Galiaskar Kamal Tatar Akademik Tiyatrosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Galiaskar Kamal Tatar Akademik Tiyatro sayfasından yönlendirildi)
Kaban Gölü karşısından Kamal Tiyatrosu'nun görünümü
Mola sırasında tiyatro fuayesi
Kaban Gölü ve Kamal Tiyatrosu manzarası

Galiaskar Kamal Tatar Akademik Tiyatrosu Rusya Kazan'da yer alan Tatar tiyatrosudur. Oyun yazarı Galiaskar Kamal'ın adını taşıyan bina 22 Aralık 1906'da kurulmuştur.[1]

Bilinen ilk Tatar tiyatro girişimleri, 19. yüzyılda Tatar amatör tiyatro gruplarının Tatar nüfusunun oldukça yüksek olduğu Rusya'nın bazı şehir ve kasabalarında görüldü. Tatarca yayınlanan ilk oyun, belki de ilk Türk oyun yazarı İbrahim Şinasi'nin etkisiyle yazılan Gabdrakhman İlyası'nın (1856–1895) "Mutsuz Kız" (1886) ve "Şair Evlenmesi" adlı oyunudur. 1860'ta yayınlandılar ve her iki oyun da o dönemde çok yaygın olan görücü usulü evlilik sorununu ele alıyordu.[2]

19. yüzyılın ortalarında, Tatar amatör tiyatro grupları özel mekanlarda çok az kişinin katıldığı ücretsiz gösteriler sahnelediler . Repertuarları genellikle Rus ve yabancı oyun yazarlarının oyunlarını içeriyordu. Modern zamanlarda bir Tatar oyununun ilk halka açık performansı ise 1906'da "Sayar" (Gezgin) adlı grup tarafından organize edildi. Sonrasında "Sayar", Tatar dünyasının önde gelen profesyonel bir tiyatro topluluğu oldu. 1939'da oyun yazarı Galiaskar Kamal'ın adını aldı. 1987 yılında topluluk, Kaban gölü kıyısındaki mevcut binasına taşınmıştır.

Tiyatronun mevcut repertuvarı çoğunlukla Tatar oyun yazarlarının yazdığı oyunlardan oluşmakla beraber birçok Rus ve yabancı oyun yazarının oyunlarını da içermektedir.

Tiyatro, Tatarcayı anlamayan izleyicilere özel çeviri cihazları da sağlamaktadır.

Sovyet dönemindeki Tatar kültürünün kendine özgü özelliklerinden biri de "özerk bir cumhuriyet" olan Tataristan'ın Moskova tarafından kendi film stüdyosuna sahip olmasına izin verilmemiş olmasıdır. Bu nedenle, çoğu Tatar oyuncu, yapımcı ve yönetmen yeteneklerini yalnızca tiyatro alanında geliştirebilmiştir. Kendini ifade etmenin sanatsal izdüşümleri yalnızca tiyatroda yoğunlaşmıştır. Bu gerçek, Tatar tiyatrosunun olağanüstü ticari başarısını, yapımlarının dikkat çekici derecede yüksek kalitesini ve Tatarlar arasında tiyatronun muazzam popülaritesini açıklamaktadır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Galiasgar Kamal Tatar State Academic Theatre". 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2009. 
  2. ^ "Tatar Devlet Akademik Tiyatrosu. Kamal Galiaskar". 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Татарский государственный Академический театр имени Г.Камала". 8 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]