Geneviève Halévy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mme Georges Bizet'nin portresi (önceden Geneviève Halévy), Jules-Élie Delaunay tarafından, Musée d'Orsay'da (1878)

Geneviève Halévy, sonradan Geneviève Bizet ve Geneviève Straus (d. 26 Şubat 1849, Paris - ö. 1928) Fransız bir salonniére idi. Marcel Proust'a Kayıp Zamanın İzinde eserindeki Guermantes Düşesi ve Crécy'li Odette için bir model olarak ilham kaynağı olmuştur.

Geneviève Halévy ikisi de Yahudi olan kompozitör Jacques Fromental Halévy ve eşi Léonie Rodrigues-Henriques'in kızıydı. Zor bir çocuklk geçirdi: 13 yaşında babasını, 15 yaşında ablasını kaybetti ve annesi bazen mental dengesizlik dönemleri geçiriyordu. 1869 yılında babasının öğrencisi Georges Bizet ile evlendi ve 1871 yılında oğulları Jacques doğdu. Jacques sonradan okulda tanışacağı Marcel Proust ile arkadaş olmştur. Bizet'nin 1875 yılında ani bir kalp kriziyle vefatı sonucu; Geneviève amcası Léon Halévy ile yaşamaya gitmiştir. Burada kuzeni Ludovic Halévy için bir 'salon' açmıştır ve bu 'salon'da dönemin sanat sosyetesini ağırlamasında ona yardım etmiştir. Bu ağırlamalar sonradan Ludovic'in Perşemeleri olarak anılmıştır. (Les jeudis de Ludovic)

Birkaç yıl sonra kendi 'salon'unu açmış ve burada seçkin sosyete üyelerini ağırlamıştır. Burada Baron ve Barones Alphonse de Rothschild, Kontes Comtesse Potocka, Richelieu Düşesi, Chevigné Kontesi (d. Larue de Sade, Guermantes Düşesi için başka bir modeldir) vs. seçkin sosyete üyeleri; Guy de Maupassant, Henri Meilhac, Georges de Porto-Riche, Paul Bourget, Paul Hervieu, Joseph Reinach, ve kuzeni Ludovic gibi yazarlar ve entelektüellerle buluşma şansını yakalamıştır.

1886 yılında Rothschild ailesinin tanıdığı avukat Émile Straus ile evlenmiş ve salonu giderek daha da popüler bir mekan haline gelmiştir: salonda ressam ve gazetecileri ağırlamaya başlamıştır. Alfred Dreyfus'un pek çok destekçisi Mme Straus'un salonunda zaman geçirmeye başlamıştır. Bunların arasında L'Aurore gazetesindeki Dreyfus Davası zamanında bir bildirge imzalayan ilk entelektüellerden Marcel Proust da vardır. Dava'dan sonra salon daha az popüler bir yer haline gelmiştir.

1910 yılında sonra gittikçe daha da depresif hale gelen Mme. Straus sosyete ile olan bağlarını koparmıştır. Oğlu Jacques, 1922 yılında, Proust'un ölümünden birkaç hafta önce intihar etmiştir. Kendisi 1926'da ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Andrée Jacob, Il y a un siècle, quand les dames tenaient salon, Paris, Ed. Arnaud Seydoux, 1991
  • Painter, George Duncan: Marcel Proust: a biography, London, Chatto & Windus, 1959