Grand Prix (film, 1966)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grand Prix
YönetmenJohn Frankenheimer
YapımcıEdward Lewis
YazarRobert Alan Aurthur
OyuncularJames Garner
Eva Marie Saint
Yves Montand
Toshiro Mifune
Brian Bedford
Jessica Walter
Antonio Sabàto
Françoise Hardy
MüzikMaurice Jarre
Görüntü yönetmeniLionel Lindon
KurguFredric Steinkamp
Henry Berman
Stewart Linder
Frank Santillo
StüdyoJoel Productions
John Frankenheimer Productions
Cherokee Productions
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
Çıkış tarih(ler)i21 Aralık 1966 (1966-12-21)
Süre179 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$9 million
Hasılat$20.8 million[1]

Grand Prix, John Frankenheimer'ın yönettiği, yapımcılığını Edward Lewis'in yaptığı ve Robert Alan Aurthur tarafından yazılmış (Frankenheimer'ın adı geçmeyen katkılarıyla) ve daha sonra William Hanley'in yeniden yazdığı 1966 ABD yapımı spor drama filmi. Filmde James Garner, Eva Marie Saint, Yves Montand, Brian Bedford, Jessica Walter, Françoise Hardy ve Antonio Sabàto gibi uluslararası bir topluluk oyuncu kadrosu yer alıyor. Toshiro Mifune, Soichiro Honda'dan ilham alan bir yarış takımı sahibi olarak yardımcı bir roldedir. Film, Lionel Lindon tarafından Super Panavision 70'te fotoğraflandı ve ilk gösterimlerde 70mm Cinerama'da sunuldu. Eşsiz yarış sinematografisi, filmin ana özelliklerinden biridir.

Film, Formula 1 Dünya Şampiyonları Phil Hill, Graham Hill, Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Jochen Rindt ve Jack Brabham gibi sürücülerin gerçek hayattaki yarış görüntülerini ve cameo görünümlerini içeriyor. Filmde rol alan diğer sürücüler arasında Dan Gurney, Ludovico Scarfiotti, Richie Ginther, Joakim Bonnier, Bruce McLaren ve Jo Siffert yer alıyor .

1966'nın en yüksek hasılat yapan on filminden biri olan Grand Prix, teknik başarılarından dolayı üç Akademi Ödülü kazandı.[2]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grand Prix, Box Office Information". The Numbers. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012. 
  2. ^ "Start Your High-Def Engines". The New York Times. 20 Mayıs 2011. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]