Grid (elektronik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Grid (kontrol grid ya da ızgara) elektron tüplerindeki terminallerden birinin adıdır. Diotlar dışında her elektron tüpte grid terminali vardır. Bu terminal 1906 yılında Amerikalı mühendis Lee de Forest tarafından geliştirilmiştir.

Çalışma ilkesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Triot şamatik gösterim
Tetrot şamatik gösterim

Elektron tüplerde ısıtılmış katottan anoda bir elektron akışı vardır. Triotlarda grid anot ile katot arasında yer alır. Gride çok düşük bir gerilim uygulandığı zaman bu gerilime bağlı olarak katot ile anot arasındaki elektron akışı değişir. Daha çok terminali olan (tetrot, pentot vb) tüplerde de gridin rolü budur. Dolayısıyla anottan akan elektrik akımı da grid gerilimindeki değişime bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle anot devresinde yer alan bir direnç üzerinden çıkış alınır. Böylelikle grid devresindeki küçük bir gerilim değişikliği anot devresinde büyük bir değişiklik haline gelir. Bir başka değişle tüp bir yükselteç görevi yapar.

Daha çok terminali olan tüplerde (tetrot, pentot vb.) kontrol gridin yanı sıra başka gridler de bulunabilir (ekran grid, bastırıcı grid vb). Bu gridler kapasitans etkisini azaltmak, karakteristiği düzeltmek vb. hizmetler için kullanılır.

Grid yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tipik bir tüpte merkezde ısıtıcı (flaman, heater) bulunur. (Bazi tüplerde ısıtıcı ve katot ortaktır.) Anotsa en dışta yer alır. Grid ikisi arasında sıkı bir ızgara şeklindedir. Yapımda genellikle kullanılan madde bir molibden alaşımıdir.