Georg Neithardt

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Georg Neithardt (31 Ocak 1871 - 1 Kasım 1941), Weimar Cumhuriyeti'ndeki Münih Halk Mahkemesi'nin müdürüdür. Şubat ve Mart 1924'te, Adolf Hitler ve Erich Ludendorff'un da içinde bulunduğu 1923 Birahane Darbesi liderlerinin yargılanmasına başkanlık etmiştir.

Bayernbund davası[değiştir | kaynağı değiştir]

1921 Eylül'de, Adolf Hitler ve diğer SA üyeleri, Otto Ballerstedt'in konuşma yaptığı Bayernbund toplantısını engelleme girişiminde bulundukları için tutuklandı.[1] Georg Neithardt'ın başkanlık ettiği davada Hitler, beş yıllık hapis cezasına çarptırıldı fakat cezasının dokuz ayını çekti.[1]

Birahane Darbesi davası[değiştir | kaynağı değiştir]

Georg Neithardt, 26 Şubat 1924'ta başlayan Birahane Darbesi davasına başkanlık etti.[1] Neithardt; Adolf Hitler, Erich Ludendorff ve diğer sanıklara dostça davrandı hatta Ludendorff'a "ekselansları" diyerek hitap etti.[2] Adolf Hitler ve Rudolf Hess, vatana ihanetten beş yıl hapis cezasına çarptırıldı fakat Hitler ve Hess, zorla çalışmaktan muaf tutuldu ve her gün saatlerce ziyaretçi kabul etmelerine izin verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Ileen Bear (2016). Adolf Hitler. Vij Books India. 
  2. ^ Volker Eklkofer / Sendung: Astrid Freyeisen, Bayerischer Rundfunk (16 Nisan 2015). "Der Hitlerputsch: Anfang vom Ende der Demokratie". www.br.de (Almanca). 16 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2022.