Büyük Yurtseverlik Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Great Patriotic War sayfasından yönlendirildi)
2005 anı alanı, Moskova Kremlin

Büyük Yurtseverlik Savaşı (veya Büyük Vatanseverlik Savaşı, Rusça: Великая Отечественная война / Velikaya Oteçestvennaya voyna[a]) Rusya ve diğer eski SSCB ülkelerinde kullanılan[1] ve II. Dünya Savaşı sırasında 22 Haziran 1941 ile 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında Nazi Almanyası ve diğer Mihver Devletleri ülkelerine karşı anavatan topraklarını savundukları savaşa verilen isimdir. Bu isim Doğu Cephesi dışındaki alanları kapsamaz.

Bunun dışında, Napolyon komutasındaki Fransız birliklerinin 1812 yılında Rusya topraklarını işgaline karşı verilen savaşa Vatanseverlik Savaşı (Rusça: Отечественная война) denir.

Büyük Yurtseverlik Savaşı'nda Kurtatinski Geçidi'nde hayatını kaybeden askerlere atfen tasarlanan Kurtatinski Askerleri Anıtı.

Büyük Yurtseverlik Savaşı deyimi ilk olarak Hitler emrindeki Alman birliklerinin Rusya topraklarını işgalinin ertesi günü Sovyet gazetesi Pravda'nın sürmanşetten Sovyet Halkının Büyük Yurteverlik Savaşı (Rusça: Великая Отечественная война cоветского народа) vermesi ile kullanıldı. Tecavüze karşı savaş deyimi Sovyetler Birliğinden önce ABD ve Japonya tarafından kullanıldı. Sovyet medyasında bu savaş için "Kutsal Savaş" (Rusça: Священная война) ya da Kutsal İnsanların Savaşı deyimleri de kullanıldı. Sovyet sözlüklerinde bu savaşın Rus ve Alman halkları arasında değil iki farklı ideoloji arasında olduğu ifade edilmiştir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Büyük Vatanseverlik Savaşının diğer Sovyet Cumhuriyetlerindeki adlandırması şu şekildeydi:
    Azerice: Бөјүк Вәтән мүһарибәси, Böyük Vətən müharibəsi; Estonca: Suur Isamaasõda; Ermenice: Հայրենական Մեծ պատերազմ, Hajrenakan Mec paterazm; Gürcüce: დიდი სამამულო ომი, Didi Samamulo Omi; Kazakça: Ұлы Отан соғысы, Uly Otan soǵysy; Kırgızca: Улуу Ата Мекендик согуш, Uluu Ata Mekendik soğuş; Litvanyaca: Didysis Tėvynės karas; Letonca: Lielais Tēvijas karš; Moldovaca: Мареле Рэзбой пентру апэраря Патрией, Marele Război pentru apărarea Patriei; Tacikce: Ҷанги Бузурги Ватанӣ, Çangi Buzurgi Vatanī; Türkmence: Бейик Ватанчылык уршы, Beýik Watançylyk urşy; Tatarca: Бөек Ватан сугышы, Böyek Watan suğışı; Özbekçe: Улуғ Ватан уруши, Ulug‘ Vatan urushi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ukrayna'da Sovyet sembollerinin kullanılmasına dair 9 Nisan 2015 tarihli BBC haberi 18 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Ukraynaca) 27 Mayıs 2020 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]