Gracilis kası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gracilis kası, uyluğun medial (addüktör) kompartmanının en yüzeysel kasıdır. Gracilis terimi, tıp dilinde kullanılmakta olan Latince bir kelimedir ve ince,zarif, narin anlamına da gelmektedir.

Pubis kemiğinin alt(inferior) yüzeyinin medial kısmından başlayıp tibia şaftının distal medial kısmına insertio yapmaktadır. Origo'sunu pubisin bu kısmından alan Gracilis, kalça ve diz eklemine birçok hareket yaptırmaktadır, bunlar; kalça eklemine uyluk fleksiyonu ve addüksiyonu olmakla birlikte, diz eklemine bacağın internal(iç) rotasyonu ve fleksiyonunu yaptırmaktır. Obturator sinirin anterior bölmesinden innervasyonunu alır.

Kan ihtiyacını a.profunda femoris'in addüktörlere giden kısmından temin eder. Anatomik olarak bakıldığında Sartorius kasının arka kısmına insertio yapmakta ve aynı şekilde tibia'nın bu bölümüne insertio yapan kaslar '' Pes Anserinus (Goose Foot/Kaz Ayağı)'' u oluşturmaktadır.

Pes Anserinus'u oluşturan kaslara bakıldığında m.sartorius, gracilis ve semitendinosus kaslarının yapışık tendonları görülmektedir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Khan, Irfan A.; Bordoni, Bruno; Varacallo, Matthew (2020), "Anatomy, Bony Pelvis and Lower Limb, Thigh Gracilis Muscle", StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, PMID 30855817, erişim tarihi: 20 Aralık 2020 
  2. ^ "Gracilis Muscle". GetBodySmart (İngilizce). 16 Eylül 2017. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. [ölü/kırık bağlantı]