Grand Theft Auto Online

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grand Theft Auto Online
GeliştiriciRockstar North
YayımcıRockstar Games
YönetmenLeslie Benzies Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıSam Houser Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BestecilerTangerine Dream
Woody Jackson
The Alchemist
Oh no
SeriGrand Theft Auto
MotorRAGE
PlatformlarPlayStation 5
PlayStation 4[1]
PlayStation 3
Microsoft Windows[1]
Xbox One[1]
Xbox 360[2]
ÇıkışPlayStation 3, Xbox 360
1 Ekim 2013 (Japonya 10 Ekim 2013)
PlayStation 4, Xbox One
18 Kasım 2014
Microsoft Windows
14 Nisan 2015
TürlerÜçüncü Şahıs Nişancı
Birinci Şahıs Nişancı
Aksiyon-Macera
Açık Uçlu Oynanış[3]
ModÇok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Grand Theft Auto Online, Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayınlanan çevrimiçi çok oyunculu bir aksiyon-macera oyunudur . PlayStation 3 ve Xbox 360 için 1 Ekim 2013'te, PlayStation 4 ve Xbox One için 18 Kasım 2014'te, Windows için 14 Nisan 2015'te ve PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için 15 Mart 2022'de. Oyun, Grand Theft Auto V'in çevrimiçi bileşenidir . Kurgusal San Andreas eyaletinde (Güney Kaliforniya'ya göre ) geçen,Grand Theft Auto Online, 30'a kadar oyuncunun  açık dünya ortamını keşfetmesine ve işbirlikçi veya rekabetçi oyun maçlarına katılmasına izin verir.

Açık dünya tasarımı, oyuncuların açık bir kırsal alan ve kurgusal Los Santos şehri (Los Angeles'a dayanan) içeren San Andreas'ta serbestçe dolaşmasına olanak tanır . Oyuncular, güçlü bir suçlu olma yolculuklarında özelleştirilebilir bir sessiz kahramanı kontrol ederek, gittikçe zorlaşan görevleri tamamlarken yavaş yavaş bir imparatorluk kuruyorlar. Tek oyunculu kampanyadan hem aylar önce hem de yıllar sonra geçen  Grand Theft Auto Online, birden fazla oyuncunun hikâyeyi ilerletmek için görevleri tamamladığı ortak görevlerden oluşur. Oyun ayrıca, daha gelişmiş "Soygunlar" da dahil olmak üzere çok sayıda yan görev ve etkinliğe ve oyuncuların satın alıp gelir elde etmek için yönetebilecekleri çeşitli işletmelere sahiptir.

Tek oyunculu modla birlikte geliştirilen Grand Theft Auto Online, sürekli gelişen bir dünyada oynanacak ayrı bir deneyim olarak tasarlandı. Piyasaya sürüldüğünde, görevleri yerine getirememe ve karakter verilerinin kaybolmasıyla sonuçlanan yaygın teknik sorunlar yaşadı. Başlangıçta, özellikle kapsam ve açık uçlu oynanışa yönelik övgülerle yön eksikliği ve tekrarlayan görevler nedeniyle eleştirilen eleştirmenleri kutuplaştırdı. Çeşitli oyun yayınlarından En Büyük Hayal Kırıklığı'ndan En İyi Çok Oyunculu'ya kadar bölünmüş yıl sonu ödülleri kazandı. Oyun, oyun modlarını ve içeriğini daha da genişleten, kritik alımı iyileştiren sık sık ücretsiz güncellemeler alıyor. 2015 Soygunlarıgüncelleme özellikle eleştirmenler tarafından iyi karşılandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Grand Theft Auto V ile birlikte geliştirilen Grand Theft Auto Online, sürekli gelişen bir dünyada oynanacak ayrı bir deneyim olarak tasarlandı.  30'a kadar oyuncu  , tek oyunculu dünyanın yeniden yaratılmasında serbestçe dolaşıyor ve işleri tamamlamak için lobilere giriyor (hikaye odaklı rekabetçi ve işbirlikçi modlar).  İçerik Oluşturucu araç seti, oyuncuların yarış pistleri ve ölüm maçı silah yumurtlama noktaları gibi özel işler için kendi parametrelerini oluşturmasına olanak tanır .  Oyuncular, işleri birlikte tamamlamak için ekip adı verilen organize oyuncu takımlarında bir araya gelebilirler. Rockstar Games Social Club, Türkiye'de oluşturulan ekipleri genişletiyorMax Payne 3'ün çok oyunculu modundan Grand Theft Auto Online'a kadar . Oyuncular kendi ekiplerini oluşturabilir ve toplamda beş adede kadar katılabilir. Mürettebatların da bir hiyerarşisi vardır, mürettebat liderleri söz konusu hiyerarşide bir üyenin rolünü değiştirebilir. Ekipler, deneyim puanları kazanmakve çevrimiçi liderlik tablolarında yükselmek için çok oyunculu maçlar kazanır .

