Görsel roman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Görsel romanlar genellikle iletişim kutuları ve konuşmacıyı belirten spritelar içerir. Ren'Py oyun motoru ile yapılan bu örnekte olduğu gibi çoğu görsel roman bu tarz bir arayüz içerir.

Görsel roman (Japoncaビジュアルノベル bijuaru noberu), dijital bir etkileşimli kurgu türüdür. Görsel romanlar genellikle yazı odaklı bir anlatıyı çizim, müzik ve bazen oynanışla birleştirir.[1] Bu tür çoğu zaman video oyunu olarak kabul edilir ancak her görsel roman kendini oyun olarak kabul etmez ve görsel romanların gerçekten oyun olup olmadığı hala süren bir tartışma konusudur.

Görsel romanlar Japonya çıkışlıdır ve halen bu türün en popüler olduğu ülkedir. 2006 yılında Japon oyun sektörünün bilgisayar kısmının %70'ini görsel romanların oluşturduğu gözlemlenmiştir. Japonya'da görsel romanlar iki ayrı kategoriye ayrılır: daha çok anlatıya odaklanan, etkileşimin oldukça az olduğu oyunlara NVL (İngilizce roman anlamına gelen "Novel" kelimesinin kısaltması) denir. Bulmaca gibi bazı oynanış ögeleri bulunduran, daha etkileşim odaklı oyunlara ise ADV (İngilizce macera anlamına gelen "Adventure" kelimesinin kısaltması) denir. Batıda ise böyle bir ayrım yoktur ve bu iki türe de görsel roman denir.[2]

Video oyun konsollarına özel çıkan görsel roman sayısı oldukça azdır ancak ünlü olanlar bilgisayardan konsollara port edilebilir. Daha da ünlü görsel romanlar ise genellikle light novel, manga veya animelere uyarlanır. Doğu Asya'ya kıyasla batıda görsel romanlara ilgi oranı oldukça düşüktür fakat bazı bilinir görsel roman serileri vardır. Bunlara örnek olarak: Ace Attorney, Steins;Gate, Fate/Stay Night ve Clannad gibi görsel romanlar verilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stegner, Ben (6 Ağustos 2021). "What Is a Visual Novel Video Game?". MUO (İngilizce). 20 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  2. ^ "AMN and Anime Advanced Announce Anime Game Demo Downloads". Hirameki International Group Inc. 8 Şubat 2006. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]