Galip Vardar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galip Vardar (Serez 1890 - İstanbul 1958), Türk Tarihçi ve Eğitimci.

Subay babasının görev yeri olan Serez'de doğmuştur. Çok kimlikli bir Balkan kasabasında doğup büyümenin doğal sonucu olarak milli hassasiyetleri fazla gelişmiştir. Rum çocuklarıyla yaşadığı didişmeler ve küçük kavgalarla hatırladığı Serez Vardar'ın karakterinde önemli izler bırakmıştır.

Balkan Topraklarının ve memleketi bildiği kasabasının, Balkan Savaşları'nda kaybından sonra, öğrenimini Balıkesir İdadisi'nde tamamlamak zorunda kalmıştır. Darülfünun'un Tarih bölümünde öğrenciyken, gönüllü olarak Çanakkale Savaşları'na katılmış ve Anafartalar Kahramanı Yarbay Mustafa Kemal'in yönettiği 19.Tümen'de asteğmen rütbesiyle görev yapmıştır.

Mütareke'den sonra döndüğü İstanbul'da bir yandan öğrenimine devam ederken, geçimini sağlamak üzere Polis Kısm-ı Siyasi'de geçici olarak çalışmaya başlamıştır. Bir süre sonra da babasının arkadaşı Albay Hüsamettin Ertürk'ün teşvikiyle, Ankara'daki Milli Hükümet'in gizli servisi olan M.M Grubu'na katılmış ve burada çok önemli istihbarat başarılarına imza atmıştır. Mustafa Kemal'in İstanbul'daki fedailerinden bir olarak kendisine verilen görevleri yerine getirmiş ve Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasının ardından Darülfünun'a geri dönmüştür.

Tarih Bölümünü bitirdikten sonra öğretmenliği başlar. Tam 42 yıl Kabataş Erkek Lisesi'nde Tarih öğretmeni olarak çalışır. Ve 10 Kasım 1958 günü yine görevi başındayken, Atatürk'ü anma törenlerinde emrinde savaştığı Paşasını anlatırken, geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]