Georg Leibbrandt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Georg Leibbrandt

Georg Leibbrandt (6 Eylül 1899 – 16 Haziran 1982) Nazi Alman bürokrat ve diplomattı. Rusya ile ilgili konularda uzman olarak Nazi Partisi Dış Politika Ofisinde (APA) ve İşgal Altındaki Doğu Toprakları Reich Bakanlığında (RMfdbO) önde gelen dış politika pozisyonlarında bulundu. Her iki teşkilata da Nazi ideoloğu Alfred Rosenberg başkanlık ediyordu Leibbrandt, Yahudi Sorununa yönelik soykırımsal Nihai Çözümün planlandığı Ocak 1942 Wannsee Konferansı'nın bir katılımcısıydı Savaş sonrası dönemde Leibbrandt aleyhine ceza davası açıldı, ancak aleyhindeki dava nihayetinde reddedildi.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Leibbrandt, Rus İmparatorluğu'nun Herson Valiliği'nin Zebrikovo semtinde, Odessa yakınlarındaki Hoffnungstal'da (günümüz Tsebrykove, Ukrayna) etnik Alman bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi Küçük yaşta eğitimi için Almanya'ya göç etti.

1918'de Leibbrandt, Almanya'da teoloji okudu, ayrıca filoloji ve tarih dersleri aldı 1927'de doktora derecesi aldı. 1926, 1928 ve 1929'da Sovyetler Birliği'ni kapsamlı bir şekilde gezdi.[1] Ziyaretleri sırasında çeşitli şekillerde felsefe doktoru, yüksek lisans öğrencisi, Leipzig Üniversitesi'nden tarih profesörü ve Stuttgart'taki Yurtdışındaki Almanları Araştırma Enstitüsü'nün (Deutsches Ausland Institut) çalışanı olarak temsil edildi.[1] Ziyaretlerinin resmi amacı , Karadeniz kıyı bölgesindeki Alman kolonilerinin gelişim tarihini incelemek ve tarihi bilgi toplamaktı Çalışmaları sonucunda Almanya'da Almanların göçmen hareketine ilişkin bir kitap yayınlandı.

Leibbrandt, Rockefeller bursuyla birleştiğinde, 1931-33 yılları arasında Paris ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitimine devam etmesini sağlayan diller konusunda bir yeteneğe sahipti. ABD'deyken, yine Amerika'ya göç etmiş olan Rusya'dan Almanlarla aktif olarak iletişim kurdu.

Nazi Partisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Leibbrandt, 1933'te (fiziksel olarak benzediği) Alfred Rosenberg'in Almanya'ya dönme talebini kabul etti ve o yıl Nazi Partisi'ne katıldı. Daha sonra NSDAP'nin Dış Politika Ofisi'nin Doğu Bölümü'nün direktörlüğüne getirildi. Leibbrandt ayrıca anti-Sovyet ve anti-komünist propagandadan da sorumluydu. 1941'de Sovyetler Birliği işgal edildiğinde ve İşgal Altındaki Doğu Toprakları Bakanlığı kurulduğunda, Rosenberg Siyasi Departmanı yönetmesi için Leibbrandt'ı seçti. Böylece Leibbrandt, Ukraynalı, Kafkasyalı, Rus ve diğer göçmen gruplarının irtibat görevlisi oldu.

Leibbrandt ve Alfred Meyer, 1942'de Wannsee Konferansı'na katıldı; her ikisi de Ostministerium'u temsil ediyordu 1943 yazında bilinmeyen bir nedenle bakanlıktaki görevine son verdi ve Kriegsmarine'e (Alman Donanması) katıldı.

Daha sonra yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Leibbrandt, 1945'ten Mayıs 1949'a kadar Müttefik gözaltında tutuldu Ocak 1950'de, Nürnberg Landgericht tarafından Yahudilerin yok edilmesine karışmakla resmen suçlandı Hakkındaki dava 10 Ağustos 1950'de düştü ve serbest bırakıldı.

Daha sonra Amerika'ya döndü ve Rusya'dan Almanlar Derneği'ne (Landsmannschaft der Deutschen aus Russland, kelimenin tam anlamıyla "Rusya'dan Almanların Kültürel Derneği" olarak tercüme edilebilecek) 16 Haziran 1982'de Bonn'da ölümüne kadar uzman katkıları yaparak Rus Almanları konusundaki önceki çalışmalarına devam etti.

1979'da Leibbrandt'ın, Reich İşgal Altındaki Doğu Bakanlığı'nın Siyasi Bölüm Başkanı olarak yüzbinlerce Yahudi'nin öldürülmesine katıldığı için ABD Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesi yasaklandı 1941'den 1943'e kadar olan bölgeler. Amerika Birleşik Devletleri vizesi iptal edildi ve adı ABD Göçmenlik Servisi ve Dışişleri Bakanlığı'nın izleme listelerine alındı, bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri'ne giremedi.[2]

Leibbrandt'ın Berlin'de yaşayan aynı isimli bir oğlu var.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "From the Early Days of Stalin's Great Terror". RAGAS Report. North Dakota State University: 3-7. Kış 1999. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "RG-80.11.01, Georg Leibbrandt.Mausner | Los Angeles Museum of the Holocaust". lamoth.info. 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021.