Grand Theft Auto Online'da oyuncular, ekranın Switch Wheel'inde tek oyunculu karakterler Franklin, Michael ve Trevor ile birlikte gösterilen çevrimiçi dünyaya özgü yeni bir karakter yaratır.  Oyuncu karakterleri, genetikle ilgili bir süreçle tasarlanır.  Karakterin kıyafetlerine ve saç stillerine daha fazla kontrol verilir. Kahraman uçakla Los Santos'a gelir ve karaktere bir silah ve araba veren Lamar Davis tarafından alınır. Bir saatlik eğitim, oyuncuya çeşitli oyun modları, sürüş, dövüş ve oyun ilerleme mekaniklerini tanıtır. Hikâye, çok oyunculu oyunda merkezi değildir, ancak başlangıçta tek oyunculu hikâyenin bir ön filmi olarak hizmet eder ve burada tek oyunculu karakterin dokunduğu yer vardır

Tek oyuncuya benzer şekilde, oyuncular karakterlerinin sürüş ve dayanıklılık gibi niteliklerini yükseltebilirler. GTA Online'a özel, genellikle etkinlikleri başarıyla tamamlayarak deneyim kazanma sistemidir. Seviye atlamak için yeterli deneyim biriktirmek, silahların, giysilerin, araba özelleştirmelerinin ve daha gelişmiş etkinliklerin (paraşütle atlama ve uçak gibi) kilidini açar. Kilidi açıldıktan sonra, öğelerin gerçek parayla kazanılabilen veya satın alınabilen oyun içi para birimiyle satın alınması gerekir. Oyuncular, yeterli düzeydeki diğer kişilerle bir oyuna katılarak bir etkinliğin seviye gereksinimlerini atlatabilirler. Tek başına veya arkadaşlarla oynama seçenekleri ve oyuncuyu diğer oyunculara karşı bağışık kılan "Pasif Mod" seçeneği vardır.

Açık dünyanın yanı sıra üç ana set etkinliği türü vardır: yarış (arabayla, bisikletle, uçakla veya tekneyle), Ölüm Maçı (takım veya herkes için ücretsiz) ve hedefe dayalı Temas Görevleri (basitleştirilmiş tek oyunculu) -hikaye işleri gibi, genellikle işbirlikçi). Çevrimiçi, kilitlenme amacını kullanır ve silahlı çatışmalarda gizliliği vurgular. "Düşman Modu", bu etkinliklere, bir takımın bir başkası tarafından kuşatıldığı "Kuşatma Zihniyeti" ve kamyoncuların bisikletçileri kovaladığı "Hasta La Vista" (Terminatör 2: Kıyamet Günü'ndeki kamyon/motosiklet kovalamacasını anımsatan) dahil olmak üzere çeşitli asimetrik varyasyonlar ekler.). "Survival", Call of Duty: Black Ops'taki Zombies moduna benzer şekilde, dört oyuncuya kadar bir ekibi on düşman dalgasına karşı karşıya getiriyor . Soygunlar _10 Mart 2015'te yayınlanan güncelleme, beş kooperatif ayrıntılı çok parçalı görev ekliyor; her görev, yüksek kârlı bir iş olan son suça götüren birkaç kurulum işine sahip. Soygun lideri olan oyuncu, diğer oyuncular (mürettebat üyeleri) katılabilirken, en büyük getiriyi alırken (başarıyla tamamlandıysa sonunda) ve ilerlemelerini kaydederken, sırayla her soygunun kilidini açmalı ve ön maliyetleri ödemelidir. herhangi bir kurulum/sonlandırma işi önkoşul olmadan yapılır ve geçilen her görev için bir kesinti yapılır. İki oyunculu olan ilki dışında tümü dört oyuncu gerektiren soygunlar, genellikle oyunculara sürücü, nişancı vb.

