Galaksilerarası uzay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hubble Ultra Derin Alan, Fornax takımyıldızındaki 3 Eylül 2003'ten 16 Ocak'a kadar bir süre boyunca toplanan Hubble Uzay Teleskopu verilerinden oluşturulan küçük bir alan bölgesinin görüntüsüdür.

Gök adalararası uzay gök adalar arasındaki uzayı belirten bir terimdir. Genellikle toz ve kırıntıdan yoksun oluşuyla nitelenir, bu bakımdan hemen hemen bomboş olarak kabul edilir.[1]

Evrenin ortalama yoğunluğunun başına bir atomdan daha az olduğu tahmin edilmektedir. Gök adalararası uzayda ise ortalama yoğunluğu başına bir atom bile düşmeyecek derecede az olan bir gaz bulunmaktadır.

İyonize bir gazın bulunduğu gök adalararası uzayın bu yüzden dünyasal kriterlerle karşılaştırılamayacak derecede yüksek ısılarda olduğu düşünülmektedir. Gök adalararası ortam düşük yoğunluğuna rağmen plazma özelliği göstermektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Progress in New Cosmologies: Beyond the Big Bang". 17 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2017. 
  2. ^ Wadsley, James W.; et al. (August 20, 2002),. "The Universe in Hot Gas". Astronomy Picture of the Day,. NASA. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2017.