Galiçya serenderi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Galiçya tahıl ambarı sayfasından yönlendirildi)

Galiçya serenderi ya da Galiçya tahıl ambarı (galiç. Hórreo galego), İspanya'nın Galiçya özerk bölgesinde mısır ve diğer tahılların öğütme öncesinde saklamak için kullanılan tipik bir çiftlik yapısıdır. Ambarın dar ve uzun yapısı havanın içeride dolaşmasını kolaylaştırır. Uzun boylu şekli ve yapıldığı malzemeler nemi önler. Üzerinde durduğu ayaklar bitki zararlılarının tırmanmasını engeller.[1] Bu özellikleri ile Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak kullanılan serenderlere benzerler.

13. yüzyıl'da Bilge X. Alfonso emriyle düzenlenen Cantigas de Santa Maria kitabında ambarların grafiksel çizimleri bulunur. Ekmeğin üretimi için gerekli olan mısırın ekiminin artmasıyla daha fazla tahıl ambarı inşa edilmiştir.

Galiçya ve Asturya'da var olan kırsal nüfusun azalması ile kullanımı azalan tüm eski tahıl ambarlarını koruma kararı İspanyol devleti tarafından 1973 yılında onaylanmıştır. 1768 yılında Carnota'da inşa edilen tahıl ambarları tarihi-sanatsal anıt olarak kabul edilir.

Tahıl ambarları 20 metreye kadar değişik boylarda olabilir. En uzunları iki kat yüksekliğindedir. Ambarların gövdesi tipik haliyle granit olup duvar panelleri ahşap veya taştan olabilir. Çatısı genellikle tuğladan yapılmıştır.[1] Geleneksel şekilleri dikdörtgen olmasına rağmen L şeklinde, kare, yuvarlak şekillerinde tahıl ambarları da vardır.[2] Sayıları azalmakla birlikte 30 bin kadar tahıl ambarının olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Tahıl depoları hakkında". Galicia Kılavuzu: Galiçya İspanya'nın Mimari Merkezi. (Almanca).  13 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  2. ^ "Ambar koleksiyonerleri". elpais.com. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]