Grup Ekin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Grup Ekin, 1987 yılında Ankara'da kurulan bir müzik grubudur. Kurucu kadroyu Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde okuyan üniversite öğrencileri oluşturmuştur.

Grup, Ankara'da çeşitli kültür dernekleri içerisinde sürdürdükleri çalışmalar sonrasında, Tavır dergisi, fotoğraf, sinema ve tiyatro grupları ile birlikte oluşturdukları Ekin Kültür Merkezi'nde kurumsallaşmıştır. Bu süreçte, verdikleri konserler ve yaptıkları üç albüm ile isimlerini ülke genelinde duyuran grup, 1992'den sona albüm çıkarmış ve 1995'ten faaliyet sonlandırmıştır.

Sosyalist gerçekçi bir sanat anlayışına sahip olan grup üyeleri, yaptıkları devrimci müziğin, benimsedikleri örgütlü sanatçılık kavramının ve siyasi görüşlerinin ortaklaştığı diğer bir müzik grubu olan Grup Yorum ile sürekli iletişim ve paylaşım içinde olmuşlardır.

Ancak, gerek müzikal yapısı, gerek şarkı sözleri ile o dönemde, Grup Yorum'dan farklı bir tarzı da koruyabilen grup, çağdaş halk müziği içerisinde, batı çalgıları ve armonisini daha fazla vurgulayan, ezgileri ve sözlerinde daha lirik bir tarzı yakalayan çizgisi ile kendini ayrıştırmıştır.

Not: Grup Ekin Ankara Seyranbağları Umut Halkevi'nde kurulmuştur. Grup, İhsan Cibelik, Metin Turan ve Grup Dalga üyeleri gibi birçok müzisyeni barındırmıştır.

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]