Girdap (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Girdap
Pacific Vortex!
YazarClive Cussler
ÇevirmenHasan Karabulut
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürMacera
Yayım1983 (özgün)
1983 (Türkçe)
YayımcıBantam Books (özgün)
Altın Kitaplar (Türkçe)
Sayfa302
ISBN0-553-27137-7 (özgün)
9789754058338 (Türkçe)
Dirk Pitt serisi
Girdap
(1. kitap)
Mavi Vurgun
(2. kitap)

Girdap, Clive Cussler'ın yazdığı bir macera romanıdır. Yazarın baş kahramanı Dirk Pitt'in yer aldığı ilk kitap olmasa da Cussler, bunun popüler aksiyon kahramanının başrolde olduğu yazdığı en eski hikâye olduğunu belirtmiştir. Yazımına 1965'te başlanmasına rağmen, çok sayıda iç tartışmanın ve arkadaşlarından, ailesinden ve yayıncısından gelen çok sayıda teşvikten sonra 1983'te yayınlandı.

Cussler, romanın kendi standartlarında olmadığını ve bir tür tarihsel merak olarak ele alınması gerektiğini düşündüğünü önsözde belirtmiştir.

Kitap Türkçeye Hasan Karabulut tarafından çevrilip Altın Kitaplar tarafından yayınlanmıştır.

Tanıtım Yazısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika'nın en gelişmiş denizaltısı Starbuck, ilk seferinde Pasifik okyanusunda kaybolmuştur.

Bu esrarengiz olayı çözebilecek tek kişi Dirk Pitt'tir.

Kör Dalış, Enkaz, Şok Dalgası ve Kükreyen Deniz gibi birçok romanıyla edebiyat dünyasına kendini kabul ettiren Clive Cussler, altın arayıcılığı yapmış, batık gemiler çıkarmış ve denize düşen uçakları bulmuştur. Tıpkı romanlarının kahramanı Dirk Pitt gibi...

Romanın adının açıklaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın orijinal adı olan Pasifik Girdabı, Bermuda Şeytan Üçgeni'ne benzer şekilde, içinde gizemli bir şekilde kaybolan gemilerin geçmişine sahip Hawaii adası Oahu'nun kuzeyindeki Pasifik Okyanusu'ndaki kurgusal bir alana verilen addır.

Konu Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayıp denizaltı Starbuck'tan bir iletişim kapsülü keşfettikten sonra Dirk Pitt, NUMA'dan 101. Kurtarma Filosuna atanır ve çok gizli denizaltının gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının incelemesine yardım etmesi emredilir. Pitt, denizaltının Pasifik Okyanusu'nun Hawaii adası Oahu'nun kuzeyinde "Pasifik Girdabı" olarak adlandırılan bir bölgesinde kaybolduğunu keşfeder. Donanma, Bermuda Şeytan Üçgeni'ndeki gizemli şöhretine benzer şekilde, 1956'dan beri Pasifik'in bu bölgesinde iz bırakmadan kaybolan 37 gemi vakasını belgeler.

Starbuck ilk başta kaybolduğunda, Donanma, denizaltının en son bildirildiği Pasifik bölgesinde enkaz izine rastlamadan büyük ve kapsamlı bir arama yapar. Pitt, Deniz Kuvvetleri'nin herhangi bir enkaz bulamamasından şüphelenmiştir, çünkü arama yaptıkları bölge, Pasifik Girdabı'nın mezarlığı olduğu söylenen bölgedir. Denizaltının enkazını bulamasalar bile, bölgede battığı söylenen 38 gemiden herhangi birinin enkazını bulmaları gerektiğini düşünür.

Pitt, Hawaii KralıKamehameha'nın kraliyet mezarını bulmak için araştırma yaparken, şu anki Hawaii Adaları'nın kuzeyinde var olduğu söylenen efsanevi Kanoli adasının ve batık olduğu söylenen kayıp Atlantis kıtasına benzer olduğunu öğrenir. Pitt, donanmanın yanlış yönde arama yaptığını ve geri dönüp Oahu adasının hemen kuzeyindeki bölgede batık bir deniz dağı aramaya konsantre olmaları gerektiğini sezer.

Pitt sonunda, 1956'da Sualtı biliminin çeşitli alanlarında uzman olan üç saygın bilim adamı olan Dr. Lavella ve Roblemann ile ünlü Dr. Frederick Moran, Pasifik'in aynı bölgesinde ölümleriyle karşılaşır. İnsan ırkının atom bombasıyla kendini yok etmesinin an meselesi olduğuna inanan ünlü bir antropolog ve pasifist olan Moran'ın, kendisinin ve takipçilerinin yaklaşan Kıyamet'ten sağ çıkabilecekleri bir yer aradığını ortaya çıkarır. Pitt, Moran ve takipçilerinin bir zamanlar Kanoli adası olan batık deniz dağını keşfettiklerine ve projelerini finanse etmek için son 30 yıldır Pasifik gemilerine baskın yapmak için burayı bir üs olarak kullandıklarına inanmıştır.