Oyun, oyuncuların otomobil yarışları ve ölüm maçları yapmalarını sağlayan bir içerik oluşturma aracı içerir .  Oyuncular, ölüm maçlarında konumu, başlangıç ve yumurtlama noktalarını ve silah ve araç düşüşlerini ve hava, kara veya deniz yarışlarında konum, rota, yarış türü ve oyuncu sayısını seçebilirler. Yapımlar, mod çevrimiçi olarak sunulmadan önce bilgisayar kontrollü oyunculara karşı test edilmelidir . Kreasyonlar, başkalarının kullanması için de yayınlanabilir. Rockstar, en iyi olduğunu düşündükleri şeyi "Rockstar Onaylı" olarak etiketler.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Grand Theft Auto Online, Grand Theft Auto V'in yayınlanmasından iki hafta sonra 1 Ekim 2013'te başlatıldı. Pek çok oyuncu oyun sunucularına ve Social Club web servisine bağlanmakta zorluk yaşadıklarını bildirmişlerdir, kalan kişiler ise görevler yüklerken oyunun donduğunu bildirmiştir. Rockstar Games, sorunları çözmek için 5 Ekim'de teknik bir düzeltme eki yayınladı. Oyuncuların gerçek para kullanarak oyun içeriği almasına izin veren mikro işlemci sistemi de başarısız olduğundan askıya alındı. Sorunlar oyunun paylaşılmasından sonraki iki haftada daha devam etti ve bazı oyuncular oyuncu karakterindeki ilerlemenin kaybolduğunu bildirdiler. 10 Ekim'de bir takım teknik düzeltme ekleri bu sorunlarla mücadele etmek üzere serbest bırakıldı ve sorun yaşayan oyuncuların çok oyunculu oynatıcılarını yeniden yaratmamaları söylendi. Teknik konularda telafi edildiği üzere, Rockstar, başlatıldıktan sonra Online'a bağlı olan tüm oyuncuların hesaplarına 500.000 oyun içi para teklif etti.

Rockstar'ın ana şirketi olan Take-Two Interactive, Şubat 2014'e kadar internet erişimli oyuncuların yüzde 70'inin Grand Theft Auto Online'ı oynadığını ve oyunun mikro işlem sisteminin Grand Theft Auto'nun piyasaya sürülmesinden bu yana şirketin dijital gelirinin en büyük katkısını sağladığını belirtti.

Aralık 2013'te Rockstar Games, 2014 yılında indirilebilir içeriği tek oyuncu modunu genişleten ve kurşun karakterleri için yeni bir hikâye oluşturmayı planladıklarını açıkladı ancak 2016'dan itibaren hiçbir tek oyuncu açılımı piyasaya sürülmedi. Rockstar, Eylül 2015'te çevrimiçi modun PlayStation 3 ve Xbox 360 sürümlerinin artık konsol kapasitesindeki sınırlamalardan dolayı yeni bir ek içerik alamayacağını açıkladı. Forbes yazarı Paul Tassi, Rockstar'ın eski sistemlerde oynamaya devam eden "çok sayıda potansiyel müşteriyi kestiğini" ve bunun da PlayStation 4 ve Xbox One'da ki yeniden yayınların ek içerikten yoksun olduğunu söylediğini eleştirdi.[4]

Ek içerikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İçerikler, Grand Theft Auto Online'a ve Grand Theft Auto V'in tek oyunculu moduna ücretsiz güncellemeleri aracılığıyla sürekli eklenir.

2013[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Kasım 2013'te yayınlanan Beach Bum güncellemesi, oyuncular için plaj temalı işler ve özelleştirme içeriği ekledi. Rockstar, Aralık ayında, tek kişilik modunu genişleten ve kurşun karakterleri için yeni bir hikâye yaratan, indirilebilir içeriği 2014 yılında piyasaya çıkarmayı planladıklarını açıkladı; başka açıklama yapılmadı. Deathmatch & Race Creators güncellemesi 11 Aralık'ta yayınlandı ve oyuncuların kendi ölüm maçlarını yaratmalarına izin vermeye başlandı. Yakalama Güncellemesi 17 Aralık'ta piyasaya çıktı ve Capture adı verilen bayrak moduna yeni ekip tabanlı bir çekim ekledi.24 Aralık tarihinde, Tatil Hediyeleri güncellemesi ile Noel temalı ögeleri çevrimiçi moda ekledi. Ayrıca oyun içi araçlarda, silahlarda, dairelerde ve diğer öğelerde indirimler verdi. Öğeler ve indirimler 5 Ocak 2014 tarihine kadar kullanıma sunuldu. Güncelleme ayrıca Noel sırasında oyun dünyasına kar yağışı da ekledi.

