Garfield: Winter's Tail

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Garfield: Winter's Tail
GeliştiricilerThe Edge
Softek
YayımcıThe Edge
ProgramcılarSteve Cargill (Amiga & Atari)
David Kirby (C64)
SanatçılarJack Wilkes (Amiga & Atari)
Andy Howlet (C64)
BesteciDavid Lowe
SeriGarfield
PlatformlarAmiga
Atari ST
Commodore 64
ZX Spectrum
Amstrad CPC
Çıkış
TürAksiyon
ModTek oyunculu

Garfield: Winter's Tail, karikatür bandı serisi Garfield'dan esinlenerek 1989 yılında The Edge tarafından geliştirilmiş ve Amiga, Amstrad CPC, Atari ST (Atari STe bilgisayarlar hariç), Commodore 64, ZX Spectrum platformları için yayınlanmış bir bilgisayar oyunudur. Jim Davis'in Garfield karikatür bantlarından esinlenerek yapılmış dördüncü video oyunudur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Garfield açık bir buzdolabının önündeki yatağında uyuya kalmıştır. Bunun üzerine Kuzey İtalya ve İsviçre'de macera yaşadığına dair bir rüya görmektedir. Görevi lazanya fabrikasını ve çikolata yumurtlayan tavuğu bulmaktır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun hızlı olmanın gerektiği aksiyon-spor oyunları (Kayak ve Paten bölümleri) ve belirli bulmaca kısımlarından (Çikolata Fabrikası) oluşmaktadır. Oyuncu, Garfield karikatür bantlarındaki bazı tanıdık yüzlerle karşılacaktır (Odie ve Jon Arbuckle gibi). Ancak oyuncu, karakter olarak yalnızca Garfield'ı yönetebilir. Garfield'ın enerji sayacı mutlu ve mutsuz surat olarak gözükmektedir ve her kaza onu daha mutsuz kılmaktadır. Belirli miktarda enerji kaybedildiğinde Garfield uykusundan uyanır (bazen korku içinde).

Açılış ekranı.
Çikolata Fabrikası'ndan bir görüntü.

Kayak ve Lazanya Fabrikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Garfield yamaçlarda kayak yaparken ağaç, çalı, taş ve kütük gibi engellerden kaçınmak zorundadır. Oyuncuya, Garfield'ın aksine bir çöp kutusu kapağı kullanan Odie eşlik etmektedir. Aynı zamanda yolun yan tarafında Garfield ve Odie'ye enerji verebilecek yiyecekler taşıyan seyirciler bulunmaktadır. Yokuşun sonundaki büyük rampadan atladıktan sonra Garfield, Lazanya Fabrikası'na ulaşır. Garfield, Odie lazanya fırınındaki tüm ateşi söndürmeden önce Lazanya Fabrikası'nda yiyebileceği kadar lazanyayı yemeye çalışır.

Çikolata Fabrikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Çikolata yumurtlayan tavuğu bulmak için Garfield besleme borularındaki göstergeleri değiştirmelidir. Garfield enerji kaybettiği için yerde yiyebileceği tüm gıdaları tüketmelidir. Ona yemekleri çalmaya çalışan Odie eşlik etmektedir.

Donmuş Gölde Buz Pateni[değiştir | kaynağı değiştir]

Garfield İsviçre köyüne kaçan çikolata yumurtlayan tavuğun peşinden gidebilmek için gölün diğer tarafına geçmeye çalışmaktadır. Bu sırada buzdaki tüm engelleri ve delikleri aşması gerekmektedir. Bu sırada Odie ara sıra buzda delikler açmaktadır. Garfield çikolata yumurtlayan tavuğun ayak izlerini yiyerek enerji kazanabilir.

Kontroller[değiştir | kaynağı değiştir]

"O" ve "P" tuşlarıyla Garfield'ı sola ve sağa yönlendirebilirsiniz. "Kayak" ve "Paten" bölümlerinde "M" ile onu zıplatabilirsiniz ("Çikolata Fabrikası" bölümünde "Q" tuşu ile zıplayabilir, "M" tuşu ile akış sayacını değiştirebilir, "S" ile objeleri almasını sağlayabilirsiniz). "Paten" bölümünde "Q" ve "S" ile Garfield'ı yukarı aşağı oynatabilirsiniz - ancak Amiga versiyonunda joystick'i kullanmanız gerekiyor (Space ile oyunu durdurabilir, Enter ile durdurduktan sonra bölümü tekrar başlatabilir ve ESC ile tüm oyunu yeniden başlatabilirsiniz).

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İncelemeler iyi sunuma rağmen "ortalama" ve "karışık" tepkiler almıştır. Çoğunlukla kötü tasarım ve kontroller yüzünden eleştirilmiştir.

İnceleme Platform Tarih Puan
The Games Machine Atari ST Ağustos 1989 80%
Zzap! Amiga 1989 63%
Your Sinclair ZX Spectrum Mayıs 1990 50%
Amiga Format Amiga Kasım 1989 43%
Amiga Computing Amiga Kasım 1989 39%
Amiga Joker Amiga Ekim 1989 35%
ASM (Aktueller Software Markt) Atari ST Eylül 1989 17%

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]