Pitt, batık denizaltıyı iyi durumda bulur ancak hemen yüzeye çıkarılamayacağını belirler. Aynı zamanda Kanoli'nin batık kalesinin varlığını da ortaya çıkarır. Washington DC'deki Genelkurmay Başkanları, denizaltıyı çok gizli tasarımının ve nükleer füzelerinin Moran'ın, Sovyetler Birliği'nin veya başka herhangi bir ulusun eline geçmemesini sağlamak amacıyla nükleer uçlu bir füzeyle imha etmeye karar verir. Saldırıyı savuşturmak için Moran, Pitt'in eski sevgilisi ve 101. Kurtarma Filosu komutanı Amiral Leigh Hunter'ın kızı Adrienne Hunter'ı kaçırır. Pitt, Amiral Hunter'ın saldırıyı geciktirmek için Washington'a kızının kaçırılmasından bahsetmeyeceğini öğrendiğinde, Adrienne'i kişisel olarak kurtarmak ve bir denizaltı ve SEAL ekibi kullanarak denizaltıyı kurtarmak için son dakika umutsuz bir kurtarma operasyonu düzenler.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Teğmen Paul Boland - 101. Filo'nun yönetici subayı ve kurtarma gemisi Martha Ann'in komutanı.
  • Kaptan Orl Cinana - Kurtarma gemileri filosunun komutanı. Kaptanın Adrienne Hunter ile gizli bir ilişkisi vardır, bu da Delphi olarak da bilinen Frederick Moran'ın Cinana'ya Delphi'nin davası için casusluk yapması için şantaj yapmasını sağlar.
  • Komutan Burdette Denver - Amiral Hunter sağ kolu ve NUMA'da çalışan Rudi Gunn'ın kuzeni.
  • Komutan Felix Dupree - Çok gizli prototip nükleer denizaltı USS Starbuck'ın kaptanı.
  • Al Giordino – NUMA Özel Projeler Direktör Yardımcısı.
  • Adrienne Hunter - Amiral Hunter'ın kızı ve Dirk Pitt'in eski sevgilisi.
  • Amiral Leigh Hunter - 101. Kurtarma Filosunun Komutanı, ABD Donanması için gizli kurtarma misyonları görevini üstlendi.
  • Dr. Lavella - Önde gelen bir fizikçi ve hidroloji biliminde uzmanlaşan ve deniz dağlarının kolonizasyonunu mümkün kılan Dr. Frederick Moran'ın takipçisi.
  • Frederick Moran (Delphi) - Hipnotik sarı gözlü, 6'8" boyunda dev bir adam olarak tanımlanan Moran, Summer Moran'ın babası ve Kanoli deniz dağının ilk kaşifi ve sömürgecisi olan Dr. Frederick Moran'ın oğludur. Moran'ın babası, yüzyılın en büyük klasik antropologlarından biri olarak, insan zihninin insanın nihai yok oluşunda çok önemli bir faktör olacağı teorisini savunan Psişik Birliğin Kahini olarak biliniyordu.
  • Summer Moran - 20'li yaşlarında kızıl saçlı güzel bir genç kadın olan Summer Moran, Frederick Moran olarak da bilinen Delphi'nin kızıdır. Yanlışlıkla Dirk Pitt'i kaçırmaya ve öldürmeye çalışır, ancak daha sonra ona karşı romantik hisler beslediğini ve Pitt'in hayatını birkaç kez kurtarmada etkili olduğunu keşfeder. Yaz görünüşe göre Kanoli deniz dağında maceralarının sonunda yok oluyor. Bununla birlikte, yaklaşık yirmi üç yıl sonra geçen Valhalla Rising'de Dirk Pitt ve Summer'ın Pacific Vortex olayları sırasında bir görevde oldukları ortaya çıkıyor. Bu, Summer'ın hamile kalmasına ve sırasıyla babalarının ve annelerinin adını taşıyan çift yumurta ikizleri Dirk ve Summer Pitt'i doğurmasına neden oldu.
  • Dirk Pitt – Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı (NUMA) Özel Projeler Direktörü
  • George Papaaloa - Bernice Pauahi Polinezya Etnolojisi ve Doğa Tarihi Müzesi Müdürü. Pitt'i bir sualtı mağarasına gömüldüğü söylenen Hawaii Kralı Kamehameha'nın mezarını aramaya teşvik eder. Dirk Pitt'e, ana Hawaii Adaları'nın kuzeyinde yer aldığı söylenen Kanoli adası efsanesini anlatır.
  • Dr. Roblemann - Ünlü bir cerrah ve insanların sudaki oksijeni kullanabilmesi için mekanik bir solungaç sistemi üzerinde deneyler yapan Dr. Frederick Moran'ın takipçisi.
  • Amiral James Sandecker - Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı Baş Direktörü.

Diğer eserlere imalar / referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Herman Melville'in Moby-Dick'inden kısaca, bir balina tarafından batırıldığı bilinen tek gemi olan balina gemisi Essex'in kitaba ilham olmasına atıfta bulunuluyor.