2014[değiştir | kaynağı değiştir]

Sevgililer Günü ile çakışan 13 Şubat'ta çıkan Sevgililer Günü Katliamı Özel güncelleme, Bonnie ve Clyde temalı içeriği Şubat ayına kadar sınırlı bir süre oyuna ekledi. 4 Mart'ta yayınlanan İşletme Güncelleştirmesi, oyuna birden fazla iş temalı öge ekledi. 11 Nisan'da, Oyuncuların kendi Capture (Kapma) işlerini İçerik Oluşturucu (Content Creator) kullanarak yaratma yeteneğini de ekleyen Capture Creator güncellemesi yayımlandı. 13 Mayıs'ta çıkan Yüksek Süreli güncelleme ile yeni araç, kıyafet ve silah ekledi. Ayrıca, yeni daireler, herhangi bir zamanda iki mülk satın alma ve oyun içindeki oyuncunun davranışını izleyen Mental State oyun istatistiği eklendi. Ben Bir Hipster Değilim Güncellemesi 17 Haziran'da piyasaya çıktı ve hipster temalı kişiselleştirme öğelerini ve retro temalı araç ve silahlar ekledi. Bağımsızlık Günü özel güncellemesi, 1 Temmuz'da ABD Bağımsızlık Günü'nü kutlamak üzere yayınlandı ve sınırlı bir süre yurtsever temalı araçlar, silahlar ve özelleştirme öğeleri eklendi. Düzeltme ekibi, Grand Theft Auto Online'a yeni özellikler ekledi ve oyuncuyu işe davet edip lobinin dolana kadar oynamaya devam etmesini sağlayan "On Call Matchmaking" özelliğini ekledi. 19 Ağustos 2014'te yayınlanan San Andreas Uçuş Okulu güncellemesi, oyun içi uçuş okuluyla ilgili yeni özellikler ve araçlar ekledi. Son Takım Daimi güncellemesi 2 Ekim 2014 tarihinde yayımlandı. Son Ekip Daimi modu için yeni motosikletler, silahlar ve yaratıcı desteği için 10 yeni iş eklendi. 18 Aralık 2014'te, iki yeni silah, dört tatil temalı araç ve Noel temalı konfeksiyon olmak üzere 5 Ocak 2015 tarihine kadar kullanıma sunulacak olan Şenlikli Sürpriz güncellemesi yayınlandı. Güncelleme ayrıca üçüncü bir mülk satın alma olanağı da ekledi.

GTA Online Halloween Güncellemesi'nin resmî kapak resmi

2015[değiştir | kaynağı değiştir]

Online Heists güncellemesi, Grand Theft Auto Online'ın oldukça öngörüleceği bir özellikti.Güncelleme, 10 Mart 2015'te yayınlandı ve kullanıcı yükünün artması nedeniyle bazı teknik zorluklarla karşılaştı. 10 Haziran 2015'te çıkan Ill-Gotten Kazançları Bölüm 1, ek taşıtlar, giyim eşyaları ve silah çıkartmaları ekledi. Oyun içi araba web sitelerinin yeniden tasarımı, PlayStation 4 ve Xbox One sürümlerinde birinci kişi araç kılıfı kamerası eklenmesi ve kilit açıkken hedefler arasında gezinme gibi bazı oyun özellikleri de etkilenmişti Füzeler, diğer küçük değişiklikler arasındadır. 8 Temmuz 2015'te çıkan Ill-Gotten Kazançları Bölüm 2, araçlar ve silahlar ekledi. Ayrıca daha önce oyunun Windows sürümüne özgü The Lab adlı radyo istasyonunu diğer tüm sürümlere ekledi. Bu, donanım sınırlamalarını gerekçe göstererek Xbox 360 ve PlayStation 3'ün son güncellemesi oldu. 10 Ekim 2015'te piyasaya sürülen Lowriders, ek araçlar, mevcut araç yükseltmeleri, silahlar, giyim eşyaları ve Benny'nin Original Motor Works araç mağazasını ekledi. Güncelleme, oyunculara iç mekan özelleştirme, hidrolik ve çıkartmalar gibi yükseltmeleri içeren Lowriders'ı satın alma ve özelleştirme becerisi kazandırdı. Güncelleme ayrıca machete ve makine tabanca silahlarını tanıttı. Sınırlı bir süre için 29 Ekim 2015'te çıkan Cadılar Bayramı Sürprizi, iki yeni Cadılar Bayramı temalı araç, el feneri ve ilave maskeler ile süslemeler ile yanı sıra daha tembel Advenstary Modları da içeriyordu. Bunlar 16 Kasım 2015 tarihine kadar kullanıma sunuldu. Şenlik Sürpriz güncellemesi 21 Aralık 2015'te geri döndü. Bir önceki yinelemede bulunan öğelere ek olarak, yeni yineleme yeni şenlikli temalı kıyafetler, on beş yeni maske ve yeni bir araba ekledi. Güncelleme ayrıca 21 Aralık 2015'te yeni bir Düşman modu ekledi.

