Gadsden bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gadsden bayrağı
Ayrıntılar
Kabul tarihi1778
TasarlayanChristopher Gadsden

Gadsden bayrağı, sarı arka planda saldırmaya hazır çizgili çıngıraklı bir yılanın tasvir edildiği, tarihi bir ABD bayrağı. Çıngıraklı yılanın altına "DONT TREAD ON ME" (Türkçe: Üzerime basma) cümlesi yerleştirilmiştir. 1775'te Amerikan Devrimi sırasında Amerikalı general ve politikacı Christopher Gadsden (1724-1805) tarafından tasarlanan bayrak, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu'nun öncülü olan Kıta Deniz Piyadeleri (Continental Marines) tarafından Moultrie bayrağı ile birlikte kullanılmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1885 yılına ait bir ders kitabında bulunan Gadsden bayrağı.

Amerikan Kıta Deniz Kuvvetleri 1775 yılının sonbaharında General George Washington tarafından kurulunca, Washington tüm kuvvetlerin başına geçti. Kuruluşunun ilk yıllarında bu donanma, İngiliz gemileriyle gelen savaş malzemelerine el koymak için kullanıldı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk yıllarında tedariksiz kalan Amerikalılar, bu malzemelere çaresizce ihtiyaç duyuyordu. Bu sebepten donanmaya büyük bir ihtiyaç duyuldu. İkinci Kıtasal Kongrede, donanmanın ilk görevinde eşlik etmek üzere beş Deniz Piyadesi kolordusunun toplanmasına karar verildi.

Kıtasal Albay Christopher Gadsden, memleketi Güney Karolina eyaletini temsil etti ve ilk deniz görevini donatmakla görevli olan Deniz Komitesi'nin yedi üyesinden birisi oldu.[1] İlk Deniz Piyadeleri Philadelphia şehrinde kayda alındılar. Üzerlerinde sarıya boyanmış ve üzerinde çıngıraklı yılan tasviri ile beraber "Don't Tread on Me." mottosu yazılmış olan bir davul taşıyorlardı.[2] Bu Gadsden bayrağının bilinen ilk ortaya çıkışıdır.

Görevin 1775 yılı Aralık ayındaki ilk kalkışından önce, Donanmanın yeni atanan başkomutanı Amiral Esek Hopkins, amiral gemisine ayırt edici ve kişisel bir simge olarak hizmet etmesi için sarı çıngıraklı yılanlı Gadsden bayrağını astı.[1] Hopkins Donanmaya atanmadan önce, benzer bir şekilde çıngıraklı yılan bayrağına sahip olan Providence Kasabasının Amerika Birleşik Devletler Topçu Kolordusu'nu yönetmişti.[3]

Gadsden ayrıca bu bayrağın bir kopyasını Güney Karolina, Charleston'daki Güney Karolina Kongresi'ne sundu. Bu olay, 9 Şubat 1776 yılında kayıtlara geçti.[4]

Modern kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Alternatif sağ üyeler, ellerinde Nazi, Konfederasyon ve Gadsden'in "Üzerime Basma" bayraklarıyla Kurtuluş Parkı'na girmeye hazırlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk bayraklarından biri olarak kabul edilen bayrak daha sonra günümüzdeki yıldızlı ve çizgili bayrağın öncülleri ile değiştirildi. Devrimden bu yana bayrak yeniden diriliştedir ve Amerikan vatanseverliğinin, hükümetle anlaşmazlığın veya sivil özgürlüklere desteğin bir sembolü olarak görülür.

Gadsden bayrağı, bazı eyelatlerde yaygınca plakalarda görülebilir haline gelmiştir.

1970'lerden beri bayrak ABD'deki liberteryen hareket ile büyük oranda ilişkilendirilmektedir. Metallica ve ABD milli futbol takımı da bayrağı kullanmışlardır.[5]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Society (U.S.), National Geographic (1917). Our Flag Number: With 1197 Flags in Full Colors and 300 Additional Illustrations in Black and White (İngilizce). National Geographic Society. s. 289. 
  2. ^ "In Honor of Independence Day: An American Guesser". Atlas Senior Living (İngilizce). 29 Haziran 2015. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  3. ^ "Flag of the United Train of Artillery of Providence | The Monticello Classroom". classroom.monticello.org (İngilizce). 28 Ocak 2017. 4 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  4. ^ Hicks, Frederick C. (Frederick Cocks); Oliver Wendell Holmes Collection (Library of Congress) DLC (1918). The flag of the United States (İngilizce). The Library of Congress. Washington : G.P.O. s. 23. 
  5. ^ "Why Was Chris Pratt Wearing A Gadsden Flag? 'Avengers' Star Gets Conservative Support After T-Shirt Sparks Controversy". Newsweek. 17 Temmuz 2019. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2019.