grand Hôtel-Dieu)olarak isim değiştirmiştir.

Bugünü ve Yarını[değiştir | kaynağı değiştir]

Hôtel-Dieu 2010 yılının ekim ayına kadar Hospices Civils de Lyon'a bağlı bir üniversite hastanesi olarak kullanılmaktaydı. Binanın el değiştirebilmesi için hastane servisi Hospices Civils de Lyon'a ait bağlı başka binalara taşınmıştır. 2010 yılında açıklanan projeye göre hastanenin lüks bir otele dönüştürülmesi öngörülmektedir. Henüz somutlaştırılmamış olmakla birlikte binanın tıp ve anatomi tarihi konusunda bir müze olarak kullanılması da düşünülmektedir.