Grigoris Balakyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grigoris Balakyan
Piskopos
[[Dosya:
Grigoris Balakyan (1922)
|200px|orta| ]]
KiliseErmeni Kilisesi
MakamManchester, Londra ve sonunda Marsilya Ermeni Apostolik Kilisesi'nin piskoposu
Doğum1875
Tokat, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm8 Ekim 1934
Marsilya, Fransa

Grigoris Balakyan (ErmeniceԳրիգորիս Պալաքեան Krikoris Balakian, 1875 – 8 Ekim 1934), Ermeni Apostolik Kilisesi'nin piskoposuydu, ayrıca Ermeni Kırımından sağ kurtulan ve anı yazarıydı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grigoris Balakyan, Osmanlı Devleti'nde Tokat'ta doğdu ve Erzurum'da Sanasaryan Koleji'nden mezun oldu. İki yıl Almanya'da mimarlık okudu ve inşaat mühendisliği diploması aldı. Manastır adı Grigoris Balakyan olan bekar bir rahip oldu. 24 Nisan 1915'te, tutuklanıp sınır dışı edilen Konstantiniyye'in önde gelen 250 Ermeni figürünün arasında yer aldı.

Bir grup Ayaş'a sürüldü Balakyan, başkentten sürgün edilen diğer 190 kişiyle birlikte Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çankırı'ya sürüldü Sadece 16 tanesi hayatta kalacaktı. Çankırı'dan sürgün edilen 48 kişiyle Suriye çölünde Deyrizor istikametine yürüdü. Yolda, polis komutanı Şükrü Bey'in güvenini kazanan Balakyan, İslahiye'ye doğru kaçmayı başardı Bağdat demiryolunda, Türk asker kaçaklarının Ermeni mültecilerle birlikte zorunlu çalışma yaptıkları bir grup işçiye katıldı. Balakyan, Bağdat demiryolundaki başka bir şantiyeye kaçtı. Alman mühendislerden yardım aldı ve sonunda bir demiryolu işçisi ve ardından bir Alman subayı kılığına girerek - Herr Bernstein - sahte ismiyle Kostantiniyye'den Paris'e kaçmayı başardı.

1921'de Talat Paşa'nın katili Soğomon Tehliryan'ın Berlin'deki duruşmasına katılan Balakyan, Johannes Lepsius ile birlikte sanık adına tanık olarak yer aldı. Soğomon Tehliryan sonuçta beraat etti.

Balakyan, Manchester, Londra piskoposu ve sonunda Marsilya piskoposu oldu. Onun rehberliğinde Marsilya ve Nice'de (St. Mary, 1928) iki kilise, bir dizi şapel ve okul inşa edildi. Marsilya'da öldü.

Yazar olan Balakyan[değiştir | kaynağı değiştir]

Balakyan, edebiyat eleştirmenleri Anna Balakyan'ın (New York Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'ne başkanlık eden sembolizm ve gerçeküstücülük uzmanı) ve Nona Balakian'ın New York Times Sunday Book Review'da editör ve National Book Critics'in kurucusu) büyük amcasıdır) ve Ermeni-Amerikalı yazar ve 2016 Pulitzer Şiir Ödülü sahibi Peter Balakyan büyük torunudur.[1]

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Grigor Balakyan'ın Ermeni Golgota'sındaki anıları, soykırımın önemli bir görgü tanığı anlatımıdır Sürgün sırasında yaşadıklarını anlatıyor. Balakyan, tehcirin hesabını veren Ermeni cemaatinin hayatta kalan birkaç liderinden biriydi.

Gomidas Vartabed, Balakyan ile aynı tutuklu grubuna mensuptu Ünlü besteci ve modern Ermeni klasik müziğinin kurucusudur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peter Balakian, Black Dog of Fate (BasicBooks, 1997), family tree on two unnumbered pages (several pages before page 1)