2016[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Ocak 2016'da yayınlanan bir güncelleştirme, iki yeni spor otomobilinin yanı sıra "Drop Zone" adlı yeni bir düşman modu ekledi. Be My Valentine güncellemesi 10 Şubat'ta piyasaya çıktı. Güncelleme, bir önceki Sevgililer Günü temalı güncelleştirmesinin içeriğinin yanı sıra yeni kıyafetler ve arabalar da içeriyordu. Güncellemeyle birkaç temalı düşman modu eklendi. Lowriders, 15 Mart'ta piyasaya çıkan Custom Classics güncellemesi, yeni silahlar, giysiler ve "Sumo" olarak adlandırılan bir Düşman modu ile birlikte özelleştirme için mevcut olan 3 arabayı ekledi. Further Adventures in Finance and Felony 7 Haziran'da yayınlandı bırakıldı. Güncelleme, oyuncu karakterinin yürütme ofisleri satın almasına, suçlu iştirakçiler kirasına ve oyuncunun yeni iş ve zorluklara katılmasına izin veren bir suç örgütünün CEO'su olmasına izin veriyor. Buna ek olarak, güncelleme yeni silahlar, araçlar, kıyafetler, silah ataşmanları ve "Ticaret Yerleri " olarak adlandırılan yeni bir Avcı modu ekliyor. 12 Temmuz'da yayınlanan Cunning Stunts güncellemesi, 13 yeni araç ve 16 dublör yarışı ekledi. 19 Temmuz'da 6 yeni koşu yarışları ve 3 yeni araç Kurnaz Stunts'a bir güncelleme eklenerek eklendi. 26 Temmuz'da bir diğeri 5 yeni stunt yarışını ve 3 yeni aracı ekledi, güncelleme ayrıca 4 Ağustos tarihine kadar kilitli kalmış bir dublör yarışı yaratıcısı ekledi. 4 Ekim'de, bisiklet sporu ekibi, Motosiklet kulüpleri ve kulüp evleri, San Andreas'taki birkaç yeni lokasyonda satın alınabilir. Güncelleme ayrıca yeni motosiklet, yeni silahlar, yeni dövmeler, yeni kıyafetler, yeni işletmeler ve yeni düşman modu-kayma akımı tanıttı. Kasım 2016'da yayınlanan bir başka güncelleme, Son Başvuru, özellikle 2010 filminde 4 Ekim'de görülen Disney'in Tron film franchise'ından hafif döngü yarışlarına dayanan yeni bir düşman oyun modunu ekledi.[5][6][7][8][9][10][11][12]

2017[değiştir | kaynağı değiştir]

The Cunning Stunts: Özel Araç Pisti, 14 Mart 2017'de piyasaya sürüldü, özel araç dublör yarışları ve 20 ek yarış eklendi.[13] Gunrunning güncellemesi[14] 13 Haziran'da yayınlandı ve oyuncuların yasadışı silah araştırma, depolama ve üretim tesislerine dönüştürebilecekleri satın alınabilir yer altı sığınakları eklendi. Ayrıca, zırhlı personel taşıyıcılar ve silahlı arazi araçları gibi yeni araçlar ve silahlar ve araçlar için yeni bir özelleştirme düzeyi sağlayan Mobil Operasyon Merkezi (MOC) ve bazılarında indirim sunan özel görevler de yer aldı. 29 Ağustos'ta yayınlanan Smuggler's Run güncellemesi,[15] satın alınabilir hangarlar ve bunlarla ilgili yeni bir iş türü ekledi: hava kargo kaçakçılığı. Güncellemede ayrıca oyuncuların hangarlarında saklanabilecek bir dizi yeni uçak ve yeni bir Düşman Modu yer aldı.

