Genç Tunuslular

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genç Tunuslular
Arapçaحركة الشباب التونسى Ḥarakat ash-shabāb at-Tūnisi
Eş kurucusuAli Bach Hamba
Eş kurucusuMohamed Bach Hamba
Eş kurucusuBechir Sfar
Kuruluş tarihi1907
Gazete(ler)Le Tunisien
İdeolojiUlusların kendi kaderini tayini hakkı
 Tunus

Genç Tunuslular (Arapçaحركة الشباب التونسى Ḥarakat ash-shabāb at-Tūnisi, FransızcaJeunes Tunisiens), Tunus'ta kurulan bir siyasi partiydi .

Tarihi ve profili[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti, 1907'de Tunus halkının Fransa'nın himayesinde olmaktan ziyade kendi kaderini tayin etmesi gerektiğine inanan bir grup genç Tunuslu Aydın tarafından kuruldu.[1] Hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun Jön Türklerinden ve Mustafa Kamil Paşa liderliğindeki Mısır Ulusal Partisi'nden esinlendi. Fransız eğitimlilerdi ve Tunusluların ve Fransızların haklarını savundular. 1908'de parti, Tunus için bir anayasa kurulmasını destekledi.

Parti, eğitimli ve profesyonel Tunuslulardan hatırı sayılır destek almasına rağmen, Tunusluların çoğunluğu tarafından Fransızlara çok yakın oldukları düşünülüyordu. İtalya'nın Trablusgarp'ı işgal etmesi ve Fransızların Jellaz mezarlığını kamu malı haline getirmek için yaptığı hamleler sonucunda Tunus'ta şiddet olaylarının patlak vermesinin ardından, Fransız yönetimi gruba baskı yaptı. Liderleri, Tunus Tramvay Boykotu'ndan sonra sürgüne gönderildi ve grubun kendisi kapanmaya zorlandı.[2]

Le Tunisien adlı bir gazete çıkardılar.[1]

Kurucuları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Genç Tunuslular'ın kurucu ortağı Ali Bach Hamba[1]
  • Mohamed Bach Hamba, Genç Tunuslular'ın kurucularından ve "Revue du Maghreb"in editörü
  • Genç Tunuslular'ın kurucularından Bechir Sfar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "The Nationalist Movements in the Maghrib" (PDF). Uppsala: Scandinavian Institute of African Studies. 1987. 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (Research Report) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2014. 
  2. ^ ""Young Tunisians", Encyclopædia Britannica". 14 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]