Guverneto Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gouverneto Manastırı sayfasından yönlendirildi)
Guverneto Manastırı
Guverneto Manastır Kilisesi

Guverneto Manastırı (YunancaΜονή Γουβερνέτου Moní Gouvernétou) Batı Girit'te Akrotiri Yarımadasında bir Rum Ortodoks manastırı. Hanya'dan 30 km uzakta olan manastır, Aya Triada Manastırının 5 km kuzeyindedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1537[1] ya da 1548'te[2] kurulduğu tahmin edilen Guverneto Manastırı, Girit'teki en eski manastırlardan biri olarak bilinmektedir. 1637 yılında manastırda 60 keşiş yaşamaktaydı.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar bölgeyi kontrol etmek için manastırda bir bekçi kulübesi kurdular. 2005 yılından itibaren keşişler tarafından restorasyon çalışmaları yapılmıştır.[1]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Buradaki daha geç dönemlere ait binalar, içerisinde Meryem Ana'ya adanmış kilisenin de bulunduğu merkezi bir avlunun etrafında organize edilmişlerdir. Manastır, dışarıdan her iki ucunda kuleleri olan bir kaleyi andırmaktadırlar. Kilisenin dış cephesinde klasist sütunlar ve barok usulü süslemeler dikkat çekicidir ve Venedik etkisi göstermektedir.

Kabaca 40 metreye 50 metre boyutlarında olan yapı, her iki katında yaklaşık 50 keşiş hücresi bulundurmaktadır.[1] Kilisenin iç dekorasyonu ise 19. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Avlusu dikdörtgen şeklindedir ve süslü bir Venedik cephesine sahip kubbeli bir kilisenin hakimiyetindedir. Avludaki şapelin Girit'teki en eski fresklerden bazılarına sahip olduğu bilinmektedir.

Guverneto Manastırı

Manastırın batı tarafında, Hermit Münzevi İoannis ve On Kutsal Şehit'e adanmış şapellerin bulunduğu narteks vardır. Ayrıca kilisenin ön cephesine kabartma olarak işlenmiş bazı canavar tasvirleri de ilginçtir.[1] Yakınlarda içerisinde bir zamanlar Artemis'e tapıldığı içinde bulunan heykeller ile kanıtlanmış olan Arkuditissa mağarası bulunmaktadır.

Manastır kütüphanesinde litürjik eşya ve ikonlar sergilenmektedir. Özellikle manastırın kurucusu olduğu tahmin ediln münzevi İoannis'i anma günü olan 7 Ekim günü birçok Hristiyan bu manastırı ve biraz daha ilerideki ilk manastırı ve mağarayı ziyaret etmektedir.

Manastırın katı kuralları vardır ve çarşamba ve cuma günleri resmi olarak kapalıdır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "Gouverneto Monastery". Explore Crete. 25 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2010. 
  2. ^ Wanderungen in Westkreta (Almanca). Bergverlag Rother. 1998. s. 22. ISBN 9783763342211. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020.