Garuda Linux

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Garuda Linux
Ana sürümün masaüstü ekran görüntüsü
Garuda Linux
Geliştirici(ler)Librewish 🇮🇳 (Shrinivas Vishnu Kumbhar), SGS 🇩🇪, tbg 🇨🇦, dr460nf1r3 (Nico) 🇩🇪, Yorper 🇦🇺, Naman Garg 🇮🇳, Rohit 🇮🇳, TNE 🇦🇹, Πέτρος (Petsam) 🇬🇷, Dalto 🇺🇸
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix benzeri)
Paket yöneticisiPacman
Kaynak türüAçık kaynak yazılım
LisansGPLv3
Çekirdek türüLinux Zen
ÖncülüArch Linux
Web sitesihttps://garudalinux.org/
Dil sayısıÇok dilli

Garuda Linux, Arch Linux[1] işletim sistemi tabanlı bir Linux dağıtımıdır. KDE Plasma 5 masaüstü ortamının değiştirilmiş sürümleri de dahil olmak üzere çok çeşitli popüler Linux masaüstü ortamlarında mevcuttur. Paket yöneticisi olarak Pacman'ı kullanır ve yuvarlanan sürüm güncelleme modeline sahiptir. Garuda terimi Hinduizmkaynaklı olup kartal benzeri ilahi bir güneş kuşu ve kuşların kralı anlamına gelir.

Masaüstü Ortamları[değiştir | kaynağı değiştir]

Garuda Linux birden fazla masaüstü ortamı sağlamakla birlikte, indirilebilir ISO dosyaları bunlardan yalnızca biriyle paketlenir. Diğerleri elle kurulabilir.[2]

Garuda Linux KDE üç çeşittir: Dragonized, Dragonized Gaming ve Dragonized BlackArch. Garuda Linux GNOME ve Garuda Linux Xfce, Garuda Linux'un kendi karanlık temasını ve masaüstü ortamın öntanımlı açık temasını içerir. Garuda Linux'un Topluluk Sürümü olarak Garuda Linux Mate ve Garuda Linux Cinnamon da mevcuttur.

Garuda Linux, ileri düzey kullanıcılar için Barebones adlı bir seçeneğe de sahiptir. Bu, ekstra yazılım ve işlevsellik istemeyen kullanıcılar içindir. Barebones KDE ve Barebones GNOME, işletim sisteminin basit işlevleri çalıştırmasını sağlayan minimum paketlere sahiptir. Kullanıcı kendi Linux dağıtımını kontrol etme özgürlüğüne sahip olduğundan, Barebones kullanıcıları için herhangi bir destek sağlanmaz.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arch-based distributions - ArchWiki". wiki.archlinux.org. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  2. ^ "DistroWatch.com: Garuda Linux". distrowatch.com. 10 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.