12 Aralık'ta yayınlanan Doomsday Heist güncellemesi,[16] yalnızca bir soygun içermekle birlikte, her biri orijinal soygunlardan daha karmaşık olan üç bölüme ayrılmıştır. Bunların aksine, bu görevler 2-4 oyunculu gruplar tarafından oynanabilir ve güncellemeye dahil olan eski askeri yer altı tesislerinin satın alınması gerekiyor. Doomsday Heist ayrıca, MOC'ye benzer şekilde çalışan büyük bir uçak olan Avenger da dahil olmak üzere birkaç yeni özellik ve büyük ölçüde askeri sınıf araçlar ve silahlar ekledi. O ayın ilerleyen günlerinde, Festive Surprise güncellemesi,[17] satın alınabilecek yeni tatil temalı ürünlerle geri döndü.

2018[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Mart 2018'de piyasaya sürülen Southern San Andreas Super Sport Series, yeni yarışlar, araçlar ve oyun modlarını tanıttı.[18] After Hours güncellemesi 24 Temmuz'da yayınlandı ve gece hayatıyla ilgili yeni bir işletme ekledi.[19] Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony'den dönüş yapan "Gay" Tony Prince ile birlikte oyuncular, popülaritesini artırmak için çeşitli görevlere girmeden önce terk edilmiş bir depo satın alabilir ve burayı başarılı bir gece kulübüne dönüştürebilirler. Oyuncuların gece kulüplerinde çalışmak üzere işe alınabilecek gerçek DJ'ler bulunmaktadır. Deponun geri kalanı oyuncuların diğer işletmeleri için depo olarak kullanılabilir. Güncelleme ayrıca, oyuncuların işlerini yönetmeye ve yeni özel görevlere erişmeye yardımcı olmak için kullanılabilecek MOC'den ilham alan bir araç olan Terrorbyte[20] dahil olmak üzere yeni silahlar ve araçlar da tanıttı.

11 Aralık'ta yayınlanan Arena War güncellemesi,[21] oyunun şehrinde bulunan Maze Bank Arena'da Mad Max ve Robot Wars'dakilere benzeyen ağır zırhlı araçlar içeren yeni yıkım düello temalı Adversary Modlarını tanıttı. Oyuncular, Arena'da bir garaj satın aldıktan sonra, güncellemeyle birlikte eklenen, karakterleri ve araçları için özel kozmetiklerin kilidini açmak için kullanılabilen Düşman Modlarına katılarak "Arena Puanı" kazanabilirler.

2019[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Temmuz 2019'da yayınlanan Diamond Casino & Resort güncellemesi,[22] oyuncuların çeşitli mini kumar oyunlarına katılabilecekleri ve beğenilerine göre özelleştirebilecekleri bir rezidans satın alabilecekleri bir kumarhane tanıtıldı. Ayrıca yeni araçlar, giyim eşyaları, yeni görevler ve kumarhaneyle ilgili diğer aktiviteler de eklendi. Kumarhaneyle ilgili satın alımların çoğu, yeni bir oyun içi para birimi olan çiplerle yapılır. Oyun içi kumar etkinlikleri, farklı yasalar ve düzenlemeler nedeniyle birkaç ABD eyaleti de dahil olmak üzere belirli bölgelerde kullanılamaz.

12 Aralık'ta yayınlanan Diamond Casino Heist,[23] hikâye modundakileri anımsatan yeni bir soygun ekledi. Güncellemeye dahil edilen soygunun kilidini açmak için, oyuncuların San Andreas'taki olası konumlardan birinde bir oyun salonu satın almaları gerekiyor, bu daha sonra yeni atari oyunları ve oyuncuların diğer işletmeleriyle ilgili yükseltmelerle özelleştirilip genişletilebilir. Güncelleme ayrıca 20 yeni araç, iki silah, birkaç kıyafet ve Danny Brown ve Skepta'nın küratörlüğünü yaptığı bir oyun içi radyo istasyonunu, ayrıca eski ve yeni tatil temalı öğeleri tanıttı.

2020[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerald's Last Play,[24] 23 Nisan 2020'de The Diamond Casino Heist güncellemesinin devamı olarak eklenen, Gerald tarafından verilen 6 görev serisidir. The Los Santos Summer Special güncellemesi[25] 11 Ağustos'ta yayınlandı ve Galaxy Super Yachts[26] ile ilgili yeni görevler, yeni araçlar, Düşman Modları ve yarış pistleri eklendi.

