Gustav Fischer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gustav Adolf Fischer

Gustav Adolf Fischer (d. 3 Mart 1848, Barmen - ö. 11 Kasım 1886, Berlin) Afrika kâşifi bir Alman.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gustav Fischer, bir banka sahibinin oğlu olarak Barmen'de doğdu. İlk eğitimini ailesinin evinde aldı. Daha sonra doğduğu şehirde liseye gitti. 1869'dan itibaren önce Bonn'da, sonra Würzburg ve Berlin'de tıp ve doğa bilimleri okudu. Aralık 1872'de Würzburg'da doktorasını aldı, daha sonra tıbbî devlet sınavını geçti ve bunun üzerine askerliğini Berlin'deki 1. Dragonerregiment'da yaptı. Gönüllü yılın bitiminin ardından, Emden'deki Doğu Frizce Piyade Alayı'na (Almancaostfriesischen Infanterieregiment) doktor yardımcısı olarak katıldı, ancak kısa süre sonra Berlin'de bir Afrika kâşifi olarak eğitim alabilmek için yedek kaldı. 1876'da askerî doktor olarak Clemens Denhardt'ın Zanzibar seferine katıldı.

Ertesi yıl yine Denhardt'ın Wituland'ı ve güney Oromo ülkesini keşiflerine dâhil oldu. 1878'de Wapokomoland'a ve Tana Nehri boyunca Massa'ya olan yolculuğunu sürdürdü. Ekim 1882'ye dek Zanzibar'da doktorluk yaptı.

Hamburg Coğrafya Kurumu'nun (Hamburger Geographischen Gesellschaft) desteğiyle 1882'de Masai ülkesini ziyaret etti ve Pangani Nehri'nin ağzından Naivasha Gölü'ne ulaştı. Masailer onun daha fazla ilerlemesine izin vermediler. Ol Doinyo Lengai'yi görüp inceleyen ve bilimsel tanımını 1883'te gerçekleştiren Avrupalı oldu.[1] (Zirveden yükselen "dumanı" gözlemledi ve yerel halkın dağdaki gürleyen seslerle ilgili raporlarını kaydetti.[2]) Fischer, Kasım 1883'te Almanya'ya döndü. 1885'te Emin Paşa ve Gaetano Casati ile birlikte Ekvator bölgelerinde kaybolan kâşif Wilhelm Junker'i, kardeşinin parasıyla düzenlenmiş bir arama seferine katıldı, ancak Victoria Gölü'ne ulaştıktan sonra geri dönmek zorunda kaldı.
1886'da Almanya'ya döndükten kısa bir süre sonra, yolculuğu sırasında yakalandığı safra hummasından öldü.

Kâşif Fisher, birçok hayvanın isim babası olarak anılmaya devam etmektedir: Fischer'in cennet papağanı[3],Agapornis fischeri Fischer'in sığırcığı (Lamprotornis fischeri) ve ayrıca Gutenbergia rueppellii var. fischeri ve Ligularia fischeri (Fischers ragwort) bunlardan bazılarıdır.

Edebi eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mehr Licht im dunkeln Weltteil, 1885 
  • Das Masai-Kara (1885)

Ayrıca Zeitschrift für Ethnologie ve Hamburg Coğrafya Kurumu'nun Verhandlungen için makaleler yazdı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliografya[değiştir | kaynağı değiştir]