Gurara dili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gurara dili
BölgeGourara (wilaya of Adrar)
Konuşan sayısı
11,000, including Tuwat
Dil ailesi
Varsayılan
  • Gurara dili
Dil kodları
ISO 639-3grr
Glottologgour1247[1]

Gurara language[değiştir | kaynağı değiştir]

"Gurara (Gourara), Timimoun şehrinin güneybatısındaki Cezayir'in bir bölgesi olan bir vaha takımı olan Gourara (Tigurarin) bölgesinde konuşulan Zenati Berber dilidir. Ethnologue, ona güneyindeki Tuwat ile birlikte genel adı Taznatit ("Zenati") verir; ancak Blench (2006), Gurara'yı Mzab-Wargla lehçesi ve Tuwat'ı Rif dilleri lehçesi olarak sınıflandırır."

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gurara ve Tuwat, belirli bir coda pozisyonundaki r'yi larengeal ħ'ya dönüştüren tek Berber dilleridir;[2] bağlamlarda ise r düşer ve önceki bir schwa'yı a'ya dönüştürür,[3] ve bu ikinci olgu Zenata Rif-Berber'inde Kuzey Fas'ta da mevcuttur.

Gurara'da Songhay etkisi için kesin olmayan kanıtlar vardır.[4]

Ahelil[değiştir | kaynağı değiştir]

Mouloud Mammeri'nin L'Ahellil du Gourara adlı eserinde[4] anlatılan Gurara'daki yerel ahellil şiir ve müzik geleneği, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının bir parçası olarak listelenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Gourara". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. ^ René Basset, "Notes de lexicographie berbère", Journal Asiatique, ser. 8, vol. X, 1887: p. 390.
  3. ^ Maarten Kossmann, "Cinq notes de linguistique historique berbère", Études et Documents Berbères, 17, 1999 : pp. 131–152
  4. ^ Mouloud Mammeri, L ‘Ahellil du Gourara, M.S.H.:Paris 1984.