İlk olarak Temmuz ayında "tamamen yeni bir yerde soygunlara yeni bir giriş" olarak ilan edilen 15 Aralık'ta piyasaya sürülmesi planlanan Cayo Perico Heist,[27][28] uyuşturucu karteli tarafından kontrol edilen tropikal bir tropikal olan Cayo Perico'ya yeni bir soygun ekleyecek. Ada San Andreas'ın yakınlarında açık denizde yer almaktadır. Ada tamamen keşfedilebilir olacak ve oyuncular için birkaç parti yeri ve silahlı bir denizaltı sağlayacak. Soygun, tek başına tamamlanma olasılığını içerecek. Güncelleme ayrıca yeni araçlar, silahlar ve radyo istasyonları da ekleyecek.[29]

2021[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Mayıs 2021'de oyuna sekiz yarış eklendi,[30] ardından 24 Haziran'da "Deadline" modu için yedi yeni arena[31] ve 8 Temmuz'da "Survival" için yedi harita eklendi.[32] 20 Temmuz'da piyasaya sürülen Los Santos Tuners, mod mağazası, özel giyim eşyalarına sahip bir merch mağazası ve oyuncuların yeni araçları ücretsiz olarak deneyebilecekleri bir test pisti gibi çeşitli tesisleri içeren "LS Car Meet" adlı yeni bir sosyal mekan ekledi. Buluşmada ayrıca bir itibar sistemi ve haftalık olarak değişen ve oyuncuları yeni araçlarla ödüllendiren yarışla ilgili bir dizi zorluk olan "Prize Ride Challenges" da yer alıyor. Güncelleme ayrıca yeni sokak yarışları, 17 son derece özelleştirilebilir tuner aracı ve oyuncuların soygun sözleşmelerini tamamlamasına, ihracat için araç çalmasına veya meşru bir araba tamiri ve özelleştirme işi yapmasına olanak sağlayan yeni bir özellik türü ekledi.[33][34]

2022[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 2022'de, daha önce Doomsday Heist sırasında birlikte çalıştıkları IAA'dan Ajan ULP (Jeff Steitzer) oyuncuyla temasa geçti ve son zamanlardaki artışı araştırabilmeleri için bir IAA saha ajanı olarak yemin etti. San Andreas'ta benzin fiyatları. Araştırmaları, fiyatları manipüle etmek ve Duggan'ların karını yüksek tutmak için Cliffford'un Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FIB) satın alınan yapay zekasının yedek sürücülerini kullanmaktan Thornton'ın küçük kardeşi Mason Duggan'ın sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Oyuncu, tüm yedek sürücüleri almayı başarır ve sonunda Mason ile FIB arasındaki bir anlaşmayı yakalayarak eskisini öldürür ve krizi sona erdirir. Benzer bir olayın tekrar yaşanmamasını sağlamak için Ajan ULP, Cliffford kodunun son izlerini alması için oyuncuyu Avon Hertz ve Cliffford'un hükûmet tarafından el konulan eski tesisine gönderir. Yeniden etkinleştirilen birkaç Cliffford paralı askeriyle karşılaşmasına rağmen oyuncu başarılı olur ve bunun ardından Ajan ULP onlara hizmetlerine artık ihtiyaç duyulmayacağını bildirir ve onlarla bağlarını koparır.

13 Aralık'ta yayınlanan Los Santos Drug Wars güncellemesiyle birlikte yeni hikâye görevleri, araçlar ve giyim eşyalarının yanı sıra yeni bir sosyal mekan olan "The Freakshop", juggaloların uğrak yeri olan ve mobil bir uyuşturucu laboratuvarı için depo görevi gören terk edilmiş bir depo da eklendi. Laboratuvar oyundaki diğer pasif işletmelere benzer şekilde çalışıyor ve yeni bir yan görev türü olan "Fooligan Jobs" tamamlanarak üretkenliğini artırmak için yükseltilebiliyor. Güncelleme ayrıca kaçakçılık işi için daha fazla ödeme ve telefon rehberini gizleme gibi çeşitli yaşam kalitesi iyileştirmeleri de içeriyor. İlerleyen haftalarda daha fazla özelliğin eklenmesi planlanıyor.[35]

Sistem gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Minimum Sistem Gereksinimleri:

Ekran Kartı: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11)

Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Grand Theft Auto V -- Coming for PlayStation®4, Xbox One and PC this Fall". Rockstar Games. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2014. 
  2. ^ "Grand Theft Auto V is Coming Spring 2013". Rockstar Games. 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 
  3. ^ "GRAND THEFT AUTO V Official Announcement" (İngilizce). Rockstar Games. 3 Kasım 2011. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2016. 
  5. ^ Martin, Matt (28 Ocak 2016). "GTA Online: new sports cars, Dropzone mode go live". VG247. Videogaming247 Ltd. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  6. ^ Martin, Matt (15 Mart 2016). "GTA Online gets new lowrider customisations, weapons and clothes today". VG247. Videogaming247 Ltd. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  7. ^ Makuch, Eddie (7 Haziran 2016). "GTA 5's Huge Update Out Now, Here's What It Includes". GameSpot. CBS Corporation. 7 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  8. ^ Webster, Andrew (12 Temmuz 2016). "GTA Online is getting crazy new stunt races starting today". The Verge. Vox Media. 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  9. ^ Jones, Gary (19 Temmuz 2016). "GTA 5 update: New Cunning Stunts content goes LIVE for Xbox One and PS4". Daily Express. Northern & Shell. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2016. 
  10. ^ Jones, Gary (26 Temmuz 2016). "GTA 5 update: New Cunning Stunts DLC LIVE for PS4 and Xbox One, MTL Dune and Contender". Daily Express. Northern & Shell. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  11. ^ Stonecipher, David (4 Ekim 2016). "Take A Look At All Of The New Online Missions That Were Added To 'GTA V' With The Bikers DLC Update". Inquisitr. The Inquisitr News. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  12. ^ Zwiezen, Zack. "The Deadline Update Is One Of The Best Things In GTA Online". Kotaku. Kotaku. 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  13. ^ "GTA Online: Cunning Stunts". GTA Wiki (İngilizce). 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  14. ^ Güngör, Berker (26 Mayıs 2017). "GTA Online İçin Gunrunning DLC'si Geliyor". Technopat. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  15. ^ "GTA Online: Smuggler's Run". GTA Wiki (İngilizce). 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  16. ^ "GTA Online: The Doomsday Heist". GTA Wiki (İngilizce). 2 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  17. ^ "Festive Surprise". GTA Wiki (İngilizce). 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  18. ^ "GTA Online: Southern San Andreas Super Sport Series". GTA Wiki (İngilizce). 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  19. ^ "GTA 5 Online'nın Büyük After Hours Güncellemesi Çıktı". www.gamer.com.tr. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  20. ^ "Terrorbyte". GTA Wiki (İngilizce). 3 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  21. ^ Vural, Engin (12 Aralık 2018). "GTA Online'ın Yeni Ek Paketi Arena War Yayımlandı". Oyungezer Online. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  22. ^ "GTA Online Diamond Casino & Resort - GTA-Gorevleri.com". www.gta-gorevleri.com. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  23. ^ "GTA Online'a The Diamond Casino Heist Görevi Eklendi". Webtekno. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  24. ^ "Gerald's Last Play". Rockstar Games (İngilizce). 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  25. ^ Şekercioğlu, İlker (11 Ağustos 2020). "GTA Online Los Santos Summer Special Güncellemesi Çıktı". Technopat. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  26. ^ "Galaxy Super Yacht". GTA Wiki (İngilizce). 2 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  27. ^ "GTA Online, İlk Büyük Harita Güncellemesini Alacak". Webtekno. 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  28. ^ "GTA Online: The Cayo Perico Heist". GTA Wiki (İngilizce). 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  29. ^ "Yeni Gece Kulübü The Music Locker GTA Online'da". PC Hocası. 7 Aralık 2020. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  30. ^ "Details on New Updates to GTA Online and Red Dead Online". Rockstar Newswire. Rockstar Games. 18 Mayıs 2021. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  31. ^ "Seven New Deadline Arenas and Triple Rewards for All Combatants". Rockstar Newswire. Rockstar Games. 24 Haziran 2021. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  32. ^ "New Survival Maps Arrive in GTA Online". Rockstar Newswire. Rockstar Games. 8 Temmuz 2021. 8 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  33. ^ "Los Santos Tuners Coming July 20". Rockstar Newswire. Rockstar Games. 15 Temmuz 2021. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  34. ^ "GTA Online: Los Santos Tuners Out Now". Rockstar Newswire. Rockstar Games. 20 Temmuz 2021. 20 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2021. 
  35. ^ "GTA Online: Los Santos Drug Wars Now Available". Rockstar Newswire. Rockstar Games. 13 Aralık 2022. 13 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022.