Geleneksel Sohbet Toplantıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geleneksel Sohbet Toplantıları
ÜlkeTürkiye
Kaynak385
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Tescil geçmişi
Tescil2010

Geleneksel Sohbet toplantıları topluluk sohbetlerinin Türkçe sosyal uygulamasıdır. Topluluklar, etnik köken, din veya statüden bağımsız olarak, yalnızca belirli bir yaşın üzerindeki erkeklerden (yaygın olarak 15 veya 16) oluşur. Üyelerin, sırları saklamak için güvenilir ve büyüklerine saygılı olması, kumar oynamaması veya kamu sarhoşluğu göstermemesi gerekir ve dürüst ailelerden gelmesi gerekir. Görüşmelere ek olarak, toplantılar dans, müzik, oyun ve geleneksel yemek ziyafetlerini de içerebilir.[1][2]

UNESCO'nun insanlığın somut olmayan kültürel miras listesine geleneksel Sohbet toplantıları dahil edildi. UNESCO Komitesinin kararında şu not yazılıdır:[1]

Geleneksel Sohbet toplantıları, topluluk üyelerine sözlü geleneklerini canlı tutmaları, tarihlerini aktarmaları ve kültürel değerlerini paylaşmaları, onlara kimlik ve süreklilik duygusu sağlamaları için bir forum sağlayan sosyal uygulamalardır.

İsimler ve Yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sohbet terimi Arapça kökenlidir ve hoş bir sohbet için arkadaşça bir sohbet olma özel vurgusu ile "konuşma" anlamına gelir.[3] Bu terim UNESCO resmî belgeleri için temsili bir isim olarak seçilmiş olmasına rağmen, bu toplantılar Türkiye genelinde çeşitli yerel isimler altında bilinmektedir: Çankırı'da "Yâran Sohbeti", Kütahya-Simav'da "Yaren Organizasyonu", Şanlıurfa'da "Sıra Gecesi", Elazığ'da "Kürsübaşı Sohbeti" ve Balıkesir-Dursunbey'de "Barana Sohbetleri". Ankara ve çevresinde "cümbüş, Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde "Delikanlı Örgütü", Niğde-Dündarlı'da "Gençler Heyeti", Kütahya şehir merkezinde ve Isparta'da "Gezek", Antalya ve Isparta'da "Kef/Keyif", Ankara'nın Beypazarı ilçesi ile Kırşehir, Yozgat, Karabük Safranbolu'da "Muhabbet", Balıkesir-Edremit, Manisa-Soma'da "Oda Teşkilatı", Van'da "Oturmah", Konya-Akşehir'de "Sıra Yârenleri", Ardahan'da "Erfene/Arfane", Afyon'da "Gezek", Bursa'da "Erfane/Gezek", Erzincan'da "Sıra Gecesi/Herfene" ve Diyarbakır'da "Velime Geceleri".

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Traditional Sohbet meetings". UNESCO Culture Sector. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2013. 
  2. ^ Nomination files for inscription in 2010 on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, (download item 6.44, Turkey, Sohbet 13 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  3. ^ Updated Turkish dictionary 25 Haziran 1998 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (enter search term "sohbet")

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Adaylık dosyası konuyla ilgili kapsamlı bir literatür listesi içermektedir.