Georgi Kostandov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.52, 2 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18003420 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)

Georgi P. Kostandov (d. 1941, İstanbul), uzun yıllar İtalyan Lisesi'nde yöneticilik yapmış eğitimci, yazar.

Hayatı

Georgi P. Kostandov, 1941 yılında, Makedonya kökenli, Bulgar asıllı bir ailede, İstanbul'da doğdu. İtalyan Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Devlet Mimar Mühendis Akademisi'nde Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

1964 yılından itibaren İtalyan Lisesi'nde memur, laborant ve yardımcı öğretmen olarak çalıştıktan sonra 1976 yılında, aynı yerde fen dersleri öğretmenliği; 1984 yılında ise müdür yardımcılığı görevine getirildi. İtalyan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı devlet okulu niteliğinde olan İtalyan Lisesi'nde eğitimin dışında, genel mevzuat, uluslararası hukuk, çifte vatandaşlık, yabancılar ve yabancıların oluşturduğu cemaatlere ait vakıf şeklinde tescil edilmemiş taşınmazlar hakkında çeşitli araştırmalar yaptı.

1994 yılında kültür alanındaki çalışmalarıyla, İtalya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesine olan kişisel katkılarından dolayı, İtalya Cumhurbaşkanı adına İtalya Cumhuriyeti'nin Şövalye ünvanı ve Devlet Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı.

1998 - 2003 yılları arasında Bulgar Ekzarhlığı Vakfı'nda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Bu görevi sırasında İstanbul ve Edirne'de vakfa bağlı Bulgar kiliselerinin tanıtımıyla ihtiyaç duyulan restorasyonları için gerekli işlemlerin takibi ve finansmanının sağlanması amacıyla, Türkiye ve Bulgaristan'da çeşitli temaslarda bulundu. 2002 yılında tarihi eserlerin korunmasına yönelik kişisel gayretiyle Türkiye ile Bulgaristan arasında iyi komşuluk, dostluk ve işbirliğinin gelişmesindeki katkılarından ötürü Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nın Altın Dal Madalyası ile onurlandırıldı[1].

Kitapları

  • İstanbullu Bulgarlar ve Eski İstanbul

Kaynakça

  1. ^ Kostandov, Georgi P. (Nisan 2011). İstanbullu Bulgarlar ve Eski İstanbul (Nisan 2011 bas.). İstanbul: Kreatif. s. Arka kapak. ISBN 9789989879968.