Güvenlik alarmı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güvenlik alarmı, bir bina, ev veya okul gibi başka bir alana izinsiz girişleri tespit etmek için tasarlanmış bir sistemdir. Güvenlik alarmları, hırsızlık veya mülk hasarına karşı koruma için konut, ticari, endüstriyel ve askeri mülklerde kullanılır.[1] Araba alarmı da aynı şekilde araçların ve içeriklerinin korunmasına yardımcı olur.[2] Ayrıca cezaevleri de mahkumların kontrolü için güvenlik sistemleri kullanır.

Güvenlik alarm sistemlerinin bir diğer işlevi de mülk hasarına yol açabilecek olan felaketler konusunda uyarı yapmalarıdır. Bu bağlamda, yangın alarm sistemleri yangının ilk aşaması olan başlangıç evresinde gerekli prosedürleri uygulayarak can ve mal kayıplarının önüne geçmektedir.[3]

Kolay hedef seçmek isteyen hırsızların istatistiksel büyüklüğü nedeniyle güvenlik kamerası ve güvenlik alarmına sahip konutların caydırıcı etkiye sahip olduğuna dair bulgular vardır.[4] Ek olarak, hırsızların hedef seçerken çoğunlukla kendi yaşam alanlarına uzak yerleşim bölgelerini seçtikleri görülmektedir. Yerleşim bölgelerindeki güvenlik alarmlarının benimsenme oranları arttıkça hırsızlık vakalarındaki düşüş daha da fazla olmaktadır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2021. 
  3. ^ "Yangın Alarm Sistemleri • Yangın Algılama Sistemleri". www.filizguvenlik.com.tr. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  4. ^ "(PDF) The effectiveness of burglary security devices". ResearchGate (İngilizce). 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  5. ^ "Hırsız, Yangın ve Güvenlik Alarm Rehberi". Alarm Sistemleri. 19 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]