Gwardia Ludowa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gwardia Ludowa, (Lehçe telaffuz: [ɡvardja ludɔva] ; Halkın Guard) veya GL Polonya İşçi Partisi'nin kurmuş olduğu komünist yeraltı örgütüdür. Londra merkezli oluşturulan Polonya geçici hükûmeti'ne katılmayı reddettiler. 1 Ocak 1944 yılında ise Gwardia Ludowa yerini Armia Ludowa'ya bıraktı.

Gwardia Ludowa 6 Ocak 1942 tarihinde oluşturuldu. Militanların sayısı 3000 geçtiği için bu direniş örgütünün kurulmasına karar verdi. Gwardia Ludowa, Almanya'ya karşı sabotaj ve misilleme eylemleri gerçekleştirdi. Yıl sonuna kadar örgüt yedi idari bölüme bölündü. Bunlar: Varşova, Lublin, Radom-Kielce, Kraków, Lodz, Silezya ve Lviv'dur.

Eylemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gwardia Ludowa yaptığı operasyonlar tren yollarını yok etmek oluyordu. Aralık 1942 yılına kadar toplam 50 demiryolu hatları vurulmuştu. Partizanlar, ayrıca Almanlar'a ait 30 treni hasar vererek devre dışı bıraktı. Almanlar ise bu eylemlere girişen 30 partizanı astı. Daha sonra asılanların sayısı 30'u geçecekti. En belirgin demiryolu sabotaj eylemi ise 16 Kasım 1942 yılında Radom-Lukow-Terespol tren hattı boyunca giden tren rayını yok etmek oldu. Beş tren ve bir köprü patlayıcı kullanımı ile yıkıldı. 25 Şubat 1943 yılında partizanlar, Oświęcim'de beş tane treni raydan çıkardı. Gwardia Ludowa, toplamda 55 hattı yok etti. 1943 yılında 169 tren ve 113 tren istasyonu vuruldu.

Gwardia Ludowa'nın yaptığı bu saldırılar karşısında Almanlar misilleme eylemleri yapıyordu. Bu misillemelere karşı partizanlar Almanlar tarafından uğrak binaların içine el bombası atarak cevap verdiler. 22 Kasım 1942 yılında Apollo sineması saldırıya uğradı; Nisan 1943 yılında Deutsches Haus Kraków ve Kielce Nur für Deutsche adınaki kahvehanelere arka arkaya saldırılar düzenlendi. Şubat ayında Alman yönetim binası Rzeszów'un şar bombalandı.